Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Vad är Pinterest och hur fungerar det?

29 oktober 2012

Ifrån USA så kommer det rapport efter rapport om att det sociala nätverket Pinterset är på frammarsch.Det slår en del andra siter på fingrarna när det gäller att driva trafik. Pinterest är numera ett av de sociala nätverket i USA som driver mest trafik till hemsidor och fysiska butiker.

Och detta utan att många av oss här i Sverige ens vet vad det är. Så jag tänkte att jag skulle förklara lite vad Pinterest är och hur det fungerar.

Pinterest är som en anslagstavla, där du kan sätta upp de bilder som du gillar. Då sociala medier tenderar att mer och mer bli centrerade runt bild snarare än ord(förut bloggade vi mer, nu räcker det med en statusrad, eller då ännu hellre ett kort och en kort kommentar) så fyller Pinterest ett hål på den sociala mediekartan. Här kan du nämligen ”pinna” vilket kort som helst som du stöter på när du surfar. Du behöver inte ha tagit det själv. Det kan tex vara att du är inne på en blogg som handlar om inredning, så ser du en snygg lampa på en bild. Då kan du helt enkelt ”pinna” bilden till din anslagstavla på Pinterest.

Om du är inne på Pinterest och ser en bild du tycker om så kan du fästa den vid din egen anslagstavla genom att ”re-pinna” den. För att hålla reda på allt man ”pinnar” så kan man skapa olika anslagstavlor. Jag tex som älskar science fiction har skapat mig en anslagstavla enbart för sci-fi relaterade saker, så att jag kan samla alla fina bilder och affischer jag hittar online där. Men jag har även en annan som heter Möbler, där jag samlar inspiration för om man skulle vilja renovera eller möblera om hemma nångång.

På så sätt kan du hålla reda på fina bilder du ser, men du kan även på ett bra sätt sortera saker online, antingen för dig eller för din klass eller kollegor. Några företag har upptäckt Pinterest och ”pinnar” flitigt sina egna bilder.

I vissa webbläsare kan du dessutom ladda ner ett så kallat plug-in, ett litet instickprogram som gör att du alltid är inloggad på Pinterest när du surfar på nätet, så ser du en bild du vill ”pinna” så kan du göra det direkt på den sidan du befinner dig, utan att först gå till Pinterest och sedan lägga till bilden du gillar. På så sätt gör det att hela upplevelsen av att använda Pinterest känns väldigt smidig. Då man kan använda tjänsten utan att egentligen ”vara där”. Även om det inte blir just Pinterest som kanske håller i längden, så har det visat vägen för hur ett bildbaserat och webbbaserat(till skillnad från Instagram som är mobilbaserat) socialt nätverk kan fungera.

Såklart finns det en fin presentation av detta på Slideshare. För att titta på den klickar du här.

Använder du Pinterest och i så fall hur? Dela gärna med dig av dina erfarenheter och säg vad du tycker om Pinterest.

Läs också:
Vad är Pokémon Go?
Vad är Periscope?
Vad är Kik?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Facebook?
Vad är Instagram?
Vad är internet meme?

Surfa Lugnt-dagen i Karlskrona

26 oktober 2012

Under ett intensivt dygn i Karlskrona är nu Surfa Lugnt tillbaka i Stockholm. Tillsammans med Telenor så anordnades för andra året i rad Surfa Lugnt-dagen i Karlskrona.

Vi var i lokalradion och pratade om hur man kan undvika att få sina bilder spridda och vad vuxna kan tänka på för att bli mer närvarande i ungas nätvardag. Sedan träffade vi Socialtjänsten för att tala om hur ungas digitala vardag ser ut idag, och hur det kan påverka ungas relationer med myndigheter i framtiden. Men även hur den digitala vardagen skapar kränkningar på samma satt som den kan vara ett bra sätt att hitta stöd om man är utsatt.

Efter det satte vi av till Telenor en en föreläsning för de anställda. Där talade vi om våra 8 tips och råd till vuxna för att bli mer  delaktiga i ungas nätvardag. 

Sedan blev det en kvällsföreläsning igår, tillsammans med närpolisen. Där vi talade om både de bra och dåliga sidorna av Internet. Till den föreläsningen var alla föräldrar som har barn i årskurs 1 inbjudna, så att alla får liknande information och att man på så sätt kan börja jobba förebyggande kring unga och nätet tidigt.

Resan avslutades med en frukostföreläsning på Rosenholmsskolan för både lärare, föräldrar men även de elever som gått Telenors Surf Academy.

