Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Ett bloggtips.

27 november 2011

Hej, hoppas ni har en trevlig söndag. Jag skulle vilja tipsa om en blogg som jag tycker mycket om. Bloggen handlar om Internet och skolan samt lite annat ,och sen då blir man som Star Wars fantast väldigt glad av hennes fina bilder.

Så har du en stund över så klicka gärna in, och lägg in den i RSS, flipboard eller hur du nu håller reda på allt.

Bloggen hittar du här.

Allt blir uppkopplat.

25 november 2011

”Vaddå? Finns det mobiler utan kamera!” För 3-4 år sen så hade jag den repliken som punchline i ett av mina föreläsarskämt. Hela historien handlade om att en mamma var och skulle köpa en mobil tillsammans med sin tonåriga dotter. Och mamman frågade sin dotter om hon ville ha en med eller utan kamera. Ja. Det var en relevant historia då, men helt omöjlig att berätta nu, eller i alla fall att få med poängen i den.

Eller vänta nu, det kanske är så att jag verkligen kan få fram poängen med den om jag berättar den! För poängen är nämligen den gamla godingen: tänk så fort allt går. Och tänk så FORT allt går! För ca 3-4 år sen så introducerade Apple sin iPhone. Och efter det såg mobilmarknaden inte ut som förut. Alla som satt och utvecklade sina WAP-motorer kunde släcka lamporna och gå hem, för det fanns inget mer att hämta där. I och med att iPhone kom, så kom det som idag betecknas som ”smarta” telefoner. I och med utbredningen av smarta telefoner så flyttade internet in i mobilen. För oss på Surfa Lugnt, som ska arbeta med ungas nätvardag så gäller det att hänga med.

För vad som händer nu är att internet delas upp på en mängd olika enheter. Man borde istället för att mäta hur länge folk sitter framför datorn, mäta hur mycket skärmtid man har. Allt i vårt hem blir uppkopplat på nätet. I mitt förra inlägg så berättade jag om några som hade kopplat upp sina plantor till twitter. En liten tankevurpa när man läser varför de gjorde det experimentet.

Men om allt i framtiden kommer att bli uppkopplat till internet så kanske det kan bli lite lättare för oss vuxna att hänga med i vad barnen gör på nätet.  Man märker att antalet stora medlemssiter på internet blir färre och färre, alltså kommer vi på nåt sätt närmare och närmare varandra på nätet.

Tänkte lämna er med en liten film från Microsoft som handlar om ett uppkopplat samhälle. Man kan bli både skrämd och nyfiken av en sån här film. Själv blir jag mest nyfiken, och skulle verkligen vilja prova en del av sakerna som de visar.

Och ni som arbetar i skolan: tänk hur detta skulle kunna användas där! Skicka uppgifterna direkt hem till barnens matbord, eller samtala med föräldrarna direkt på kylskåpet.

canakkale
canakkale
canakkale
truva
search

Föräldrar har bra koll enligt Norton Online Family Report

21 november 2011

Surfa Lugnts medlem Symantic har släppt årets Norton Online Family Report som bland annat har tittat närmare på hur väl föräldrar känner till vad deras barn gör på nätet. Glädjande nog säger 90 procent av de svenska föräldrarna i undersökningen att de håller koll på vad barnen gör på internet och 88 procent har regler kring barnens internetanvändande hemma.

Studien visar också att barn som följer de internetregler man har kommit överrens om har färre negativa upplevelser på nätet jämfört med de barn som bryter mot reglerna.

– Barn utvecklar sin nätidentitet vid en tidigare ålder än någonsin och behöver föräldrars, lärares och andra förebilders hjälp för att ta reda vad de ska och inte ska göra på nätet, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec och medlem i Surfa Lugnts expertpanel.

Ett område som sticker ut extra i Nortons globala undersökning är trakasserier mot lärare, där barn bland annat skickar och publicerar videofilmer av läraren från sin mobiltelefon. När det sker handlar det ofta ”cyberfällor”, så kallad ”Cyberbaiting”. Det innebär att en elev irriterar eller trakasserar en lärare tills han/hon får ett utbrott, vilket de filmar med sin mobil. Därefter lägger de upp filmen på nätet för att genera läraren. En av tio lärare i undersökningen har själva upplevt det här eller känner andra lärare som blivit utsatta.

