Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Ny forskarrapport: Internet stimulerar lärandet.

29 oktober 2011

Frågan har bollats fram och åter som en het potatis i skolan: Hur ska vi göra med internet i klassrummen? Ska man använda den istället för skolböcker? Ska det vara faktabas? Kan man lita på Wikipedia? Ska man facebooka under lektionstid?

Frågorna är många och svaren få, eller i alla fall inte samstämmiga. En del lärare omfamnar den nya tekniken och tycker att den tillför nytta till elevernas inlärningsförmåga, medan andra tycker att det tillför distraktion och försvårar för dem själva att lära ut och eleverna att lära sig.

Sedan finns ju alltid variabeln och debatten om hur sant Internet är. Och de senaste dagarna även hur säkert Internet är. Efter hackerattacken på bloggtoppen så är det många som fått sina konton övertagna av andra. Och ett råd är att om du nångång haft en konto på bloggtoppen, som har haft samma användarnamn eller lösenord som på någon av dina andra sidor eller bloggar så ska du BYTA ut dem omedelbart.

Oavsett vilket som i slutändan ska visa sig vara rätt så har det i dagarna kommit en forskarrapport som säger att Internet stimulerar lärandet i skolan. Du kan läsa en intervju med Forskaren här och läsa hela rapporten här.

Facebook måste ta ansvar

25 oktober 2011

Facebook måste ta ansvar och hantera anmälningar bättre

Surfa Lugnt, nätverket av myndigheter, företag och ideella organisationer, som arbetar med ungas nätsäkerhet, kräver att Facebook svarar på hur de ska agera i framtiden för att stänga ned hatsidor. I ett lokalt uppmärksammat fall har familj och vänner till en ung kvinna i Eskilstuna anmält en Facebook-sida för kränkningar mot den unga kvinnan. Sidan har fortfarande inte stängts ned trots att det gått tre veckor sedan sidan anmäldes.

Surfa Lugnt kräver nu att Facebook tar sitt ansvar och sköter sin anmälningsfunktion på ett bättre och snabbare sätt.

Facebook är en social sajt som är till gjädje för många. Vi träffar gamla kompisar, håller kontakten med släkt och delar med oss av såväl vardag som arbete via Facebook.

Tyvärr ser vi också ibland exempel på när Facebook används som arena för kränkningar och förtal av enskilda personer.  I Eskilstuna har en ung kvinna trakasserats via en hatsida som bara uppkommit i ett enda syfta, att kränka och kunna förtala den unga kvinnan.

Det är oklart vilka som står bakom kränkningarna men den skada den skapar genom att trakassera en ung människa har diskuterats livligt i lokaltidningen Eskilstuna Kuriren.  Sidan är polisanmäld, man har bett Facebook stänga sidan och människor i Eskilstuna är upprörda över att den tillåts finnas kvar. Släkt och vänner till kvinnan har för tre veckor sedan anmält sidan till Facebook och fortfarande har ingenting hänt.

–   Surfa Lugnt kräver därför att Facebooks svenska representant Jan Fredriksson förklarar vad Facebook som organisation tänker göra för att snabbt stänga ned hatsidan? Vi vill också få svar på vad Facebook tänker göra i framtiden för att hindra att liknande sidor får existera i flera veckor utan att något sker, säger Kristina Axén Olin, ordförande i Surfa Lugnt. Det måste i stora organisationer upprättas rutiner och en beredskap som kan hantera den här typen av frågor snabbare och effektivare.


Välkommen till seminarium om unga på nätet

24 oktober 2011

Välkommen till ett seminarium om barns vardag på nätet och vuxnas ansvar och delaktighet.

Den 16 november anordnar Statens medieråd i samarbete med Surfa Lugnt ett seminarium om hur du möter unga på nätet. Vi presenterar aktuell forskning om barns och ungas internetvanor, rapporterar om vilka sorters problem online som unga söker stöd kring, och diskuterar frågan om vad vuxna och ansvariga kan göra i en expertpanel.Seminariet handlar om hur du möten unga på nätet och arrangeras av Statens medieråd i samarbete med Surfa Lugnt och BRIS.

Seminariet anordnas för personal från socialtjänst, skola och polis, men även andra intresserade vuxna är välkomna.

Plats: Filmhuset i Stockholm den 16 november kl. 14.00–16.30

Program
14.00 Vilken kunskap om livet på nätet har vi och vad gör vi med den? – inledning av
Statens medieråd
14.15 Den senaste forskningen om barns och ungas internetvanor – ny rapport från EU
Kids Online II Sverige
14.45 Hur ser barns IT-relaterade kontakter med BRIS ut? – ny rapport från BRIS
15.15 Fika
15.30 Hur möter du unga på nätet? – Surfa Lugnt föreläser
15.45 Paneldebatt och diskussionsstund
16.30 Slut

Anmäl dig till det kostnadsfria seminariet via alex.amneus@statensmedierad.se. Har du frågor kring seminariet kontakta projektledaren på Surfa Lugnt, Marko Määttä på marko@surfalugnt.se eller 0708-65 40 81.

