Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Några spaningar inför 2013. En Trendlista.

27 december 2012

Snart är det här året till ända. Som alltid är alla nyfikna på vad som skall komma härnäst.Här är en lista från amerikanska Ypulse om vilka som de tror kommer bli starka trender under nästa år. Den här listan är då som sagt från USA, och fokuserar mer på ungas beteende och inte bara unga och Internet.

Men vad man kan se här i Sverige är att det kommer bli mycket fokus på mobila sidor/applikationer. Allt som nu ”bara” finns för internet på en dator, kommer att göras om så att det funkar minst lika bra, om inte bättre via mobila enheter. Här ser jag en stor utmaning för skolor, organisationer som vill kommunicera med unga samt myndigheter: att man helt enkelt inte är på bollen. Den här utvecklingen går mycket snabbare än vad experterna trodde. I år använder 54% Internet via mobila enheter(mobiler/surfplattor), det är mer än i USA, där de ligger på ca 46%. Bryter man ner användandet så ser man(föga överraskande) att det är de unga som står för den tyngsta användningen av mobilt Internet. Och här måste man agera. Då mobilen kommer vara den vanligaste apparaten som man använder för att vara på Internet, så bör man således fokusera på det mobila gränssnittet om man är ute efter en ung publik. Det är inte för inte som Google för nåt år sen lanserade sitt ”mobile first” tankesätt. Dvs att alla nya tjänster som man tog fram skulle gå efter devisen: Mobile first, Mobilen först. Det måste fungera i mobilen, annars gör vi om det.

Hur många tänker så när de bygger nya hemsidor? Många företag har förstått detta och sjösätter nu stora projekt för att bygga om och mobilanpassa sina hemsidor. Och här  måste vi hänga på! Ni får gärna kontakta oss på Surfa Lugnt om ni vill ha hjälp i tankearbetet med hur man ska mobilanpassa en sida så att det passar för ungas nätvardag.

Sen kommer sociala medier att handla mer och mer om bilder. Vi ser nu att det är de sociala nätverken som fokuserar på bilder som är de som växer mest och snabbast. Bloggen lever fortfarande, och kommer på intet sätt att dö, men den kommer att förvandlas, den kommer att bli mer länkad till andra tjänster och foto och videobloggandet kommer att ta fart. Vi ser ju att Instagram har blivit väldigt populärt bland unga, och den logiska följden vore att det kommer en liknande app men för videodelning. Det finns ett flertal ute som alla är helt ok, men det är ingen som riktigt har slagit. Eller så är det så att video är ett för krångligt media för att vi ska anamma det i vårt sociala mobila beteende. Du måste spela in nåt, och sen ladda upp det, och det behöver ha lurar när du ska titta, då är det enklare att bara scrolla sig igenom ett bildflöde. Så antingen så kommer det komma en ny videodelningsapp som ”alla” kommer använda. Eller så kommer det inte slå alls.

Vad tror du kommer bli det stora nya under 2013?

Det är inte Internets fel.

18 december 2012

Idag så händer det mycket tråkiga saker i Göteborg. Saker som har sitt ursprung i att en eller flera unga personer startat ett konto på Instagram och spridit rykten och skrivit elaka och ibland grova saker om andra barn och unga i Göteborg. Rykterna som spreds var av sexuell karaktär och handlade om ifall de haft sexuellt umgänge med en eller flera personer.

De som blev uthängde reagerade som sig bör med att bli oerhört ledsna, känna sig utelämnade och kränkta. För unga idag vet hur snabbt ett rykte sprids på Internet, dom vet hur svårt det är att få bort en bild, text eller länk som en gång postats på nätet. De vet att när ryktet nått folks dela-knappar så är flodvågen svår om än omöjlig att stoppa. De vet att även om det inte finns någon som helst substans i ryktet så kommer det klistrar sig fast på folks skärmar och på delaknapparna ett bra tag framöver.

Det är unga som utsätter andra unga för förtal och kränkningar online. Men det kan OMÖJLIGT vara Internets fel. Så fort liknande saker händer så börjar mer eller mindre dåligt pålästa vuxna ”experter” att veva i medier och tala om att det är så här det är på Internet. Det är så här unga beter sig. Det är såhär dåligt som sociala nätverk fungerar. Att allt det här är Internets och/eller dumma ungdomars eget fel.

Skärp er säger jag då.

Det här är inte de ungas fel. Det här är inte Internets fel. Det här är inte någons fel. Det här handlar bland annat om att det finns ett svart hål i hur vuxenvärlden ser och talar om ungas onlinevardag. Man pratar enbart om det dåliga. Men man ger blanka fan i att bry sig om hur en vanlig dag ser ut. Man skiter i att faktiskt kolla på hur de sociala nätverken som unga använder(nej jag menar inte Facebook) fungerar. Men så fort det går åt helvete på nåt sätt så är man där men pekpinnar, bannor, förbudskyltar och vill dra ur sladden till det ena och det andra. Men varför var ni inte där tidigare då? Jag såg det här kontot igår efter en tweet som uppmanade till att anmäla det för att stänga ner det. Tänk om fler vuxna i dess ungas närhet hade sett detta igår, för att kunna vara beredda på vad som skulle komma. Och nej, jag menar inte att man ska vara överallt hela tiden, men jag menar att om fler vuxna var aktiva i ungas nätvardag, så kanske inte liknande händelser skulle komma som den överraskning som det här gjorde.

Vi behöver PÅ RIKTIGT se över hur vuxna i barns närhet kan lära sig mer om ungas nätvardag. Både föräldrar, pedagoger och andra vuxna som arbetar med barn och unga.

