Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Vad är säkert på nätet?

31 mars 2010

På grund av Medierådets undersökning om vilka ungdomssidor som var säkra på nätet så blev jag ombedd att skriva ett inlägg på Second Opinion om detta.

Du kan läsa min text här.

Ses Offline?

27 mars 2010

Under hösten arbetade jag med Ungdomsstyrelsen och tog fram ett metodmaterial om unga, sex och Internet som riktar sig till alla pedagoger eller andra som jobbar med unga i grundskolans senare år och på gymnasiet. I onsdags hade vi premiär för materialet med en föreläsning för frivilligorganisationer på Folkets hus i Stockholm, och i  Torsdags var det en liknande föreläsning för pedagoger. I den närmsta framtiden kommer det även ges föreläsningar om detta i Göteborg och Malmö och Ungdomsstyrelsen skapar även en 7.5 poängskurs tillsammans med Umeå Universitet i ämnet. Utöver det så kommer alla Tjejjourer och motsvarande för killar få gratis utbildning utifrån materialet.

Materialet, som finns gratis på Ungdomsstyrelsens hemsida är uppdelat i 3 lektioner och ska vara lättarbetat. Inga stora tunga faktadelar att ta sig igenom, utan det är en kort introduktion till varje lektion och sen är det bara att köra. Till varje lektion är det även filmer framtagna med bifogade disskusionsfrågor. Så man kan välja att inleda lektionen med filmer, eller bara se filmerna, om man inte vill eller känner att man kan ha en hel lektion om detta. Det vi vill med materialet är att så många som möjligt ska använda sig av det.

Och med tanke på de senaste dagarnas bevakning av otäcka händelser som innefattar både unga, sexuella övergrepp och Internet så anser jag att detta materialet borde bli obligatorium på lärarhögskolan. Det kommer naturligtvis inte hända. Men ändå.

Är du nyfiken på det så kan du hitta det för gratis nedladdning här.

Finns det anledning till oro?

25 mars 2010

Medierådet kom tidigare i veckan med en undersökning som kartlade säkerheten på olika siter som svenska ungdomar hänger på. Av 17 undersökta sidor var det 5 som blev ”underkända”, 5 blev godkända och 7 lades i facket tveksamma. Av de som underkändes så är det ingen som är förvånad tror jag. De är sidor som heller inte lockar till sig en stor skara unga. Ta en sida som snyggast.se som faktiskt under det senaste halvåret gjorts om till en stängd betalsida. Mycket på grund av att folk lämnade sidan, och att människor blev mer benägna att anmäla olämpligt innehåll. De vill inte idag säga hur många betalande medlemmar de har, men jag skulle gissa att de inte är så många. Dock finns fortfarande olämpligt innehåll på sidan.

Jag tycker undersökningen är bra, och även om jag och andra som arbetar med unga och nätet på intet sätt är förvånade över resultatet, så kan de sätta press på vissa sidor att faktiskt börja genomföra förändringar i sitt sätt att hantera anmälningar och kränkningar på nätet. Och det är ALLTID bra att det blir bättre rutiner på sånt.

Det som är trist i sammanhanget är att det mediala genomslaget blev helt igenom negativt. Aftonbladet blåste upp det på sitt löp och skrek ut att man kunde se sidor som är FARLIGA för ditt barn. Vilket gör att osäkra vuxna kan bli än mer osäkra och otrygga när det gäller unga och nätet. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: oavsett vilka undersökningar man läser så har alltid majoriteten av de unga en positiv syn av nätet. Vi måste komma ihåg det när vi ska prata med barn och unga om nätet. Annars kan vårt budskap hamna snett.

Så läs inte om undersökningen i tidningar, läs undersökningen själv. Du kan hitta den gratis att ladda hem här.

Även de yngre behöver bli bättre på Internet.

