Arkiv för ‘Uncategorized’ Kategorin

En hjälp till social IT-policy. Del 2

29 april 2011

Som en fortsättning på gårdagens inlägg kommer här några punker som man kan utgå ifrån.

1)Låt alltid de unga ta första steget till att lägga till dig som vän. Du ska inte fråga dem om de vill bli kompis med dig på ett community. Det det kan vara svårt för dem att säga nej beroende på vilken position du har i deras liv. Vill dom att du ska vara deras vän online så kommer de att fråga.

2)Bestäm innan du ger dig ut på Community om du är där i jobbet eller privat. Du kan inte göra båda. Känner du dig osäker så skapa ett konto där du är privat och ett där du är i tjänst. Då måste du komma ihåg att du är lika arbetsmässig på nätet som offline.

3)Om man på ett community är vän med elever eller andra ungdomar som man jobbar med måste man se till att inga bilder förekommer där man själv är berusad eller syns i samband med alkohol och/eller droger. Detta för att inte underminera ert förtroendekapital att agera om ni upptäcker att ungdomarna dricker och/eller använder droger. Tänk här på att även om du ser till att inte publicera bilder på dig, så kan andra göra det.

4)Ser du bilder eller texter som antingen är kränkande, eller beskriver ex alkoholintag, måste du som vuxen markera. Hur ska du annars kunna göra det utanför nätet?

5)Ha samma relation till de unga på jobbet som på nätet.

6)Var förebild även på nätet. Säg ifrån om du uppmärksammar beteende som är kränkande eller olämpligt. Även om det inte är du själv  eller unga i din närhet som blir kränkta kan du anmäla det du ser.

Jag hoppas att mina punkter kan hjälpa till att starta ett samtal om hur man är på nätet när man arbetar med barn och unga. Det är lätt att glömma att det man gör syns minst lika mycket på Internet. Det är lätt ibland att glömma att man är en förebild lika mycket i arbetet som på facebook, Messenger eller youtube. Vi måste vara goda förebilder, så att de unga ska känna sig trygga med oss. Då är det viktigt att småsaker som detta ibland kan vara inte förstör allt det fantastiska arbete som ni gör dagligen med våra barn och unga.

En hjälp till Social IT-policy. Del 1

27 april 2011

 Efter att ha varit ute och föreläst på skolor, fritidsgårdar, för socialtjänsten, fältare och föräldrar om unga och nätet i snart 7 år så börjar jag nu få en bild av hur det ser ut i Sverige. Jag är nu ganska säker på att det inte finns någon som inte förstått att Internet är en stor del av de ungas liv. Jag tror att de allra flesta har insett att det som sker på nätet oftast slår tillbaka offline och vice versa.

Trots detta så satsas det allt som oftast för lite resurser på att kompetenshöja exempelvis pedagoger när det gäller kommunikation via Internet. Trots att alla som jobbar i och med skolan förstår att detta är nåt som vi verkligen måste bli bättre på. Hur kan man till exempel arbeta med lärarutbildningen för att anpassa skolan till dagens interaktiva samhälle?

Något som jag allts som oftast märker saknas i skolor och andra instanser som arbetar med barn och unga, är en it-policy. Och då menar jag inte en it-policy om hur vi använder mailen och som uppmärksammar alla på farorna med virus i datorn. Utan jag menar en IT-policy som pratar om hur vi vuxna ska bete oss på nätet. Hur ska vi göra när vi vill utforska de digitala arenorna som befolkas av de unga. Finns det tydliga regler som man bör hålla sig till? Självfallet finns det en massa saker att ta hänsyn till. Dels de lagar som vi faktiskt har i Sverige, men även oskrivna lagar och sunt förnuft.

Jag vill direkt här säga att jag inte klankar ner på de som inte har det. Jag kommer heller inte fortsättningsvis att kasta skit på de som inte arbetat fram en socialt anpassad It-policy. För jag vet varför ni inte har en. Jag förstår varför ni inte lagt tid på att göra det. För det finns andra saker som ni prioriterar före detta. Och det är såklart ni gör det. Jag kanske också skulle göra det. Men istället för att anklaga er som inte har tänkt i dessa banor tänkte jag underlätta för er. Det finns allt för många som kastar skit på skolan, och säger att de prioriterar fel att de kan för lite om vissa saker, men som sedan aldrig kommer med konkreta och konstruktiva förslag på hur det ska bli bättre.

Så därför tänker jag nu blir konstruktiv och dela med mig av mitt förslag på en social IT-policy. Ett första steg för verksamheter som arbetar med barn och unga att bli bättre på att vara tillgängliga för saker som sker på nätet. Men samtidigt se till att närvaron gör relationen än mer komplicerad till de unga. Det är viktigt att finnas där de inga finns. Men det är samtidigt viktigt att vara där på rätt sätt. Annars kan det minst sagt bli en besvärlig situation på Internet och på arbetsplatsen. Låt er inspireras av detta, skriv av det ord för ord om ni vill eller anpassa ert befintliga dokument med mina punkter.