Hela pressmeddelandet kan du läsa här där du också hittar länk till hela undersökningen.

canakkale
canakkale
canakkale
truva
search

Många rapporter just nu

17 november 2011

Just nu duggar rapporterna tätt. Rapporter om hur vi människor, barn som vuxna, förhåller oss till –  eller kanske bör förhålla oss till – internet och sociala medier.
Internetstiftelsen kom igår med en rapport om ”Svenskarna och Internet 2011” . Härrom veckan kom EU:s rapport ”EU Kids Online 2011” och i förra veckan kom en rapport från EU:s nätverks- och informationssäkerhetsbyrå (ENISA) med rapporten ” Cyber bullying and online grooming”. I den sistnämnda finns det ett antal rekommendationer till medlemsstaterna gällande ändrad lagstiftning och ett ökat samhällsengagemang. Och, idag finns det en artikel i DN där den amerikanska journalisten Susan Maushart beskriver hur hon valt att helt ”koppla ner” sin familj under en längre period.

Vi lever uppenbarligen i en tid när vi vill förstå hur tekniken påverkar oss människor. Men, vi vet inte riktigt alltid hur vi ska förhålla oss. Om det är bra eller dåligt…

När jag föreläser om barns och ungas nätvardag möter jag ofta föräldrar som oroar sig. De känner sig osäkra hur de ska förhålla sig till nya medier. Är det kanske farligt för barnen? Jag brukar allt som oftast hävda att vi vuxna måste sätta oss in i, och vara närvarande, i deras digitala vardag precis som vi oftast är på deras andra arenor i livet. Och, vi måste våga sätta gränser även här. Och, det måste precis som i den fysiska världen finnas en balans. Men för att kunna sätta dessa gränser så krävs det att vi som vuxna förstår logiken i den digitala kommunikationen och hur t ex ett online-spel faktiskt fungerar. För i avsaknad av engagerade och vettiga vuxna så blir barn och unga ganska ensamma. Och, när de är ensamma så utvecklar de ett eget språk, en egen kultur och egna spelregler.

Hur ska vi då lära mer? Ja, det allra bästa kanske är att prata direkt med barnet eller den unga. Men, man kan också ta del av den gedigna information som finns på hemsidor hos t ex Statens Medieråd, hos BRIS, eller via Surfa Lugnt. Detta som en motvikt till medias ibland alarmerande och svarta rubriker.

För ett faktum är att internetanvändningen snabbt sjunker ner i åldrarna. Enligt Medierådets rapport ”Småungar & Medier” så är svenska 4-åringar idag frekventa internetanvändare. Detta stärks av gårdagens rapport från Internetstiftelsen som visar att 50 % av alla 3-åringar är ute på nätet.

Detta medför att barn som börjar i skolan idag ofta redan har flera års medievana i ryggen och det ställer krav på kanske framförallt skolan att faktiskt ha en viss grad av kunskap för att i sin tur kunna hjälpa barnen att bli sunt mediekritiska.

Men, just nu ser jag fram emot publiceringen av Medierådet svenska delrapport av ovan nämnda ”EU Kids Online 2011”. Den kommer inom ett par dagar…/Ewa Thorslund

”Det kommer hända mer saker de närmsta 10 åren än det gjort de senaste 50.”

15 november 2011

Idag är jag på en konferens som heter SIME. Den handlar enbart om digital utveckling. Idag så ägnades en stor del av förmiddagen åt att tala om den mobila utvecklingen, precis som jag har gjort i tidigare inlägg. Mycket av det som sägs och dryftas här idag kommer inte vara nåt som vi kommer att se hända inom ett par år. Men när man hör dessa digitala fantaster prata så slås man av hur snabbt allt går.

Bill Gates lär nyligen ha sagt: ”Det kommer hända mer saker de närmsta 10 åren än det gjort de senaste 50.”

Och om man stannar vid den sägningen och tänker på vad det innebär. Om Bill Gates har rätt så kan vi förvänta oss en våg av tekniska innovationer som kommer skölja över oss och förmodligen förändra vårt beteende och vårt sätt att se på teknik.

