Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Hur gör andra föräldrar?

29 mars 2011

En av de vanligaste frågorna jag får när jag är ute och föreläser för föräldrar är frågor om regler. Hur länge ska dom få surfa? Hur sent ska dom få sitta vid datorn?

Det är otroligt svårt att ge ett bra svar på det då alla har olika förutsättningar för att sätta dessa regler. Men när det gäller mängden timmar framför datorn så är grundregeln att följa: när datortiden går ut över annat, dvs att man inte gör läxorna, slutar äta ordentligt. Då sitter man för mycket vid datorn.

Det bästa när det gäller dessa regelfrågor tycker jag är att diskutera med andra föräldrar. Ta upp frågan på ett föräldramöte, eller när ni står och tittar på barnens träning tillsammans. Jag skulle vilja säga att nästan alla som har barn i datoråldern har de här funderingarna, så ta hjälp av varandra. Det är ju även lättare om alla i samma klass eller träningsgrupp har någorlunda samma förhållningsregler.

Läste den här artikeln i Arbetarbladet som där några föräldrar berättar hur dom har gjort. 

Hur gör du?

Sila mygg och svälja kameler?

25 mars 2011

Jag läste just att en dansk konstnär vid namn Uwe Max Jensen lagt ut fotot av
Anders Zorns vackra målning ”Flickan på loftet” på sin facebooksida. Bilden har dock plockats bort av Facebook med hänvisning till deras bildpolicy som förbjuder skildringar av nakenhet, knarkmissbruk och våld samt att åldergränsen på Facebook faktiskt är 13 år.

Ja, man blir ju glad när systemen fungerar, men nu vet jag inte riktigt…

Ewa Thorslund /Surfa Lugnt

Under 13 år på facebook? Då kan du blir avstängd.

24 mars 2011

Facebook har en åldersgräns på 13 år för att få bli medlem. Men som många vet så är det väldigt lätt att ljuga om sin ålder online, och på så sätt komma förbi de spärrar som finns. I Sverige visade det sig att nästan 76% av alla i årskurs 6 hade ett facebook-konto.

På siten allfacebook.com skriver de idag att facebook stänger av 20 000 som är under 13 år varje dag. Vad tycker du, är 13 år en rimlig åldergräns för facebook och ska man helt sonika kasta ut de som bryter mot reglerna?

Läs artikeln här.

Saknar skolan visioner för det digitala?

22 mars 2011

  I Computer Sweden kan man idag läsa en intervju med Patrik Hernwall, forskare vid Södertörns högskola, där han pratar om skolan och IT. Han tycker att skolan gick vilse under 90talet när man skulle bygga upp ett digitalt integrerat klassrum. Och frågan är ju hur skolan ska använda sig av det digitala i klassrummet. Är En till En den ultimata formeln för att bygga upp det(En till En handlar om att alla eleveri grundskolan och gymnasiet ska ha tillgång till en egen dator)? Eller handlar det om att låta pedagogerna utamana sig själva genom digitala plattformar och hjälpmedel? Eller genom att låta skolan struktur genomgå en uppgradering efter hur världen ser ut idag?

 Är mer katederundervisning och fler nationellaprov lösningen? Eller är individualisering och digitalisering den rätta vägen att gå?

 Därom tvista de lärde. Vad tycker du?

Intervjun med Patrik kan du läsa här.

13.00 Chatta om nätsäkerhet

21 mars 2011

Experten ger svar!


Hur mycket ska man lägga sig i som förälder? I dag klockan 13.00 kan du chatta med Surfa Lugnts nätexpert Ewa Thorslund på gp.se!

Det UNGA internet.

16 mars 2011

Själva Internet är ju inte så ungt längre. Men de som börjar använda internet blir yngre och yngre. En Amerikansk undersökning visar att nästan 80 % av barnen under 5 års ålder använder Internet varje vecka. Det är ganska mycket för så unga människor. Men å andra sidan kanske det är lättare att förstå de siffrorna om man tänker på att det är vanligare att barnen har en egen dator än en egen TV.

Om du vill läsa en artikel om undersökningen så gör du det här.

Chatt om barn och internet

02 mars 2011

Idag onsdag kan du chatta på DN.se med Per Hellqvist på Symantec som också är en av Surfa Lugnts experter på barn och internet.

Gå in på http://www.dn.se/chattar/chattrum3

 
Information om kakor / cookies