Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Unga utmanar, men hur mycket ska vi ändra?

25 februari 2010

Läste en spännade artikel på Newmills som jag tänkte dela med mig av. Det är Per Johansson som skriver om tänket med digitala inföda kasnke inte passar in i skolan. Eller hur mycket ska man anpassa allt efter de unga? Jag kan ju tycka att man behöver vara lyhörd i sina mål att anpassa undervisningen digitalt. Dels efter vad pedagogerna faktiskt klarar av, men även vad som förväntas och hur väl eleverna kan hantera en mer digitalt baserad undervisning. Att alltid blogga om alla arbeten passar en del, men inte alla. bara för att unga använde nätet socialt betyder det absolut inte att de är teknikintresserade, eller för den delen mer tekniskt kunniga än de vuxna.

Att göra skolan och undervisningen mer modern betyder inte att du har lektioner på skype. det kan handla om vilka exempel du väljer i undervisningen eller vilka sätt eleverna kan redovisa uppgifter på. Vi har ju faktiskt en generation som skriver mer än någonsin, men inte i det formatet som skolan vi se det i. Det måste finnas ett bättre sätt att ta in den nya tekniken i skolan utan att det blir knasigt.

Läs artikeln här.

Safer Internet Day.

09 februari 2010

Idag den 9 februari så är det Safer Internet Day(SID). Årets tema för dagen är Think before you post. Tänk efter innan du publicerar, kan man väl säga att det är lite fritt översatt. SID uppmärksammas på flera olika sätt runtom i Sverige. Bland annat så har jag precis föreläst på Ungdomsstyrelsens ”Men fråga mig bara” seminarium. Det 5e i ordningen, även detta fullsatt. I eftermiddag kommer även jag och Josefin Grände att presentera det metodmaterial om sexuell exponering och exploatering av unga på nätet, som vi under hösten 2009 tagit fram åt Ungdomsstyrelsen. Materialet heter Ses Offline. Under året kommer det finnas möjligheter till utbildning kring materialet.

SID är ett initiativ som kommer från INSAFE, den europeiska samarbetsorganisationen när det gäller unga och Internet. Den svenska noden i detta samarbete är Medierådet. Klicka gärna in på INSAFE´s sida, där kan man få mer information om vilka dom är och taken bakom Think before you post.

Om du vill veta vad som mer händer under SID idag, så kan du läsa det här.

Har mobbningen ökat på Internet?

05 februari 2010

Rubriken syftar på en fråga som jag väldigt ofta får när jag är ute och föreläser. Helst så skulle jag vilja svara nej på den frågan. Men faktum är att mobbningen faktiskt har ökat på Internet de senaste åren.

Men det är heller inte så konstigt. För antalet aktiva användare av Internet har stadigt ökat de senaste åren. Enligt Internetstatistik.se så använde nästan 6 miljoner svenskar internet minst en gång i veckan. Som alla vet så följer dåliga saker med till ställen där många människor samlas. Oavsett om det är en konsert, en musikfestival eller en blogg på Internet(man skulle ju annars kunna dra samma parallell och förfasas över att sups så mycket invid sjön Hulingennågra dagar varje sommar. Vilket inte har så mycket med Hulingen att göra).

Mobbning finns på Internet. Men inte bara där. Den finns ju faktiskt även på skolgården, arbetsplatsen och inom idrotten. Internet är en av arenorna där mobbning förekommer. Och som jag sa i Aktuellt igår så behöver man se över de befintliga förebyggande och akuta modellerna mot mobbning så att man säkerställer att Internet finns närvarande. Både i frågor och i handlingsplaner.

Jag tycker även det är på sin plats att alla de platser därvuxna arbetar med barn och unga ska utveckla sociala IT-policys. Det vill säga vilka förhållningsregler harvi kring användandet av sociala medier där även de unga man arbetar med är närvarande. Och i bästa TV-kock-anda så arbetar jag just nu på en grund för en sådan som jag hoppas så många som möjligt kan utgår ifrån. När jag blir klar och presenterar den.

 
Information om kakor / cookies