Hur detta kommer påverka de unga kan vi inte heller idag säga, men vi vet att unga är de som först av alla hoppar på ny teknik.

Vi kan se att vi vuxna ibland är lite trögrörliga när det kommer till den nya tekniken. Som att tex det är först nu de senaste åren som skolorna rullar ut riktigt stora mail och IT-lösningar för alla eleverna. I en tid när man ser en stor förflyttning av datatrafiken från desktop till mobiler och ungas användande av mail minskar. Men man ska inte bara titta på den traditionella användningen av tekniken, utan även kolla, hur kan vi använda det för de små sakerna. Där man tänker att man inte alls kan använda teknik.

Den nyligen lanserade skräp-appen tex. Där du kan rapportera skräp genom att fota skräpet och geotagga det så kan de som behöver veta var det är skräp. En annan spännande och oväntad grej som jag fick höra idag var en forskare som kopplade sina blommor till twitter! Genom att sticka ner två sensorer i jorden som kände av fuktighetsgraden i jorden så kunde han sedan se till att de blommor som behöver vatten skickar ett meddelande på twitter. När de senare bli vattnade så skickar de en tweet som tackar för att nå vattnade dem. Detta känns ju vid en första anblick fånigt, och som nåt som man inte alls behöver. Men om vi ser det i ett större perspektiv: tänk om alla plantor kunde säga till när de behövde vatten, så att man bara vattnade de som behöver vatten. Hur mycket vatten skulle man inte spara då!

Tänk om man på samma lekfulla sätt kunde närma sig tekniken i skolans värld. Finns det liknande sätt att tänka kring ny teknik. Hur eleverna kan fråga om hjälp, hur de kan få hjälp av varandra. För ett tag sen var jag på en konferens som hade ett app som gjorde att alla närvarande kunde skriva in sina frågor. Såg man en fråga man gillade, eller som man själv hade tänkt ställa så kunde man ”plussa” den frågan. I slutet av föreläsningarna så tog moderatorn upp sin iPad och kollade in i appen och ställde de frågor som fått flest plus. På så sätt så var det inte jobbigt att ställa en fråga inför alla andra. Kan man använda den tanken i undervisning? Men även att man kan gå in i appen och svara. Vi ser att lärartätheten ibland sjunker, skulle detta kunna vara ett sätt att kunna jobba mer effektivt?

Eller se det ur ett elevdemokratiskt perspektiv så kan alla helt plötsligt få vara involverade. NU vet jag att alla inte har en smartphone och på så sätt inte kan vara med. Men om man lyfter blicken och ser några år framåt så kommer det hela se annorlunda ut. Och för att vara på bollen imorgon måste vi börja tanka på det idag.

Men nu kan man tyvärr inte bara sitta och tänka några år framåt, när man vet att det finns saker som händer idag. Blev intervjuad av P4 med anledning av att en elev i femteklass blivit misshandlad på skolgården, medan andra elever på skolan stod runt omkring och filmade det hela. Så även om vi önskar att skolan skulle kunna fokusera på att utveckla tekniken för att förbättra undervisningen, så hamnar man allt som oftast i liknande situationer.

Man kan ju för den delen inte sluta tänka framåt. Men om vi tittar på hur det är just nu, så anser jag fortfarande att pedagoger i skolan skulle behöva mer utbildning som handlar om ungas nätvardag och ungas förhållande till ny teknik. Mer om det i framtida blogginlägg.

Hos BRIS i Norrköping

09 november 2011

Härrom dagen arrangerade Surfa Lugnt en föreläsning om barns och ungas digitala vardag tillsammans med BRIS i Norrköping. Bland deltagarna fanns förutom BRIS-anställda och BRIS-ombud även polis, anställda inom socialtjänsten, skolkuratorer och lärare. Ämnen som togs upp var bland annat vad barn och unga faktiskt gör på nätet, hur man ser på sin egen och andras integritet, samt hur språk och ton förändras i den digitala verkligheten. Vi talade även om hur man som vuxen i sin yrkesroll – som lärare, polis eller kanske som anställd inom socialtjänsten – kan använda nätet och sociala medier för att på ett bättre sätt nå barn och unga.

