Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Anmäl dig till Surfa Lugnts riksdagsseminarium

17 november 2014

surfa

Med start i november drar Surfa Lugnt igång en kampanj kring #nätrespekt riktat till skolan. Syftet är att söka nå ut till skolvärlden, dess elever och föräldrar för att stötta dem kring deras kunskap, förhållningssätt och beteenden på nätet.

Som en del i kampanjen arrangerar Surfa Lugnt ett frukostseminarium i riksdagen den 26 november. Du har genom att anmäla dig via nedan länk möjlighet att delta i frukostseminariet där flera viktiga aktörer på nätet diskuterar #nätrespekt. Se programmet här!

OSA: Senast måndagen den 24 november önskar vi få besked om ditt deltagande. Anmälan görs via denna länk: https://response.questback.com/itf/141126/

Kontakt: Ellinor Bjennbacke, näringspolitisk chef, IT&Telekomföretagen inom Almega tillika styrelseledamot i Surfa Lugnt, ellinor.bjennbacke@almega.se,
tel. 08-762 69 60

 

Gör skillnad – som elev, lärare och skolledare, driv #Nätrespekt i din skola!

13 november 2014

kristina_axen_olin

Nu startar Surfa Lugnt en kampanj kring #nätrespekt riktad till skolan. Vi vill nå dig som elev, lärare och skolledare på grundskolan över hela landet så att vi gemensamt kan göra skillnad för en positiv vardag för unga på nätet.

På Safer Internet Day den 10 februari 2015 bjuder vi in alla Sveriges grundskolor att ha en delvis av elever ledd schemalagd undervisningstimme kring ungas vardag på nätet. Detta för att initialt starta en diskussion med lärare och andra vuxna, kring hur nätvardagen ser ut.

Som en del i kampanjen  arrangerar vi ett frukostmöte i riksdagen den 26 november. Ta del av programmet här. Platserna kommer att vara begränsade. Vi ser dock gärna medverkan från elever, lärare och skolledare – välkommen, anmäl här senast 24 november.

Vår skolkampanj pågår från och med nu och fram till Safer Internet Day 10 feb 2015. Läs mer om kampanjen här och anmäl din skola att medverka. Det gör du enkelt här!

Håll utkik – mer aktiviteter kommer!

Bästa #Nätrespekt- hälsningar,

Kristina Axén Olin, styrelseordförande Surfa Lugnt

PS. Glöm inte att nominera din kandidat till 2015-års Surfa Lugnt pris som delas ut på just Safer Internet Day 2015. Nominera här!

Allt mer stöd online i hela världen

06 november 2014

Under två dagar deltog vi på Bris i ett möte i London tillsammans med våra systerorganisationer från hela världen. Mötet arrangerades av CHI (Child Helpline International) som Bris är medlem i. Fokus för diskussionerna var hur ny teknik påverkar vårt arbete och kontakten med barn. Många vittnade om svårigheter med att hålla jämna steg med de unga användarna liksom med teknikutvecklingen. När de hittat en bra kanal där de når barnen byter de till en annan. En tydlig trend är också att allt fler organisationer stöder barn och unga online.

Unga själva, som deltog på mötet, betonade betydelsen av att blanda in dem i beslut som rör säkerhet på nätet och i produktutveckling – det är de som vet vilka som är de verkliga behoven. Eftersom just säkerheten var en stor fråga för ungdomspanelen gjorde de sitt för att bidra så mycket som möjligt och inom loppet av en dag programmerade de flera appar som kan öka säkerheten på nätet.

Ta gärna en titt på CHI:s färska kampanj ” Free our voices” som tagits fram för att rikta ljuset mot alla de barn som inte kommer fram när de söker stöd hos en hjälplinje. Kika in på www.freeourvoices.org för att ta del av en innovativ kampanj. Vill du veta mer om vad hjälplinjer runt om i världen gör är www.chi.org en bra sajt.

Karin Bergelv, chef stödenheten på Bris och Silvia Ernhagen, kommunikationschef på Bris. 

Nominera till Surfa Lugnt-priset 2015

03 november 2014

surfa_surfapriset_banner_mittspalt

Det sker massor av positiva internetsatsningar i Sverige för att öka kommunikationen mellan unga och vuxna, men det är sällan dessa satsningar får de rubriker som de förtjänar.

Det vill Surfa Lugnt ändra på. Därför har Surfa Lugnt-priset instiftats på 25 000 kronor och delas ut till ett projekt eller en organisation som genom internet främjar kommunikationen mellan unga och vuxna.

Förra årets pris gick till Tjejzonens Storasystrar på nätet som visat vägen för hur stödorganisationer kan verka med nätet som arena. Genom utbildade volontärer möter Storasystrar på nätet unga tjejer med samtal såväl på nätet som live och alltid på tjejernas egna villkor. Storasystrar på nätet ger unga tjejer framtidshopp och ökad tillit till sig själv och andra och är en god förebild som exemplifierar Surfa Lugnts vision om nätet som en positiv plats för kommunikation.

Fram till den 7 december samlar vi in nomineringarna och sedan görs ett urval av kandidater som presenteras på Surfa Lugnts hemsida under december. Då öppnar också en omröstningsfas kring uttagna organisationer som tillsammans med ett juryval leder fram till en pristagare som presenteras under Safer Internet Day i februari 2015.

Vem vet, kanske blir det just din favorit som finns med bland kandidatorganisationerna till Surfa Lugnt-priset 2015!

Tack för att du nominerar!

Uppdatering: Surfa Lugnt-priset 2015 är nu stängt för nomineringar.

 
Information om kakor / cookies