Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Statens medieråd ger plats åt unga röster.

25 maj 2011

I en satsning att ge fler unga en röst om det digitala utvecklingen i samhället startar Statens Medieråd Unga Röster, där unga ska kunna komma till tals och ge sin syn på digital kommunikation.

En satsning som jag tycker känns oerhört relevant, då vuxna tenderar att fokusera för mycket på att skydda unga online, istället för att lyssna på unga online. Det finns en trend att alla projekt som startas och som handlar om unga och internet är beskyddande och utgår ifrån perspektivet att unga är offer på nätet.

Jag skulle med glädje delta i en temadag på en skola som handlar om MÖJLIGHETERNA med digital kommunikation. Men mig veterligen har den temadagen aldrig hållits. Alla initiativ har alltid en negativ bottenplatta som man utgår ifrån. Sen måste man ju givetvis tala om mobbning och kränkningar på nätet, men det finns ju så mycket bra också. Och om den vuxna generationen aldrig pratar om dessa saker i klassrummen så kommer de unga snart att sluta lyssna på oss, eftersom vi tydligen inte har koll på hur det är på nätet.

Då är det ju toppen att Statens Medieråd tar på sig lyssna-mössan och faktiskt bjuder in till ett samtal, istället för att bara berätta hur det ligger till. Jag tycker att fler organisationer som ska verka stödjande för barn och unga borde LYSSNA på sin målgrupp och inte bara ha bestämmt vad som är bäst för dom. Ingen nämnd ingen glömd.

Surfa Lugnts illustratör belönad

24 maj 2011

Du kanske har sett Surfa Lugnts fina illustrationer här på hemsidan?

De är gjorda av Jonna Björnstjerna som även är barnboksförfattare. Förra veckan utsågs hennes bok Godistrollet till bästa bok i kategorin Bilderböcker under 2010.

Juryn bestod av 30 000 barn och ungdomar i Sverige som läst och bedömt 865 böcker tillsammans. Vi på Surfa Lugnt vill också passa på att säga grattis!

Prisutdelning årets bästa barnböcker SVT

Positioneringstjänster, bra eller dåligt?

12 maj 2011

Nu när de sk smarta telefonerna invaderar mobilmarknaden så kommer även en ny typ av tjänster. En av dessa ”nya” tjänster är positioneringstjänster. Helt enkelt tjänster som känner av var du befinner dig. Det kan vara att du kan tagga ett kort, eller en statusuppdatering med en geografisk plats, det kallas att geotagga.

Detta kan göra att man kan vara på ett fik, ta en bild, geotagga den och sedan sprida den via sina sociala nätverk så att alla kan se var man är. Det här är en fantastisk möjlighet, men kan samtidigt medföra bekymmer. Och kan kräva att man behöver se över sina säkerhetsinställningar igen.

Ibland kanske man glömmer vilka som verkligen kan se allt man postar, och det kan vara svårt att veta vad alla behöver veta och inte. En kollega till mig sa att den vita lögnen behöver numera planeras, och planteras i sociala medier för att kunna genomföras.

Är man hemma från skolan för att man är sjuk så måste man tänka sig för så att man är hemma och inte checkar in på ett fik i stan….

Mobilen påverkar oss alla!

09 maj 2011

DN har under den senaste veckan haft en artikelserie om mobilen, och hur det påverkat oss på olika sätt. Vad man kan se i statistik är ju att fler och fler skaffar mobiler tidigare och tidigare. Men även att det är fler som skaffar så kallade smartphones. DN skriver att 2014 kommer nästan 80% av alla mobiler att vara smartphones.

Detta kommer att göra att många går omkring med en liten dator i fickan. Detta kommer att göra att alla sociala nätverk och communitysidor på nätet kommer hamna i folks mobiler.

Jag tycker att det är viktigt att skolor och organisationer som jobbar med barn och unga tar till sig detta nu. Och inte 2014 eller senare. Vad betyder detta för en IT-policy till exempel? Vad betyder detta för kravet på tillgänglighet? Vad betyder detta för hur mans ka bygga upp sina hemsidor och andra digitala mötesplatser?

Vi måste se mobilen som dator och vara beredda på att allt det som sker i datorn, både bra och dåligt, snart kommer ske i mobilen.

Här är länken till en av DNs artiklar. Och jag kan verkligen rekommendera att läsa dom.

Surf Academy

06 maj 2011

Surf Academy är ett projekt som drivs av Telenor som är medlemmar i Surfa Lugnt. Unga ska lära ut till vuxna hur deras nätvardag ser ut. Projektet genomförs bland annat i Stockholm och Karlskrona </strong>Det är intressant med omvända roller och förmodligen en mycket bra metod –  för vilka är egentligen de verkliga experterna på ungas nätvardag om inte de unga själva?

Manifestation mot Mobbning

03 maj 2011

Idag, tisdag 3 Maj klockan 15:00 sker en manifestation mot mobbning. Manifestationen äger rum på Sergels Torg i Stockholm och arrangeras av en av Surfa Lugnts medlemsorganisationer: Stiftelsen Friends.

Kan du och vill du så tycker jag att du ska åka dit och visa ditt engagemang mot mobbning. Varje dag går 50 000 barn till skolan, osäkra på hur dagen ska bli. Visa att du tar ställning för att alla barn i Sverige ska ha det tryggt i skolan.

Läs mer om manifestationen här. Du kan även läsa om det på Facebook.

Att vara eller inte vara ihop…

02 maj 2011

Ja, den gode Shakespeare hade väl möjligen ett något större dilemma, men fundera gärna över följande… Härrom dagen satt jag på bussen på väg till arbetet. Bredvid mig satte sig en trevlig bekant. Vi pratade om ditt och datt. Bland annat kom våra tonårssöner på tal. Det handlade om kärlek och eventuella flickvänners existens. Min bekant sa lite uppgivet att: ”…ja, jag vet inte hur det är, men jag tror att han har en flickvän… flickan är ju ofta hemma hos oss och vi har ätit middag tillsammans med henne ett antal gånger nu…”. Jag frågade försiktigt om min bekant kanske kunde fråga sin son just bara för att stilla sin egen nyfikenhet en smula. Då svarade hon: ”… jo, jag har frågat om de är tillsammans, men han säger att de inte har det som status på Facebook…”.
Ewa Thorslund / Surfa Lugnt

 
Information om kakor / cookies