Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Svikna unga lättare byten på nätet?

25 januari 2010

Den alltid träffsäkra Katia Wagner skriver idag i SVD att man kan se ett mönster bland de unga flickor som råkat ut för groomare. De  flesta känner sig svikna av vuxenvärlden, att man inte har en fast punkt i vardagen.

Detta är en viktig sak att ta med sig när man pratar utsatthet på nätet. För det handlar inte om nätet, utan om hur de unga måt från början, sedan blir nätet ytterligare en kanal där man kan råka illa ut. Detta är en fakta som man ibland helt glömmer bort när man pratar om, framför allt, unga tjejer som råkar illa ut. Det är alltså oftast de ungas om redan befinner sig i riskzonen som verkligen råkar illa ut. Inte därmed absolut inte sagt att de får skylla sig själva. Unga behöver vuxna i sin närhet som finns där för dom. Oavsett om det är utanför eller på nätet. Det vore även spännande om man kunde prata mer om detta i debatten om groomare, än att bara rikta strålkastaren på utsättarna. Varför inte fundera på hur man kan skapa trygga barn och unga i samhället.

Jag har ju redan sagt vad jag anser om den här kampanjen, men det är bara en i raden av insatser som fokuserar lite snett i vad som är orsak och verkan.

Jag rekommnderar den som vill skaffa sig  bra information om grooming och mekanismerna bakom att läsa Alexandramannen av ovannämnda Katia Wagner. En otäck och omskakande berättelse om unga idag i Sverige som totalt blivit svikna av vuxenvärlden. Boken kan du beställa här.

Lansering av Surfa Lugnt

20 januari 2010

Video: Lanseringen av nya hemsidan 8 december 2009
[flv:/wp-content/uploads/surfa_1.flv 415 233]

Video: Internet för alla & Fryshusets nätvandrare 8 december 2009
[flv:/wp-content/uploads/surfa_2.flv 415 233]

Stereotypa bloggare?

14 januari 2010

Alla bloggar! Det kan man i alla fall nästan tro ibland om man läser siffror över den stora utvecklingen i bloggosfären. Och visst är det nog så att det är väldigt många som bloggar väldigt mycket, och att antalet bloggar ständigt ökar. Det är just nu framför allt unga tjejer som toppar listorna hos bloggportalerna, och det är mode de skriver om i de allra flesta fallen. När killar bloggar så är det musik och teknik som gäller. Nu finns det självfallet undantagen som bekräftar regeln.

Men oftast så är det väldigt stereotypa ämnen som bloggarna tar upp. Vore det inte en spännande uppgift att ge sig ut i bloggosfären för att se var man kan hitta de bloggarna som inte följer de traditionella könsmöstren!

Internet som minnesplats?

13 januari 2010

Igår pratades det på Aktuellt om hur vi ska tänka kring all digital information om oss den dagen vi går bort. Ska det få vara kvar eller ska konton automatiskt raderas när man inte är aktiv?

Vad vi kan se under 2009 var att många unga använde de sociala medierna som minneslundar för sina kamrater som gick bort. Det finns en facebookgrupp med upp emot 14 000 medlemmar som hedrar minnet av en ung flicka som dog under förra året. I fall detta är bra eller inte kan jag inte ta ställning till. Men det som blir tydligt är att det kan vara smärtsamt när det inte går att ta bort en död människas profil från Internet. Hur detta kommer se ut om 5 -10 år är det ingen som med säkerhet kan säga, men om man tänker på hur mycket mer barnen och de unga lägger upp på nätet än vad vi vuxna gör, så kan man ana att både siter och bloggportaler måste komma på en lösning på detta. Där användaren kan bestämma mer om sitt eget konto.

Annars så finns det företag var affärsidé är att erbjuda hjälp med det digitala testamentet.

Vad tycker du, ska det bli enklare att radera inaktiva konton?

Polisanmäl för att markera

09 januari 2010

Det är rubriken på en artikel i aftonbladet idag, där jag och Krister Thun från friends är intervjuade angående ett fall där en flicka blivit kränkt bland annat på Facebook.

Du kan läsa artikeln om fallet här.

 
Information om kakor / cookies