18 mars 2010

Ofta så riktas insatser gällande förebyggande kunskaper om Internet till ungdomar på högstadiet och gymnasiet. De flesta böcker som skrivs om barn/unga och Internet tar upp aspekter som gäller tonåringar. Och här är jag själv verkligen inte bättre än någon annan då jag allt som oftast tar exempel kopplade till tonåringar och de skrifter jag skrivit är främst mot dessa målgrupper. Men jag skulle här vilja ta tillfället i akt att tipsa om en fantastisk fin liten bok som heter ”Nosa på Nätet” skriven av Åsa Kronkvist. ”Nosa på Nätet” vänder sig till 5-8 åringar och ska skapa nyfiknehet men även medvetenhet om Internet och allt vad det innebär.

Det som är så fint med Medierådets material är att det är gratis! Så nu har du ingen ursäkt, ladda hem materialet nu och sätt igång.

Kommer glappet att öka?

15 mars 2010

Kommer glappet mellan unga och vuxna öka när det gäller kunskap och socialanvändning av Internet? En del säger nej, det kommer det inte göra, eftersom nästa föräldra generation kommer på ett helt annat sätt ha vuxit upp med Internet. Andra säger att JA det kommer det att göra, då de unga alltid kommer att ha ett försptång, så som det haft i alla tider. Det är aldrig de vuxna som startar en ny trend eller anammar ny musik.

Men å andra sidan så kryper den sociala användningen av Internet in i nästan alla generationer. Enligt internetstatistik.se så ökar Internetanvändandet kraftigt bland äldre. Vilket delvis även beroe på att folk blir äldre(såklart) och tar med sig sitt beteende uppåt i åldrarna.

Men oavsett om de unga blir vuxna, tar med sig beteende och blir mer närvarande i de ungas liv hemma framför datorn, så har vi fortfarande instanser i samhället där förändringen kanske inte kommer gå lika fort. Jag tänker närmast på skolan, instanser som ska möta barn och unga i kris. Dessa behöver också göra en positionsförflyttning vad gällande till exempel kontaktytor och rutiner vid kränkningar och övergrepp. Både när det gäller förebyggande men även akut. Enligt en studie från Taiwan nyligen så minskar de ungas säkerhetstänk när de surfar på nätet. Kan detta komma från att nätet blivit tryggare och säkrare eller för att de inte vet om vilka eventuella faror som kan finnas på nätet?

Hur är det med ungas identitet på nätet?

02 mars 2010

I en serie-strip i The New Yorker säger en hund till en annan hund: ”På internet vet ingen att du är hund.”  Det är lite så man sett det med identiteter på internet. Att man gärna ljuger om vem man är. Visst verkar det som det var så. Förr. Men inte nu. Allting utvecklas, så även möjligheterna till presentationer på nätet.

Enligt en studie gjord i USA nyligen(på collegestudenter) visade det sig att man i princip var mer ärlig på facebook, än vad man var när man träffade någong ansikte mot ansikte för första gången. Hur är det möjligt kan man undra, det måste väl ALLTID vara bättre att träffas ansikte mot ansikte? I långa loppet är det nog det, men om vi tar facebook som exempel så kan presentationen där bli till ett destilat och en större presentation av dig själv än vad du skulle hinna(och för den delen våga göra) vid ett första möte.

Du skulle ju sällan visa bilder på dig själv, eller en historia över din status de senaste veckorna. På så sätt kan jag få veta lite om personen men även bakgrunden vid ett första möte på nätet på ett sätt som nog inte skulle gå offline. För er som använder facebook har kanske märkt att statusraderna kan ta bort en del frågor vid möten, eller att man går direkt på sak. Till exempel om någon skrivit att de ska ut och resa, så kan man direkt gå på och fråga vart de ska resa. Nu är ju vi vuxna, och har inte använt nätet så länge för att visa upp vår person. Så tänk på hur de unga idag kommer se på att umgås över nätet när de blir äldre.

Då kanske man hellre vill ha en första kontakt via nätet än ansikte mot ansikte. Men detta är ju nåt som framtiden får utvisa. Du kan läsa utdrag ur studien här. 

 
Information om kakor / cookies