Istället för att ni alla ska sitta och uppfinna hjulet för er själva så ger jag er här möjligheten att snabbt komma ett långt kliv framåt. Det är möjligt att jag glömmer några punkter som är viktiga i er verksamhet. Men lägg gärna till dem. Detta är till för er, och för att våra barn och unga ska få en tryggare tillvaro på nätet, och så att ni ska känna er mer bekväma med att bli närvarande på de digitala mötesplatserna.

På fredag kommer jag att publicera de punkter som kan ligga till grund för en social vinkel i en IT-policy.

Unga behöver lära sig mer om säkerhetsinställningar inom sociala medier.

21 april 2011

Enligt en EU-rapport så är unga inom EU relativt dåliga på att använda sig av de säkerhetsinställningar som finns. Särskilt handlar det om inställningar på olika sociala medier.

Du kan läsa artikeln om rapporten här

Som de konstaterar så behöver lärare och föräldrar lära sig mer om säkerhetsinställningarna så att de kan hjälpa de unga. Just nu är det väldigt få som verkligen lär sig hur man tex begräsnar spridning av sina egna bilder, och då är risken större att någon råkar illa ut.

När okänd blir ökänd…

19 april 2011

Det händer hela tiden. En tillsynes liten grej får orimliga proportioner. En text eller bild kommer lätt i självsvängning och effekten blir långt ifrån vad som från en början var meningen med en publicering på internet…

Du kanske har hört talas om Rebecka Black…?. En för ett par månader sedan tillsynes vanlig tjej som just nu är en av de mest omtalade på internet. Älskad av vissa . Hatad av andra.

Allt började med att en musikvideo laddades upp på Youtube. Något som händer precis hela tiden. Dygnet runt. Världen över. Inget konstigt alls.

Rebeccas föräldrar ville gärna hjälpa dottern till publicitet och betalar en sajt för att sprida videon. Ett ganska blygsamt antal personer tittar på klippet tills någon bestämmer sig för att lägga ut materialet på bloggen ”The daily what” och lite senare samma dag på humorsajten ”Tosh.0” under rubriken ”Låtskrivande är inte för alla…”. Därifrån fortsätter spridningen av materialet i extremt snabb takt.

Förutom att Rebecca har blivit kändis och gäst i diverse talkshows startades även hatgrupper mot henne på Facebook. En slags ”viral spiral” där Rebeccas video har förmedlats ungefär 42 miljoner gånger bara under de två första veckorna på nätet.

Kanske krävs det extrema händelseförlopp för att överhuvudtaget synas på en arena som internet? Kanske har ordet ”ökänd” fått en annan betydelse i den digitala verkligheten? Kanske är det helt okej …

Ewa Thorslund/Surfa Lugnt

Unga lär äldre om Internet.

14 april 2011

Läste en intressant artikel i UNT om ett projekt som handlar om att unga ska lära äldre att komma ut på Internet. Ett initiativ som jag hört om från flera håll, men som borde användas mycket mer. Så läs artikeln här och blir inspirerad!

Ungas nätsäkerhet i Australien

08 april 2011

Idag hade jag förmånen att träffa den Australiska senatorn Dana Wortley vid ett frukostmöte på Waterfront hotel.

Senator Wortley var intresserad av att hur Surfa Lugnt arbetar med olika intressenter. Med viss stolthet kunde jag berätta att vi har ett unikt samarbete mellan myndigheter, ideella organisationer och företag som samlas kring frågan om ungas nätsäkerhet.

Wortley berättade att man i Australiens parlament har tillsatt en kommitté som hon leder och som arbetar med initiativ inom området. De gör för tillfället en webundersökning bland landets skolelever kring nätmobbning.

De har sedan tidigar en ”Cyber Safety Help button” där den som blivit utsatt för trakasserier kan få hjälp inom 24 timmar. I Australien har man också en obligatorisk halvdags-utbildning för lärare om ”Protective behaviour” där elevers nätanvändning är en viktig del. Titta gärna in på den här sidan där Australiska regeringens projekt, som drivs av ACMA (Australian Communications and Media Authority),  finns beskrivet: ACMA Cybersmart

Marko /projektledare för Surfa Lugnt

Bra sida med information om unga och medier.

06 april 2011

Alla efterfrågar bra och pålitliga sidor om unga och internet. Och så bra att det då finns en alldeles utmärkt sådan. Den heter mediebarn.se och bakom sidan står Statens Medieråd. Sidan innehåller statistiken från undersökningen ungar och medier 2010.

På sidan kan du på enkelt sätt se hur unga svenskar använder internet, vilka sidor och vilka beteenden man kan se och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. Du kan se statistik, men även tips på vilka som är de populära ungdomssidorna just nu. Vad som gör sidorna ännu bättre än att man bara kan se statistik är att man som pedagog eller förälder har en egen flik där man kan läsa och ladda ner material för att lära sig mer. Samt konkreta tips hur man kan tänka för att bättre förstå de ungas internetanvändande.

Så är du nyfiken på ungas nätvardag och har några minuter över, då rekommenderar jag starkt ett besök på mediabarn.se.

 
Information om kakor / cookies