Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Kan nätet skapa positiv social förändring?

10 oktober 2013

IMG_5036_medium
Två ungdomar från Sverige, som har ett samhällsengagemang och som använder sociala medier för att uppnå positiva förändringar, kommer under tre dagar få chansen att delta i spännande event kopplade till utdelningen av Nobels Fredspris och träffa ungdomar från olika delar av världen som också brinner för social förändring.

Mobil kommunikation kan skapa frihet och möjligheter. Internet är ett demokratiskt verktyg som ger individer, företag, myndigheter och organisationer möjlighet att nå miljontals människor med tjänster och applikationer som kan påverka deras liv till det bättre. Från underhållning till utbildning, från finansiella tjänster till vård via mobilen. Internet är också en drivkraft för jämställdhet, öppenhet, dialog och innovation.

Till och med den 15 oktober kan du nominera dig själv eller någon du tycker bör få åka  på Telenor Youth Summit 2013. Läs mer här!

Om att bli klokare på nätet

04 oktober 2013

Olof Bjurö

Vi svenskar är inte lika medvetna om säkerhetsriskerna när vi använder smarta telefoner och surfplattor som när vi använder dator. Det visar en färsk konsumentundersökning som nyligen presenterades av Post- och telestyrelsen (PTS).

Det är viktiga signaler som vi alla behöver ta till oss, eftersom vi är många som dagligen använder våra smartphones och surfplattor. En del kanske har invändningar och tycker att den här typen av undersökningar skrämmer bort oss från att använda nätet, att det blir för mycket fokus på hot och risker. Det tror inte jag.

Istället tror jag att rapporter av det här slaget gör oss mer medvetna om riskerna och att det ger oss förutsättningar att öka vår kunskap om hur vi ska skydda oss så att vi kan fortsätta maila, betala räkningar, surfa och allt vad vi nu gör på nätet – men säkrare, klokare.

Detta synsätt går igen i vårt arbete med Surfa Lugnt, där PTS varit med sedan starten.

Inom Surfa Lugnt lyfter vi fram det positiva med internet, men också fallgroparna. Internet ger oss fantastiska möjligheter till utbildning, arbete, kommunikation (listan kan göras lång), samtidigt som vi också behöver prata om baksidorna som exempelvis mobbning och kränkningar.

Att visa på möjligheter och risker på samma gång är varken motsägelsefullt eller kontraproduktivt – tvärtom ger det oss en bättre bild och ökar vår kunskap om hur vi använder internet, exempelvis uttrycker oss i sociala forum och hur det påverkar oss i vår vardag.

Inom Surfa Lugnt arbetar vi brett med många olika aspekter av internet med fokus på barns och ungas internetanvändning. En av de mer konkreta sakerna som jag vill lyfta fram i det arbetet är ett antal goda råd och tips till vuxna för att öka delaktigheten i barns och ungas nätvardag. Kika gärna på de råden, de är både enkla och konkreta, och är i sig ett gott exempel på hur vi tillsammans kan arbeta för att bli klokare på nätet.

Olof Bjurö

Rådgivare/stf avdelningschef på Post & Telestyrelsens (PTS), konsumentmarknadsavdelningen och styrelsemedlem i Surfa Lugnt.

 

Alla i Sverige har sändningstillstånd.

04 oktober 2013

En trend på frammarsch inom sociala medier är så kalla Lifelogging. Kort beskrivet att du via nån form av teknisk apparat spelar in eller tar in detaljer från din omgivning, eller dig själv i realtid.

Det kan tex vara ett armband som mäter din puls och dina steg, eller en kamera på kläderna som fotar det du ser.

I sig är ju detta inget som borde beröra någon förutom den som själv väljer att registrera sitt liv på detta sätt. Men det stannar inte vid att enbart ta ex foton och spara dom för dig själv. Nej du kan även dela fotona via ex instagram eller annat socialt media i realtid. på Så sätt blir du en egen livesändandare.

I och med sociala medier monumentala intåg i hur vi kommunicerar om våra liv kan man säga att alla i hela Sverige har fått ett sändningstillstånd. Tittarantalet varierar kraftigt mellan de olika sändarna, men sammantaget når de nästan hela Svenska folket. Hur blir det då när några väljer att alltid sända direkt. Hur säkerställer man omgivningens integritet, hur ska PUL tolkas ur detta perspektiv?

Vems skyldighet är det att se till att de som inte vill bli fånga på bild/ljud och delade på nätet i realtid inte blir det?

Om nu detta skulle slå, och bli nåt som många använder sig av. hur ska skolan ställa sig till detta? Tänk då om en elev spelar in hela lektionen och gör den tillgänglig i realtid för alla som inte kan och vill vara i klassrummet. Är det ok? Kan eleverna då få ta till sig informationen var helst de önskar? En liten tvist på flipped classroom kan man tycka. Eller ska man förbjuda detta i skolans lokaler? Så att alla ska känna sig trygga, och skolan är nåt som man ska uppleva själv och inte via inspelning?

Och egentligen är detta bara en naturlig utveckling av sociala medier. Varför sätta nåt filter mellan upplevelsen och delningen. Det här är jag, det här är mitt liv. Varsågod och ta del.

En annan spännande utveckling är det som kallas sixth sense device, när man har en sändare på kroppen som gör ytor i din omgivning till skärmar, så du kan starta din ”dator” på vilken yta som helst. Även detta gör att köttvärlden blir mer och mer digital, och våra fingrar blir snart onödiga i delandet av våra liv.

Bra eller dåligt? Det låter jag vara osagt.

 
Information om kakor / cookies