Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Unga och sex på nätet.

18 december 2009

Läste idag  i Arbetarbladet en artikel som handlar om att det är tusentals tjejer som lägger ut sexiga bilder på nätet. När undgsomstyrelsen i sin senaste rapport om unga/sex, ”Se Mig” och nätet ställde frågan om hur många som faktiskt gör detta, alltså laddar upp sexiga bilder på nätet så var det enbart  7,9% som sa sig göra detta. Lite tvärt emot den vanliga bilden av att alla unga(tjejer?) lägger upp sexiga bilder på sig själv till höger och vänster. Så är det faktiskt inte.

Däremot så är det en tacksam bild att måla upp och det är väldigt enkelt att visa den bilden av ungas Internet vid exempelvis föreläsningar och liknande. Man måste alltid ha med båda delarna. Ska man visa det otäcka borde man även visa det bra. Något jag tycker folk blir bättre på, särskilt de som är ute och föreläser om unga och nätet i Sverige. För några år sedan så var det väldigt vanligt med skräckpropagande, nakna unga tjejer, grova våldsbilder och annat effektsökande. Det behhövdes säkert då för att skaka liv i föräldrar och lärare, att få dom att inse att det var bäst att de började koppla upp sig.

Idag behöver vi nyansera den bilden. Vi behöver se nyttan i masskommunikationen. Dock är vi inte ur medieskuggan av det farliga Internet än. Det är fortfarande den bild som folk i allmänhet känner igen sig med när det gäller unga och nätet. Så ibland känns det som att vi måste göra upp med den bilden en gång för alla, för att sedan kunna berätta hur det verkligen ser ut.

Undervisning 24/7, framtidens skola?

17 december 2009

Liljeborgsskolan i Trelleborg använder man sig av Internet för att underlätta i språkundervisningen. Man jar helt enkelt byggt ett verktyg som eleverna kan komma åt när som helst under dygnet, via internet, och på så sätt kunna plugga och/eller fördjupa sig när de vill. Läraren Catrin Arildsson, som är initiativtagare till detta säger att idéen föddes efter att ha hört bortförklaringar om glömda böcker en gång för mycket. Nu kan man inte glömma sina böcker för det finns inga.

Är detta vägen för framtidens skoan? Att följa samhällsutvecklingen mot ett dygnet runt och ”on demand” samhälle? Ett annat spännande projekt med lärande över Internet står Rektorsakademien och sitt oneeighty för. Att undervisa de som inte alltid klarar av klassrumssituationen, att se om det är just klassrummet och skolan i sig som skapar svårigheterna för inlärning. Så alla kontakt sker via olika chatttar, främst MSN. Inlärningen behöver heller inte vara baserad på läroböcker, utan kan komma från elevens egna intressen, kanske ett visst spel eller en viss typ av program.

Om lärandet finns tillgängligt dygnet runt så kanske man kan lära sig när man känner lust, och inte alltid när man måste. Givetvis kan man inte släppa allt helt fritt(eller?) utan måste styra upp det på något sätt. Men jag tycker att tanken är spännande. Varför inte lägga upp hela terminens eller läsårets läxor och inlärningsmål på nätet och så kan man beta av det som man tycker verkar roligast just nu. Man vet att allt ska göras, så inget kommer som en överraskning. Föräldrarna kan även dom logga in för att se hur det går för barnen i skolan. Hur långt har de hunnit, hur har de löst uppgifterna, hur ligger de till i förhållande till de andra eleverna och så vidare.

Trist att spä på den vanliga bilden.

15 december 2009

Hittade igår en banner med texten:

Pastor Erik till Lisa 14:

Du är jättesnygg. Får jag fotografera dig? Jag tar av mig så du ser min [Fult ord som är suddat]. Ska vi ses nu då?

Det är moderatkvinnorna som gör kampanj för nåt. jag förstår inte riktigt vad det är dom vill faktiskt. Dels verkar de inte ha läst på särskilt mycket när de i sitt pressmeddelande pratar om Groomare som äldre män. Men har man läst BRÅ´s rapport om just Groomare så skriver de bland annat:

En vanlig missuppfattning är föreställningen om den ”fula gubben”. /../ groomarna är otroligt duktiga på att skriva som de unga, att locka, lura, ljuga och bygga upp ett förtroende, långt ifrån det språk och den bild av ”den fula gubben” som vi vanligtvis föreställer oss honom.”

Jag tycker det är lite trist att de väljer att gå i det vanliga och enklaste spåret att skrämma folk lit extra. Eftersom den allra vanligaste bilden av det som är farlig med nätet är ”fula gubbar”. Att man kan plocka enkla poäng på detta sätt och få folk som saknar insikt och kunskap om ungas liv på nätet att gå igång och vilja skapa hårdare tag. Men att få till en konstruktiv debatt om vad som behövs (och för den delen inte behövs) för att göra det bättre och tryggare på nätet för alla, tror jag blir svårt med den där sortens annonser.