Under föreläsningen på Rosenholmsskolan så sa en av eleverna, när vi talade om hur mycket unga sitter framför datorn att: ”Sitta framför facebook, twitter och Instagram är för oss lika naturligt för oss som att jag pratar med er nu.” Ett citat att ha med sig när man ska jobba med unga och Internet. Det är en del av vardagen som är lika naturlig som allt annat. Saker händer, och för unga spelar det egentligen ingen roll om det sker på skärmen eller utanför skärmen. Och oavsett vilken skärm: dator, mobil el läsplatta.

Nu är det snart dags att ta helg, hoppas ni haft en bra vecka. I nästa vecka kommer det ett blogg inlägg som ger en liten inblick i hur det nya sociala nätverket Pinterest fungerar. Pinterest är just nu det sociala nätverket i USA som driver mest trafik. Alltså mer än stora Facebook, ändå är det få som har koll på vad det är. Det kommer i nästa veckan.

Surfa lugnt i vardagen, Internet finns överallt.

22 oktober 2012

När jag började föreläsa om unga och Internet för snart 10 år sedan så pratade jag om att nätet var som ett nytt rum man kunde gå in i. Man hade helt plötsligt fått en ny anslagstavla, ett nytt vardagsrum och en ny fritidsgård. Att idag jämföra Internet med ett nytt rum vore fel, särskilt efter de senaste årens rasande snabba utveckling inom så kallade smartphones.

Jag skulle nu vilja säga att Internet är ett nytt lager på din verklighet. Nu kan du vänta på bussen och samtidigt ta kort på att du väntar på bussen, berätta det, dela det, se vilka andra som väntar på bussen och kolla ett youtubeklipp samtidigt. Så det där ”rummet” har blivit så stort att vi är inne i det hela tiden.

Det gör det både enklare och svårare att förstå. Det enkla är att hela tiden tänka på att allt som vi gör hela tiden alltid är delbart med andra. Det svåra är att faktiskt på riktigt inse det, och få huvudet runt det. Internet borde nu ingå i precis allt som har med unga att göra. Inte som ett ständigt närvarande medie, utan mer som en ständigt närvarande tanke. Pratar vi om förebyggande insatser mot mobbning, kränkningar, rasism, sexism med mera så tycker inte jag att man ska ha en strategi för den ”vanliga” världen och en strategi för Internet. Jag tycker att man vara behöver en plan. Då Internet och den utanför Internet ofta är precis samma sak.

Därför kan jag ibland bli lite allergisk mot begrepp som tex ”nätmobbning”  el ”nät-trakasserier”. Eftersom det ofta (nästan alltid) är samma mobbning el trakasserier som sker i den fysiska verkligheten, bara att det sker på Internet. Att dela upp begreppen leder till förvirring: är det olika mekanismer som ligger bakom de olika? Är det olika sorters människor som riskerar att bli utsatta om det är på nätet eller utanför nätet? Nej så är det inte. Det finns en utsatthet, kränkning eller vad det kan vara, men det kan ta sig olika uttryck i olika kanaler. Mekanismerna bakom är likadan oavsett om det sker i skolkorridoren eller i chatten.

Däremot behöver man tänka in Internet i de förbyggande och akuta insatser man har för att se till att unga människor idag har en så trygg Nätvardag som möjligt. Internet är ingen annat. Inget nytt rum, det är en plats där många människor möts varje dag för att prata, skratta, bråka, byta bilder, berätta vad de gör just nu, skvallra och allt annat bra och dåligt som vi människor gör oavsett var vi möts.

Det är så vi ska se på det, och det är då vi kan förebygga kränkningar i samhället så bra som det någonsin går. Inte genom att dela upp det.

 

Svenskarna och Internet 2012

19 oktober 2012

I veckan släpptes rapporten svenskarna och Internet. Som vanligt en oerhört intressant rapport om man är intresserad av statistik kring Internetanvändandet i Sverige. Bland mycket spännande kunde man bla se att tillströmningen till sociala medier avstannat något bland vuxna, medan den fortfarande är  stark bland de unga.

Vilket i sig är en ganska tydlig markering kring vad vi behöver lära oss mer om när vi ska nå och förstå unga människor online.

Rapporten i sin helhet kan du ladda ner här.

Handbok – internet som verktyg i det sociala arbetet

12 oktober 2012

Stockholms stad ger ut handboken ”Internet som ett verktyg i det sociala arbetet” som vänder sig till medarbetare i Stockholms stad som arbetar med sociala frågor.

Handboken kan med fördel användas av flera professioner som arbetar med barn och unga och tar upp juridiska, tekniska och etiska aspekter utifrån fyra olika områden där internet används som ett verktyg i det sociala arbetet: kommunikation, informationssökning, informationsspridning via sociala medier och uppsökande arbete.

Det går att skriva ut fler kopior av handboken. Webbversionen av handboken kommer att uppdateras kontinuerligt och finns att ladda ned här!

