Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

”Polare på Polhem ”– tack för Surfa Lugnt-priset!

25 juni 2015

Här bloggar Petra Karlsson, biträdande rektor för ekonomiprogrammet på Polhemsskolan i Lund:

Lugnet har nu lagt sig över skolan efter skolavslutning och reflexionen tar plats. Och jag vill gärna lyfta fram en viktig händelse 2015 – Polhemsskolan med elevkår vann Surfa Lugnts pris 2015 med 25 000 kr i prispeng! (se film här)

Petra_Karlsson

Petra Karlsson

Polhemskolans elevkår fick på Safer Internet Day 10 februari i livesänt event i riksdagen ta emot Surfa Lugnt-priset 2015 för sitt arbete mot nätkränkningar, – främst appen secret. Priset ledde till väldigt mycket publicitet både för Isa och Linnea som var ordförande respektive verksamhetschef i elevkåren och för skolan. Allt detta för att elevkraften på skolan visade sig vara en ännu större kraft än vi hade förstått!

I början av läsåret fick skolledningen via elever, elevhälsa och lärare nys om en app som hette secret där elever hängdes ut med bild och ord. Vi såg instagramhändelserna i Göteborg framför oss och gick igång direkt! Vad skulle vi göra? Hur kunde vi få stopp på denna app? Såklart tänkte vi vuxna i vuxna tankebanor, det var då vi insåg ”Hur kan vi involvera eleverna och elevkåren i detta?”!

Resultatet blev elevkårens event ”Polare på Polhem” som elevkåren arrangerade och vi vuxna hjälpte till att planera. Och vilket event det blev! Appen secret dog och sammanhållningen på skolan blev ännu bättre, alla ÄR polare på Polhem!

Vill gärna dela några korta reflexioner hur vi som skolledare, lärare och vuxna kan arbeta med eleverna för att minska (nät)kränkningar – med ” bygga relation” som grunden för det mesta. Om det finns goda relationer mellan vuxna och elever i skolan så finns det goda förutsättningar för att jobba aktivt mot kränkningar. Att ta eleverna, deras synpunkter och idéer på allvar är också avgörande. Att involvera elever på olika sätt är avgörande – med ett aktivt värdegrundsarbete bland personal och elever en nyckel. Jag visste att elevkraften var stor men det är först efter detta läsår jag v e r k l i g e n har fattat hur stor den är!

Eventet som ledde till Surfa Lugnt-priset var bara början på ett fantastiskt elevkårsarbete med fokus på att olikheter är bra. Hur förvaltar man och utvecklar detta arbete? Nu jobbar vi med den nya elevkårsstyrelsen och vi har redan bestämt att det blir ett event i början av hösten, ”Polare på Polhem”, för att ”skola in” de nya eleverna i vad det innebär att vara polare på Polhem.

Vänliga hälsningar,

Petra Karlsson

Tags: ,

Vad är internet meme?

15 juni 2015

Oavsett du vet om det eller inte så har du säkert stött på en eller flera ”memes” eller ”internet memes” som de också kallas. På svenska kallas de ibland ”internetfenomen” vilket dock inte ger någon närmare förklaring till vad som menas. Det handlar om företeelser som sprids viralt, alltså att personer sprider det roliga eller uppseendeväckande innehållet vidare av egen fri vilja.

overly_attached_girlfriendOftast handlar det om en bild, video eller text med humoristiskt innehåll som skickas vidare på internet. Det sannolikt vanligaste sättet är att någon hittat en rolig bild och lagt till en bildtext. Vissa som ser bilden ändrar sedan bildtexten och skickar vidare. Ett exempel på detta är memet ”Overly attached girlfriend” som började med att någon tog en skärmdump på en video som en kvinna vid namn Laina Morris lagt upp på Youtube. Filmen var en parodi på Justin Biebers låt ”Boyfriend” med en text om en tjej som var lite väl fäst vid sin pojkvän. Du kan se flera varianter på Overly attached girlfriend här.

LolcatEtt annat känt exempel på en meme är Lolcats. Lolcats är bilder på katter som försetts med bildtexter. Texterna är ofta grammatiskt felaktiga. Här finns fler Lolcats.

Här finns en film som visar vilka filmer flera av internets mest kända memes kommer ifrån.

Läs också:
Vad är Pokémon Go?
Vad är Periscope?
Vad är Kik?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Facebook?
Vad är Instagram?
Vad är Pinterest?

Vad är Kik och hur fungerar den?

02 juni 2015

Skärmavbild 2015-06-02 kl. 14.40.00Kik är en populär meddelandeapp för smarta mobiler som har cirka 200 miljoner användare. Den är särskilt populär bland ungdomar. Kik, vars meddelande påminner om sms, använder internet (wifi eller mobilens surfpott) för att överföra meddelande och påminner på så sätt om annan populär app, WhatsApp. Genom att använda internet undviker användaren att betala de kostnader som mobiloperatören tar för sms.

vad_ar_KikFörutom att skicka ”vanliga” textmeddelande kan Kik också skicka bilder och korta videofilmer. Man kan också skicka små teckningar, populära filmklipp eller göra egna memes med bilder som finns i appen. Det går också att spela spel, köpa stickers (typ, digitala klistermärken) och göra en del annat via Kik.

Kik är gratis och systemet bygger på det användarnamn man skapar när man startar sitt konto. Lägger man till en person som kontakt kan man se den personens för- och efternamn, användarnamn och profilbild. Man kan däremot inte se personens e-postadress, telefonnummer eller födelsedata.

 

Läs också:

Vad är Pokémon Go?
Vad är Periscope?
Vad är Snapchat?
Vad är Pinterest?
Vad är Twitter?
Vad är Facebook?
Vad är Instagram?
Vad är internet meme?

Tags:

 
Information om kakor / cookies