I förra veckan tyckte en moderat riksdagskvinna att man skulle starta polisstationer i Second Life för att komma närmare de unga. Second Life är en sida med mycket lite svenska aktiva användare, varav en bråkdel är unga.

Så JA till kampanjer som vill göra det bättre för unga. NEJ till ett tilltal som spär på den gängse bilden av det farliga Internet. Ingen nämd. Ingen Glömd.

Vilka sidor är störst?

11 december 2009

En vanlig fråga jag får när jag är ute och föreläser är om vilken sida som är mest populär bland unga idag. Och det är en så väldigt svår fråga att svara på. Jag kan alltid svara generellt om vilken sida som är störst i hela sverige. Men det behöver inte alls betyda att det är den sidan som är störst på orten jag befinner mig. Så jag ger här samma råd som jag brukar ge vid mina föreläsningar: Fråga de unga, de vet.

Det finns inget annat sätt att få reda på vilka sidor de unga på din ort är på än att fråga dom. Men vill man se vilka (svenska)sidor som är mest besökta kan man alltid klicka sig in på Kia-index, där kan man vecka för vecka se hur sidorna ligger till, hur många besökare och sidvisningar de har.

Så för att inte börja tänka helt fel kan man enkelt uppdatera sig med vilka de mest besökta sidorna är. vecka 49 hade till exempel bilddagboken 1,3 miljoner besökare, jämfört med till exempel Lunarstorm som hade ca 108 000, eller Playahead på 71 000.

Men som sagt på en del orter är playahead mycket större än bilddagboken, och ibland finns det lokala sidor som slår alla de nationella. Det som är viktigt när man är på nätet är att vara med människor som man känner, som man går i samma klass/skola som. Det är denna faktor som gör att det kan finnas så stora variationer i Sverige.

Nätsäkerhet i skolan?

10 december 2009

Från England rapporteras det att man utreder om det är möjligt att införa lektioner i nätsäkerhet på schemat. Man går så långt att man funderar på att skriva in det i läroplanen, så att det med andra ord blir obligatoriskt för skolan att undervisa i det. Inga tillval, eller valbara kurser utan på schemat överallt. Jag tycker att detta kan vara en idé att fundera på. Eller i alla fall hur man skulle kunna få in olika aspekter av nätsäkerhets-tänk i skolan. Många i skolans värld, både elever och lärare vittnar om att man talar alldeles för lite om livet på nätet i skolan. Jag tror att det är nödvändigt att man ser över det inom en snart framtid. Sedan exakt hur det ska se ut har jag ingen klar tanke om idag. Har du?

Läs gärna artikeln från Svenska dagbladet här.

Sociala kontakter vanligast på nätet

07 december 2009

Enligt Surfa Lugnts rapport så visar det sig att hela 94 % av alla 13-18 åringar använder nätet dagligen för sociala kontakter. Detta är en siffra som många av oss som jobbar med frågan anat, men som nu är bekräftad. Och jag tycker att vi kan ta den siffran med oss när vi utformar förebyggande åtgärder för barn och unga på nätet.

Läs mer

Att vi måste tala mer om den sociala aspekten av Internet, snarare än den tekniska. Vi behöver göra de unga säkra och trygga på sig själva när de är på nätet. Så att man på ett bra sätt kan kommunicera med alla sina vänner.

Tekniska begränsningslösningar i all ära, men förr eller senare kommer barnen runt det och vad har de för skydd och beredskap då? Ska man installera ett skyddsprogram i datorn åt sitt barn tycker jag att man som förälder samtidigt själv ska besöka en del av de sidor och funktioner som man stänger av. Så att man faktiskt VET vad det är som man inte vill att barnet ska se eller göra. På det sättet kan man även vara förberedd den dagen filtret i datorn tas bort och de unga får se det som vi inte vill att de ska se.

Vet föräldrarna vad de unga gör, eller litar de bara på deras ord?

06 december 2009

I Surfa Lugnts undersökning så uppger 83% att de sällan eller aldrig känner oro för vad barnen gör på nätet. Detta tycker jag är en bra siffra, som visar på att de vuxna vågar lita på sina barn när de är ute på nätet. Förmodligen för att många vuxna nu själva på allvar börjat använda nätet ur en mer social aspekt.

Läs mer

Nästan 45 % säger även att de varje vecka talar med sitt barn om nätet och knappt 50 %  säger att de väl känner till vad barnen gör på nätet. Men tittar vi på andra undersökningar som t ex Medierådet 2008 eller Datainspektionen, där man frågat barnen samma sak. Alltså om de vuxna vet vad de gör på nätet så ser siffrorna helt annorlunda ut.

Kan det bero på att vi vuxna alltid nöjer oss med svaret på frågan, och inte tar reda på om det är sant eller inte. Men å andra sidan kanske det inte spelar nån roll?

Det man inte vet tar man ingen skada av, eller hur är det nu man säger?

 
Information om kakor / cookies