Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Utbildning – så pratar du med unga om nätet

30 augusti 2013

Ettt filter i huvudet

Kostnadsfri utbildningsdag 7 november 2013 Fryshuset i Stockholm. 

Så pratar du med unga (och deras oroliga föräldrar) om risker och om hur man bör bete sig på nätet.

Vi på Ungdomsstyrelsen får ofta frågor om var man kan hitta bra information som riktar sig direkt till ungdomar – och bra information till föräldrar.

Nu finns den! Ungdomsstyrelsen har i samarbete med umo.se, Nätvandrarna på Fryshuset och Surfa Lugnt tagit fram vägledning för unga och deras föräldrar kring sexuell utsatthet på nätet.

Vi presenterar dessa nya verktyg under en utbildningsdag i Stockholm 7 november. Vi vänder oss till dig som arbetar med ungdomar och som vill kunna prata om vad de kan möta på nätet. Deltagande är kostnadsfritt.

Läs mer på Ungdomsstyrelsens webbsida och anmäl dig här!

94% av 16 åringarna surfar med mobilen. Dags för alla som jobbar med unga att bli mobila?

29 augusti 2013

mobile-first

Idag kom ett mail från Statens Medieråd. Mailet handlade om konferenser inom MIK (Medie och Informationskunnighet) som skall hållas runt om i landet. Men det som verkligen fångade min uppmärksamhet var en mening där de läckte lite siffror från kommande undersökningen Ungar&Medier. Och meningen som jag fastnade så för var följande:

”Andelen 16-åringar som surfar med mobilen har ökat från 7 % 2010 till 94 %”

Det är en sån brutal ökning att det känns orimligt. Men det är det inte. Det som är så bra när dessa siffror slår oss i ansiktet är att vi nu verkligen ser vilken verklighet som unga befinner sig i. NITTIOFYRA procent av alla 16 åringar surfar med mobilen!

En sak som jag direkt tänker på är hur väl anpassade är alla siter som riktar sig mot unga som behöver hjälp? Det nya begreppet är att bygga alla webbplatser i så kallad responsiv design, det vill säga att sidan anpassar sig till den enhet som besökaren använder, ex mobiltelefon eller surfplatta. Just nu byggs många plattformar om till responsiv design, vilket är toppen. Men hur är det med det mobila tänket? Att göra förflyttningen gällande hur man ser på Internet, från Internet i datorn, till Internet precis överallt hela tiden. Efter många föreläsningar och kontakter med verksamheter som riktar sig mot unga så vet vi att ibland tar det tid att anpassa sig till det nya. Men det läskiga är att när anpassningen väl är skedd så är det nya inte nytt längre, och det som nu är nytt sätter allt i ett helt nytt ljus.

Genom att ta tillvara på vetskapen om att nästan alla har tillgång till Internet i mobilen, så borde skyddsnätet för unga kunna bli mer effektiva och mer lättillgängliga. Mobilen är bland det mest privata unga har, del åter inte vem som helst få gå igenom den. Det borde då kännas tryggare för en ung idag att kontakta en stödverksamhet, eller be om hjälp via mobilen snarare än datorn.

Så egentligen så borde alla verksamheter som ska stötta barn och unga gå en kurs i tankesättet: ”Mobile first”, mobilen först. Google gick ut för ett tag sedan och meddelade att de numer gör alla sina tjänser ”mobile first”. För mig handlar ”mobile first” inte bara om responsiv design, utan hur man tänker på kommunikationen. Jag brukar numera att utmana alla idéer med mobile first tanken. Det vill säga om tanken är att ha stödjande samtal med unga via nätet, hur gör vi det ”mobile first”. Behöver vi ändra nåt i grundtanken, behöver vi ändra nåt i utbildningen av de som ska hålla i samtalen, behöver vi ändra eller utmana sättet vi ska berätta om vår tjänst.

Hur behöver skolan förhålla sig till ”mobile first”? Eller behöver dom inte det?

Inte som det var förr.

19 augusti 2013

Idag börjar skolan. Kan tänkta mig att detta inte är den enda bloggposten eller artikeln som börjar med de orden. Men så är det: idag börjar skolan efter sommarens lov. Överallt i vårt avlånga land så är barn och ungdomar på väg tillbaka till skolan efter en lång paus från skolans puls. Eller? Finns pausen kvar?

Förr så blev det en paus från alla sociala relationer, från gruppdynamikens himmel och helvete och från rykten, skirsnack, hemliga meddelanden, utfrysning, kärleksförklaringar i smyg och allt annat som forsar fram genom skolans korridorer. Men den pausen från relationerna är på väg att helt upplösas. För kontakten släpps inte. Den finns kvar.

Du kanske inte har stenkoll på vad alla gör, men nånstans i nåt flöde så har det flimrat förbi. Nånstans vet du vad alla har gjort, nånstans så vet du om allt kommer att vara likadant när du kliver in i genom skolans dörrar idag.

Förr kanske du fick en ny chans, att kunna komma tillbaka till skolan efter så långtid ifrån varandra kunde skapa nya konstellationer inför höstterminen. Men nu har man inte varit ifrån varandra. I det digitala livet är allt som vanligt.

Vuxna tar(eller i alla fal försöker ta) semester  från sociala medier. Unga skruvar upp det under sommaren. Det blir mer bilder, uppdateringar, delningar och det sociala livet med sina skolkamrater tar en ny form. Gillaknappar, hjärtan och delningar befäster den sociala hierarkin och med många ”likes” i ryggen kan man gå säkert in genom skolans dörrar. Vad gör detta för de som inte var med i gemenskapen när skolan ringde ut för lov? Är deras chans att komma in i gemenskapen mindre när de digitala sociala tjänsterna håller greppet om gruppen även när man inte är i skolan?

Eller är det tvärtom? Att man kan öka påverkan på grupperingar genom den ständiga digitala närvaron. Att det skapar mindre spänning att prata med varandra när man kommer tillbaka. Att det inte alls blir konstigt om man ändrar om bland konstellationerna, för alla kan känna sig trygga på sin plats, eftersom den är befäst även på nätet?

 

 
Information om kakor / cookies