SMSa med sjukvården?

12 oktober 2012

För ett tag sedan så sjösattes E-delegationen här i Sverige för att undersöka och sedan komma med riktlinjer och rekommendationer kring hur svenska myndigheter skall kommunicera med medborgarna via digitala kanaler.

I mina möten med socialtjänst och tex fältare så beskrivs det som problematiskt att förstå och tolka deras rekommendationer, samt att de inte alltid är i fas med tiden. Man behöver verkligen se över dessa rutiner, men jag tror även att man behöver ha örat mot marken och kunna var lite mer snabbrörlig när det gäller nya kanaler. Hur kan man titta på att dokumentationskravet kan tillgodoses även om det är en chatt det handlar om. Och borde det inte gå att hitta sätt att ha säker kommunikation via e-mail el chatt utan att man måste bygga ett eget system?

Vi vet att unga idag ser digitala kanaler som en trygg och självklar plats för kommunikation och informations-sökning. Hur kan då samhället möta de förväntningarna och behoven som unga människor har, för kontakt och dialog i digitala kanaler? Jag tror inte på att i längden fortsätta att förbjuda dem, eller att sätta så hårda restriktioner att en del fältare etc måste bryta mot reglementet för att kunna hålla sig uppdaterade med ungdomarna och ha en vettig dialog med dom.

I NY TIMES så fanns i veckan det här blogginlägget som handlar om hur unga i USA kan smsa med sin läkare. Man ser att smset fortfarande är en väldigt stark kommunikationskanal, trots facebook och andra nätverk som nu flyttat in i våra smartphones. Det heter ju ”Allt som finns när du föds blir helt naturligt i ditt liv.” Och för tonåringar idag så är sms kanske det som känns mest hemtamt som kommunikation.

Så innan vi komplicerar saken för mycket, så ska vi inte glömma att det finns ganska enkla och bra vägar till kommunikation med unga idag.

Instagram kommer före facebook. Redigerat

08 oktober 2012


I detta inlägg förekom tidigare en felaktig mening om att Instagram inte hade 13årsgräns. Efter att det kommit till min uppmärksamhet har jag ändrat den meningen, så att inlägget nu återger korrekt fakta. Ber om ursäkt för att vi haft felaktig information om detta på bloggen.

Instagram är, för er som inte vet, en app till smartphones som gör att du kan ta bilder, lägga till filter på bilden och sen posta den. Antingen bara på Instagram, eller vanligen på ett flertal andra sociala plattformar samtidigt. Instagram sågs först som ett komplement till twitter och facebook. Men i USA ser man att Instagram blir den centrala sociala funktionen och twitter och facebook bli komplement. Inte för alla förstås. Men för de unga. Dock har både Instagram och facebook 13årsgräns. Men Instagram verkar inte vara lika hårda med sin åldergräns. Så de unga kommer rakt in i Instagram, och frågan är då om de kommer att komma över till facebook eller väljer att stanna på andra plattformar.

Nu har ju Instagram köpts av facebook, så egentligen är det ingen fara för facebook.

Om du vill veta mer om detta finns en artikel att läsa här.

Vi känner oss trygga online.

05 oktober 2012

I dagarna kom en rapport från Intel och Ipsos som har kartlagt hur vuxna och unga känner inför olika aspekter av ett liv online. Man har fokuserat på hur man ställer sig till att dela olika sorters information och filer, samt hur man upplever sin närvaro online.  En majoritet av deltagarna säger att de får en bättre kontakt med släkt och vänner tack vare det digitala livet. 60% tycker att folk borde tänka sig för när de delar saker, men bara 10% tycker att de själva delar med sig för mycket.

När man spaltar upp det som vuxna och unga delar så ser man en tydlig skillnad. Man ser att unga pratar mer via bilder och videos, men pratar inte så mycket om politik och religion. Tolkar man undersökningen lite så anser jag att man ser spår av att de vuxna har mött det digitala via en arbetsrelaterad situatiuon och de unga via en social ingång. Man har 2 olika sätt att se på användningen. För en vuxen så är mail och mobil framför allt relaterade till jobb.

Men för en ung idag  är det av naturliga skäl inte det. Jag tycker att det är en bra sak att ha i bakhuvudet när man vill förstår mer av hur unga använder digitala kanaler. Det handlar om att vi har olika ingångar till mediet. Vi vuxna från ett jobb perspektiv eller att vi är så otroligt intresserade av ny teknik och sociala digitala lösningar att vi helt enkelt ”hänger med” och lär oss. Men för de unga så är det självklart. Även om de inte är intresserade av teknik och digitalt sociala lösningar så kommer de använda det.

För att de föds in i en digitaliserad värld.

 

 
Information om kakor / cookies