Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Digitalt engagemang.

30 april 2013

Amerikanska Pew Internet har gjort en kartläggning om hur amerikaner engagerar sig och pratar om politik i digitala kanaler. En ganska spännande läsning, som gör att jag blir spänd på att se hur de politiska partierna kommer att utnyttja de digitala kanalerna i nästa års val.

Frågan är om vi vill eller inte vill ha den politiska diskussionen i vårt flöde på facebook? Nu är den ju där pga att folk delar artiklar och annat med varandra. Men hur aktiva kan partierna vara där?

Kartläggningen hittar du här.

En annan spännande kartläggning som även den kommer från PEW är hur lärare använder ny teknik i klassrummet. Det skulle vara väldigt spännande att få ta del av en liknande studie fast ur vårt perspektiv. Hur mycket används den nya tekniken i undervisningen. Och hur mycket av den användningen kommer från eget initiativ och hur mycket kommer från organiserade initiativ?

Läs hela rapporten här.

Allt fler datorer i skolan.

24 april 2013

Det är ingen överraskning för oss att det idag finns fler datorer i skolan än förut. Det är en utveckling som drar åt det digitala hållet, och vi kommer inte se en minskad andel datorer i skolan, snarare tvärtom. Och när skolorna bygger upp sin datorpark måste vi tänka på att barnen är mer mobila än någonsin i sitt internetanvändande.

Skolverket släppte häromdagen en rapport om datorer i skolan. De säger att utbildningen av pedagoger inte har hängt med det ökade användandet av datorer i skolan. Det finns planer på att kraftigt höja den digitala närvaron i skolan, men det finns inte samma planer på att kompetenshöja pedagogerna i hur unga kommer använda den digitala tekniken.

Vidare ser de ett stort behov av att öka elevernas kunskaper inom källkritik.

Läs mer om detta här.

Uthängd på nätet.

12 april 2013

I veckan så släppte SVT 15 en ny film som heter uthängd på nätet. Den handlar om en tjej som delar med sig av bilder på sig själv, som sedan används mot henne för att hon ska dela mer bilder.

Ett scenarion som det säkert finns en del som känner igen sig i. Men i den utsträckning som det beskrivs i filmen, sker det som tur var in så ofta i verkligheten.

Surfa Lugnts expert Johnny Lindqvist kommenterar film utifrån sitt perspektiv.

Efter att filmen släpptes så var det en chatt där fler experter svarade på frågor om utsatthet på nätet. Chatten kan du läsa här.

 

Always on!

06 april 2013

Det finns massa olika sätt och ord som man kan använda för att beskriva skillnaderna mellan generationerna när det gäller mediekonsumtion, användandet av digitala kanaler och hur man ser på sin omvärld.

För mig så har det kokats ner till att den största skillnaden i synsättet på omvärlden nu och då är: Always on.

Idag är världen alwas on, alltid på. Det finns alltid nåt som är på gång. Och är det inte på gång exakt nu, så kan du  beställa det, eller klicka igång det. ”Förr” så fick man vänta på saker. Världen var inte Always on, den var schemalagd och förbestämd. Nån annan hade bestämt hur din TVkväll skulle se ut. Sen kunde du visserligen kolla på en videofilm och själv bestämma, men det mesta var bestämt. Jag vfick snällt vänta till kl 17:15 för att titta på barnprogrammen när jag var liten. Min dotter kan se det när som helst via svtplay eller youtube.

De unga som växer upp nu gör det i ett mediesamhälle som alltid är påslaget, de behöver inte vänta 1 år för att se tecknat på TV, för det finns hela tiden. Och TV är bara en av många skärmar som kan leverera det jag vill ha. Enligt undersökningen som finns att läsa på siten Mobilsverige.se så konsumerar den som har en smartphone 44 minuter mer media PER DAG än en som inte har en. Så helt plötsligt så finns det ännu mer tid att titta, läsa, dela, prata, lyssna för att allting är påslaget hela tiden, du behöver bara välja vilken kanal, vilket flöde du ska koppla upp dig på och sen är du igång. Och finns det inte ett intressant flöde som är igång, så kan du enkelt sätta igång ett själv, eller hitta ett gammalt.

Det som jag tänker p det är hur det här sättet att förhålla sig till omvärlden: att den är ”always on” kommer påverka hur de unga i framtiden vill interagera med sin omvärld. Hur vill man uppleva skolan till exempel? En institution som är schemalagd in i minsta detalj, som i mångt och mycket kan vara långsam i sin förändring och oflexibel. Ses det som skönt att inte behöva välja själv, eller kommer det upplevas som frustrerande. Kan skolan ta till vara på de digitala resurserna på ett bättre sätt? Och då menar jag inte genom att bygga mailsystem och låta eleverna presentera via dator, utan hela tanken på välden. Att allt är på hela tiden. Finns det nåt i det som skolan behöver ta ställning till? Behöver vi ändra på saker eller ska vi fortsätta som vanligt?

Jag har inga färdiga svar på frågorna, men jag tror att saker och ting kommer förändras fort de närmsta åren. Hela digitaliseringen har gått fort, men nu när vi ser hur Internet flyttar från dator till mobil så ändras allt igen. Och här gäller det att hänga med. Vi har inte råd att ha en vuxenvärld som hamnar på digital dekis igen. Vi måste lyfta blicken och se hur de unga uppfattar sin vardag och sen se hur och om vi behöver justera vårt sätt att se på samtiden.

Ibland behöver vi det, och ibland behöver vi det inte.

 
Information om kakor / cookies