Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Se intervju med Polhems elevkår – vinnare av Surfa Lugnt-priset 2015

11 februari 2015

Polhems_elevkar_red

Polhems elevkår i Lund vann Surfa Lugnt-priset 2015. Här berättar Linnea Holst och Isa Galvan om sitt vinnande arbete. 

Tags: ,

Polhems elevkår i Lund – vinnare av 2015-års Surfa Lugnt-pris!

10 februari 2015

elevkaren-polhem4För fjärde året i rad delas Surfa Lugnt-priset ut till den organisation som bäst främjar kommunikation mellan unga och vuxna på nätet. Idag på Safer Internet Day korade Surfa Lugnt vinnaren – Polhems elevkår – vid ett webbsänt event i riksdagen med följande motivering:

”Elevkåren på Polhemskolan i Lund har på ett engagerat och föredömligt sätt ordnat aktiviteter för att markera mot kränkningar och trakasserier på nätet. I samverkan med rektor, lärare och kurator har de proaktivt drivit frågor där unga till unga står upp för nätrespekt.”

– Att Polhemskolans elevkår får årets Surfa Lugnt-pris betyder att den positiva kraft som finns hos elever får uppmärksamhet. Tillsammans med de som arbetar i skolan arbetar vi för en gymnasietid där trygghet, trivsel och gemenskap är grunden för framgångsrika studier. Priset är en bekräftelse på det goda arbete som görs och betyder att vårt arbete kan utvecklas ännu mer, säger Isa Galvan, ordförande, och Linnea Holst, verksamhetsansvarig vid Polhems elevkår.

– Vi på Polhemskolan är oerhört stolta och glada över att det arbete vår elevkår och alla engagerade elever gör uppmärksammas genom årets Surfa Lugnt-pris. Eleverna är en resurs och en samarbetspartner som är viktig för vår skola, för alla skolor, i arbetet för en positiv skoltid och goda resultat, säger Petra Karlsson, biträdande rektor vid Polhemskolan i Lund.

– Polhemskolans elevkår är verkligen värda att premiera för deras engagemang och förhoppningsvis kan deras arbete spridas till andra skolor, säger Kristina Axén Olin, ordförande i Surfa Lugnt.

Se intervjun med Linnea Holst och Isa Galvan där de berättar om sitt arbete nedan.

Tags: , ,

Titta på livesändning!

10 februari 2015

I dag 10 februari är det dags för Surfa Lugnts livesändning från riksdagen, där vi bland annat delar ut årets Surfa Lugnt-pris. Sändningen börjar kl. 9.

Edit: Se sändningen i efterhand via denna länk.

09.00 – 09.30 För ökad nätrespekt i i skolans värld – en paneldiskussion.

En paneldiskussion med Surfa Lugnts experter Helena Meyer och Johnny Lindqvist och elever och pedagoger från grundskola i Stockholm.

09.45 – 10.00 Årets utdelning av Surfa Lugnt – priset 2015
Surfa Lugnt-priset på 25 000 kronor delas för fjärde gången ut till ett projekt eller en organisation som inspirerar till kommunikation, engagemang och kunskapsutbyte mellan unga och vuxna på nätet. Detta ett led i Surfa Lugnts arbete att göra långsiktig skillnad för ökad kommunikationen mellan unga och vuxna kring ungas vardag på nätet.

Tags:

Prata #nätrespekt i skolan!

09 februari 2015

Imorgon på Safer Internet Day 10 feb 2015 manifesterar Surfa Lugnt sin skolkampanj #nätrespekt i riksdagen genom att webbsända en paneldiskussion med Surfa Lugnts experter och elever kl 9.00-9.30. Sveriges skolor är välkomna att följa denna live på SurfaLugnt.se.

Surfa Lugnt driver sedan i november skolkampanjen #nätrespekt för att Inspirera grundskolor och gymnasier över hela landet att under Safer Internet Day 2015 ha en schemalagd timmes undervisning för elever, lärare och rektorer om positivt nätbeteende.

Som en del av skolkampanjen har Surfa Lugnts experter tagit fram ett nytt skolmaterial: ett föreläsningsmaterial för vuxna och ett förslag till lektion och samtalsguide för vuxna och unga. Båda materialen består av en Powerpoint-presentation och ett talmanus.  Ta del av materialen här: http://surfalugnt.se/lankar/

Under Safer Internet Day 2015 kommer också Surfa Lugnt att kora årets Surfa Lugnt-pristagare. Surfa Lugnt-priset på 25 000 kronor delas för fjärde gången ut till ett projekt eller en organisation som inspirerar till kommunikation, engagemang och kunskapsutbyte mellan unga och vuxna på nätet. Prisutdelningen äger rum i riksdagen och webbsänds live kl 9.45.

 Webbsändningen kan ses live här på surfalugnt.se.

Tags: , ,

Nätet – en arena för positiva möten mellan medmänniskor

03 februari 2015

Här gästbloggar Lotta Zetterqvist på Tjejzonen. Tjejzonen vann Surfa Lugnt-priset 2014.

Lotta Zetterqvist tjejzonenNär Tjejzonen fick Surfa Lugnt-priset 2014 var det för vårt engagemang och stöd online till unga tjejer som dagligen handskas med svåra livsfrågor. Att få Surfa Lugnt-priset är, förutom ett välbehövligt ekonomiskt tillskott, ett fantastiskt erkännande för vår verksamhet. Vi har arbetat med att bemöta tjejer och unga kvinnor i nästan tjugo år och håller oss i framkant genom att följa tjejernas behov och önskemål. Vi vill finnas där och när tjejerna behöver det vilket för många år sen ledde oss in på att utforska nätets möjligheter till kommunikation och medmänskligt stöd.

Allra senast har detta förhållningssätt resulterat i lanseringen av gruppchatter, ett forum på nätet där tjejerna möts för att dela erfarenheter och peppa varandra. Samtalen modereras av Tjejzonens Storasystrar, volontärer. Det är ett unikt projekt i samarbete med World Childhood Foundation.

Liksom Surfa Lugnt vill vi på Tjejzonen lyfta fram de positiva möjligheter som nätet ger, något som ofta glöms bort när rädslan för det okända och hotbilder målas upp. Mobbing och sexuella trakasserier är liksom andra former av övergrepp alltid oacceptabla, oavsett om de äger rum on- eller offline. Det är viktigt att komma ihåg att det som sker på nätet är en spegling av sådant som också förekommer i den fysiska verkligheten.

Det är ett faktum att barn och unga är på internet idag, det är en integrerad del av deras liv. Därför måste vi vuxna också finnas där om vi vill möta dem och vara till stöd. Det kan vara jobbigt för vuxenvärlden eftersom vi där inte har något annat val än att förhålla oss lyssnande. Blir hen inte bemött som hen önskar är det bara att logga ut. Här har vi alltså inget annat val än att utgå från barnperspektivet, vilken fantastisk skola! Vår erfarenhet är också att de möten som möjliggörs tack vare anonymitet och låga trösklar i så många fall hjälper till att skapa ökat handlingsutrymme och därmed egenmakt. Länge leve nätet!

Lotta Zetterqvist, verksamhetschef på Tjejzonen

 
Information om kakor / cookies