Håll utkik på Statens medieråds och Surfa Lugnts hemsidor för mer information om seminariet framöver.

Nosa på Nätet.

23 oktober 2011

Statens Medieråd släppte i veckan en fantastiskt bra satsning mot unga och IT. Den heter Nosa på nätet och är ett material i flera delar för både pedagoger och barnen. Ofta får jag frågan om det finns något bra material för de allra minsta, när det gäller frågor om IT. Jag har hittils sagt att det inte funnits, men nu finns det.

Jag tror att det är väldigt viktigt att detta kommer nu, och att man börjar arbeta med detta i skolan. Vi vet att debutåldern för att gå online blir lägre och lägre. Det som för 5 år sedan var perfekt för årskurs 8 fungerar idag även helt ok för årskurs 5. Även fast det är 13årsgräns så är många 10åringar medlemmar på facebook. Och att komma i kontakt med så stora siter utan att ha fått ”nosa på nätet” innan är inte alltid optimalt.

Så nu tycker jag att ni ska läsa om Nosa på nätet och sedan ladda hem presentationsmaterialet som man kan använda på tex ett föräldramöte. Eller så kan du ladda ner hela paketet som innehåller sagobok, lärarhandledning och presentationsmaterial.

Jag personligen är väldigt glad att detta kommer för att jag tycker det är så viktigt att även de unga får nosa på nätet. För 1 år sedan satt jag och skissade på hur man skulle kunna göra ett sådant material. Nu kan jag lägga de skisserna i byrålådan.

Lyckad föreläsning i Härnösand

17 oktober 2011

Det blev en lyckad Surfa Lugnt-dag i Härnösand den 13 oktober som arrangerades tillsammans med Com Hem som värd

– Com Hem är med sin kundtjänst och drygt 400 anställda den största privata arbetsgivaren i Härnösand!

Läs mer Nyhetsbrev_SurfaLugnt_14_okt_2011

Enkla tips om säkerheten på Facebook

13 oktober 2011

Det är få som i dagarna undgått att höra om att facebook håller på att förändra allt igen. Allt från hur flödet är uppbyggt till hur sina egna säkerhetsinställningar fungerar. En del tycker det är bra andra tycker att det är väldigt jobbigt. Oavsett vad man tycker så kan det vara bra att ta sig en titt på de nya inställningarna.

Den största nyheten, förutom de utseendemässiga förändringarna, är att dina statusuppdateringar kan nå alla på facebook om du vill det. Så vad man behöver kolla upp är hur just dina ”defaultinställningar”(det vill säga det som är förinställt) ser ut. För även om det känns läskigt att vem som helst kan se dina uppdateringar så erbjuder ”nya” facebook helt andra och bättre möjligheter att kontrollera exakt vem som ska se vad. När du statusuppdaterar så ser du att du har olika val om vilka den ska synas för. Du kan välja Offentlig, vänner, nära vänner, eller den geografiska plats du befinner dig på nu, för att nämna några val.

Vad du behöver göra för att kunna använda dessa nya funktioner till fullo är att gå igenom listan över dina vänner på facebook och sortera in folk i listor, sedan kan du enkelt välja vilka listor du vill rikta dina meddelanden till. Du kan givetvis välja fler än en lista. Detta gör det faktiskt BÄTTRE ur en säkerhetssynpunkt än förut. Gör du bara grundjobbet med att sortera in dina facebookvänner så har du sen stenkoll på vem som ska se vad. För du kan sen sortera bilder, länkar, grupper och all annan av information du har där enligt samma princip.

Men för att komma åt detta behöver man som sagt göra det första jobbet. Och för den som samlat på sig en lång lista av vänner så är det nån timme man får viga åt detta.

En annan ny funktion som detta för med sig är att man akn följa folk, alltså se enbart de uppdateringar som de väljer att göra offentliga. Denna funktion är förmodligen ett första steg att konkurrera mer med Twitter kring trenden att följa sina kändisars ”tweets”. Något som du nu alltså även kan göra på facebook.

Innan man börjar klaga allt för mycket på facebooks ständinga förändringar ska man komma ihåg att facebook är ett företag och måste uppdatera sin ”produkt” innan konsumenterna(vi) hittar en annan plattform som är mer spännande och som känns säkrare. Tänk till exempel hur fort det gick utför för MySpace, som ansågs vara det nya heta och idag är en inte allt för stor aktör på den digitala arenan.