Under seminariet berättade också BRIS om sin verksamhet och om vilka kanaler de har för att kommunicera med både barn och vuxna. BRIS ger också årligen ut en rapport om just barn, unga och internet som finns här att ladda ned ”Barnen, BRIS och it 2011”.  Rapporten har ett särskilt fokus på ”Unga, sex och internet”, ”Kärlek och vänskap online” samt ”Säkerhet och juridik”.

Innan seminariet intervjuades Surfa Lugnt av Norrköpings Tidningar och efter seminariet diskuterades dagens ämne i direktsändning på Sveriges Radio

Mer Internet i mobilen, vad betyder det i framtiden?

06 november 2011


Att Internet finns i mobilen är för de flesta idag en självklarhet. Inget som man höjer på ögonbrynen åt. Och det kanske man inte behöver göra. Men en spännande sak som detta för med sig, det är ju hur utvecklingen kommer att gå när det gäller internet i datorn vs internet i mobilen. Morgan Stanley kom med en rapport om när mobilsurfandet skulle gå om ”desktop” surfandet. De förutspådde att det hela skulle ske nån gång under2015. Efter att den rapporten kom så har man reviderat de där siffrorna. Och ryktet gör gällande att skiftet redan skett. Att vi nu lägger mer tid på internet i mobilen än genom datorn. Kanske inte heller nåt att höja på ögonbrynen åt. Det skulle väl ske tänker ni. Men om vi tänker att det nu skett, 4 år innan experterna trodde, visar på hur fort tekniken pressar sig på oss. Hur snabbt vi ändrar vårt teknikbeteende. Så snabbt att inte ens de som ska vara experterna hänger med! Hur ska då ”vanligt folk” hänga med? Svaret åp den frågan är att man kanske inte behöver hänga med i precis all utvecklingen. Och som vanlig medborgare så kanske det inte spelar nån roll om vi surfar i mobilen eller genom datorn. Men det finns några som behöver hänga med: Skolorna, kommunerna, ITbolagen samt de tjänstemän som ska upphandla ITtjänster åt tex skolor, kommuner och socialtjänsten.

För vad betyder det för ex byggandet av funktioner i en hemsida att man surfar mer via mobilen än via datorn? Vad betyder det för användandet av avancerade skolportaler? Ingen vet ju exakt, men försök själva komma åt en vanlig skolas hemsida via mobilen så ska du se hur svårt det är. Inte för sidan är dålig, utan helt enkelt för att den inte är byggd för att ses genom mobilen.  Av alla mobiler som säljs i Sverige just nu så är nästan 70% sk smartphones. Det betyder att i framtiden kommer internetsurfandet i mobilen att öka ännu mer, helt enkelt för att ännu fler människor har möjligheten till det. Och att då utgår ifrån surfande genom datorer när man bygger för framtiden är helt fel. Särskilt om man bygger det digitala för en ung målgrupp.

Vad vi då idag behöver tänka på är vad det nya användandet av Internet i mobilen kommer ställa för krav. Ska man redan nu påbörja ombyggnationerna av viktiga sidor så de anpassas för mobilen? Ska alla skolor göra om sina hemsidor till appar, så att man lätt kan ladda ner appen och så har du alla nr och kontaktuppgifter till skolan lätttillgängliga. Kanske lägga på ett idividuellt inlogg så kan du sedan ha alla dina scheman, provdatum och annat viktigt som du behöver. Rakt in i telefonen. För vi vet ju att mobilen är en väldigt kär ägodel för många unga, och så lär det nog förbli. Om vi spinner vidare på det där med appar: tänk om man som förälder kan ladda ner skolans app, få inlogg och där igenom få alla nyheter, uppdateringar och viktig info från skolan. (För vi vet ju alla att det där men maillistor aldrig funkar så bra som man vill.)

Nu kan man inte ta för givet att alla kommer att ha en smartphone och att alla vill ladda ner en app från sin skola. Men jag är säker på att vi måste utmana vårt sätt att se på Internetanvändandet. Och kanske ska vi på surfa lugnt föregå med gott exempel och göra om vår hemsida till en app. För den som vill.

 
Information om kakor / cookies