Men vi behöver även rikta ljuset mot oss själva. Vilka förebilder är vi vuxna på nätet? Det är inte helt ovanligt att tidningar och stora bloggare stänger ner sina kommentatorfunktioner för att de spårar ur, med kränkningar, hot, personangrepp och rena lögner. Och det är inte ungdomarna som gör detta. Och om jag inte minns fel så finns det en maillista som många vill vara med på, vars enda syfte är att sprida rykten om andra i deras egna kretsar. Så vi kanske inte ska bli så chockade när det här händer. för att nånstans så har vi visat vägen.

Det är aldrig ok att kränka en annan människa. Vare sig det sker på nätet eller på en skola. Det måste vi tänka på när detta sker.

Våga säg ifrån. Våga anmäla. Våga att inte dela som alla andra delar.

Våga vara en förebild, både som vuxen och ung. Lätt att skriva, men svårt att göra ibland.

Jag hoppas att alla de som blivit utsatta får det stöd de behöver. och jag hoppas att ingen mer delar detta. Och jag hoppas att de som nu startat liknande konton för andra städer slutar med det omedelbart.

Infographic om smartphones

14 december 2012

Mashable la häromdagen upp den här Infographicbilden om hur Generation Y använder sin smartphone. Kanske många som känner igen sig? Det spännande är, som jag skrivit om väldigt många gånger förut, att dagens 10-13 åringar mer och mer lämnar sin laptop för att direkt göra allt i mobilen. Detta kommer påverka fler saker än vad man först tänker på. Det kommer påverka hur vi konsumerar nyheter, tidningar, hur vi tittar på TV och egentligen allt annat. Så den som inte ställer om för att kunna nå och förstå de unga via mobila kanaler kommer att hamna på efterkälken. Och särskilt om man inte ens känner sig hemma på den ”vanliga” digitala arenan.

Klicka på bilden för att göra den större.

Året som gått på Twitter.

13 december 2012


Nu närmar vi oss slutet på 2012. Som brukligt så invaderas sociala medier med olika former av appar som gör att du kan summera ditt 2012.

Först ut ur startgroparna är Twitter, som släpper sidan 2012.twitter.com där kan du se vilka tweets som varit mest uppmärksammande världen över, men även se vilka nya röster som kommit in på twitter inom olika segment, såsom media, nyheter och liknande.

Sedan kan du såklart se vilka som är dina mest twittrade ord, vilken som är din mest delade tweet och även vilken annan användare på Twitter har nämnt dig flest gånger.

Vad är Instagram?

04 december 2012

De senaste dagarna har man kunnat läsa artiklar i några av våra stora kvällstidningar om Instagram. Givetvis finns det inget positivt att hämta i de artiklarna överhuvudtaget. Det står inget om skiftet inom digital kommunikation, att först så skrev vi långa blogginlägg, sen blev det statusuppdateringar, sen blev det tweets på max 140 tecken. Men nu skriver vi knappt nåt alls. En bild räcker.

Det står heller ingenting om att fler unga människor i Sverige nu får chansen att uttrycka sig i bild. Att alla som har en smartphone nu går omkring med en ganska så avancerad kamera i fickan och kan dokumentera sin vardag.

Men vad är då Instagram kanske en del undrar. Instagram är helt enkelt en tjänst, som är helt mobilbaserad, där du kan dela dina bilder. Du kan använda olika färdiginställda filters för att förbättra dina bilder. Du kan även geopositionera bilden på en sk ”photomap”. Så att man kan se exakt var bilderna är tagna.

Du kan även koppla ditt Instagramkonto till andra tjänster, tex Facebook, twitter eller din blogg. Så att du kan med ett kommando dela ut din bild på flera ställen samtidigt. Detta gör att man snabbt kommer ut med sina bilder. Man kan även sätta oliak ord och benämningar bakom ett sk hashtag: # för att kategorisera sina bilder. Tex kan man skriva #sweden för att visa att bilderna är från Sverige, så alla som säker på Sweden får se bilder med #Sweden. Vissa skriver väldigt många # efter sina bilder, för att på så sätt hamna i så många sökningar som möjligt, och på det viset få så många som det går att se sina bilder. Att komma ihåg här, om man som vuxen tänker ”varför gör man så”. Man lägger ut bilder på Instagram för att de ska synas. Och då kommer man göra det man kan för att folk ska se ens bilder.

För ett tag sen så köpte Facebook Instagram, detta kan man se som ett strategiskt köp för att behålla den yngre publiken. Som jag skrivit om tidigare så ser man i USA att de unga väljer Instagram framför Facebook. Dock skall tilläggas att Instagram, precis som facebook har en 13årsgräns. Men många, inklusive vi själva ha talat om Instagram som om det inte skulle finnas. Jag tror att vi kommer se en liknande utveckling här i Sverige, att Instagram kommer växa i de yngre åldrarna och facebook växer lite till bland 30år och uppåt.

Man kan göra sitt Instagramkonto stängt, så att man måste få ett godkännande för att kunna se vilka bilder man tar. Vill du läsa mer om Instagram, så kan du läsa deras blogg här eller så kan du titta på en presentation på Slideshare som heter Instagram 101.

Vad är din erfarenhet och uppfattning om Instagramavnändandet bland unga? Dela gärna med dig i kommentatorsfältet.

Läs också:
Vad är Pokémon Go?
Vad är Periscope?
Vad är Kik?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Facebook?
Vad är internet meme?
Vad är Pinterest?

 
Information om kakor / cookies