Jag är övertygad om att i förläningen kommer de allra flesta att uppskatta den här förändringarna. Men jag råder er som är oroliga att klicka på den lilla pilen längst upp till höger i facebookfönstret(när du är inloggad), välj sedan sekretessinställningar och se vad just dina defaultinställningar säger. Du kan ändra om så att en ”vanlig” statusuppdatering bara går till dina vänner eller blir offentlig som standard. Förmodligen är din grundinställning att den ska synas för alla. Och med alla så menas alla på Facebook. Enligt siten checkfacebook.com så har Sverige nu 4,4 miljoner registrerade användare. Och som utvecklingen ser ut så kommer inte den siffran sjunka utan snarare stiga under den närmsta tiden.

På det stora hela kan man säga att man inte behöver vara orolig för nya facebook. Det är fortfarande sunt förnuft som gäller. Skriver man saker som man inte borde så är det inga säkerhetsinställningar i världen som kan hindra en från att trycka på tangenterna. Och då tycker jag att det är viktigt att vi vuxna är bra förebilder.

Jobbar du men ungdomar så kanske de kommer att fråga dig om hur de ska skydda sig på facebook. Eller du kanske kan hjälpa dom att göra sina inställningar bättre. Så strunta i den där dokusåpan på TV ikväll och ta 1 h med att lära dig inställningarna.

Surfa Lugnt som CSR-projekt

12 oktober 2011

I senast numret av Com Hem Magasin beskriver företaget hur man arbetar med CSR-frågor och varför det är viktig med äkta engagemang. Com Hem är med och stödjer Surfa Lugnt sedan ett år tillbaka och Tomas Franzén som är vd på Com Hem, med 1,7 mijloner kunder säger så här om bredbandsleverantörens CSR-arbete:

”En av våra tjänster är bredband. Därför är det självklart att delta i dialogen om ungdomars vardag på nätet/…/Jag tror att vi genom dialog och erfarenhetsutbyte kan öka medvetenheten och skapa en större trygghet för våra barn.”

Läs tidningen här! Com Hem Magasin

Föreläsning för polis, skola och socialtjänst

12 oktober 2011

Torsdagen den 13 oktober bjuder Com Hem, medlemsorganisation i Surfa Lugnt, in socialtjänst, polis, skolpersonal och andra som i sin profession möter barn och unga i Härnösand till en föreläsning om hur man som vuxen kan arbeta med att möta unga på internet.


Föreläsare är Ewa Thorslund, expert på ungas nätvardag och vice ordförande i Surfa Lugnt.

/Surfa Lugnt

Den digitala agenden och Surfa Lugnt

06 oktober 2011

Idag den 6 oktober lanserade it- och energiminister Anna-Karin Hatt en sammanhållande strategi för it-politiken. Strategin går under namnet ”It i människans tjänst – en digital agenda för Sverige”. Bland annat sägs att IT ska vara lätt och säkert att använda.

Som ordförande i Surfa Lugnt tycket jag att det är glädjande att regeringen även uppmärksammar vårt arbete med att samla företag, ideella organisationer och myndigheter i ett  unikt samarbete kring ungas säkerhet på nätet. I den digitala agendan står bland annat om myndigheten PTS stöd till Surfa Lugnt

”Nätverksorganisationen Surfa Lugnt arbetar sedan länge med ökad trygghet och säkerhet på nätet, bl.a. bidrar PTS med finansiering. Myndighetens insatser för att stödja Surfa lugnt bör fortsätta.”

Surfa Lugnt har idag inte mindre än 16 organisationer som samarbetar och bidrar i arbetet för en säkrare nätvardag för unga. Läs gärna mer om den digitala agendan som känns som ett historiskt viktigt dokument för ökad delaktighet och säkerhet i vår alltmer uppkopplade vardag. Här är några konkreta exempel från den digitala agendan kring hur vardagen kan underlättas genom att IT görs tillgängligt  och säkert för alla användare:

  • de elever som har svårast att lära sig ska istället med egen dator bli bäst i klassen på att söka, redigera och presentera information
  • en svårt sjuk patient som kommer in akut på sjukhus ska slippa redogöra för sin sjukdomshistoria eftersom läkaren har fått all relevant information från den digitala patientjournalen
  • fler tjänstejobb sköts hemifrån vilket ökar livskvaliten och sparar resor, tid, pengar och miljö
  • it gör demokratin tillgänglig, till och med från det egna köksbordet.

It i människans tjänst – en digital agenda för Sverige

Kristina Axén Olin, ordförande i Surfa Lugnt

 
Information om kakor / cookies