Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Fråga, prata, spela – tips för föräldrar om dataspel

30 september 2015

Surfa Lugnt och Dataspelsbranschen släpper idag goda råd om hur du som vuxen och lärare ska våga, vilja och engagera dig i ungas dataspelande. Råden lanseras i samband med ett frukostseminarium som Surfa Lugnt arrangerar idag i riksdagen.

Internet är en unik plats för att umgås, utbyta idéer och åsikter, få ny kunskap och spela dataspel. Och det är viktigt att alla är respektfulla och måna om sin egen trygghet i allt man gör på nätet.

Surfa Lugnt och Dataspelsbranschen har gemensamt tagit fram konkreta råd till vuxna och lärare för att våga fråga, prata och spela med unga i deras dataspelande och tillsammans värna om nätet med respekt för alla.

 Några av råden konkret:

 • Våga vara nyfiken – fråga!
 • Ta en liten stund varje dag och prata om internet med ditt barn/ungdom! Var där!
 • Spela dataspel, själv och tillsammans med ditt barn/ungdom!
 • Våga vara vuxen och sätt gränser tillsammans med ditt barn/ungdom!
 • Var en bra förebild som vuxen!
 • Hjälp till att anmäla om något skulle hända!

Ta del av våra gemensamma råd som pdf och på webb.

– Vuxna vet ofta mindre om spel än barn. För att kunna göra överenskommelser och ha bra samtal om spel behöver vuxna veta mer. Det bästa sättet är att fråga, prata och spela!, säger Per Strömbäck, talesperson, Dataspelsbranschen.

– Barn och unga tillbringar mycket tid på nätet, bland annat med att spela dataspel. Vi vuxna måste visa intresse och ta del i den världen, på samma sätt som vi gör när vi tittar på våra barns fotbollsmatcher eller förhör läxor,
säger Kristina Axén Olin, styrelseordförande Surfa Lugnt.

Kontakter:

För Surfa Lugnt

Kristina Axén Olin, styrelseordförande, Surfa Lugnt, tfn 072-200 02 25

Ulrika Strömqvist, projektledare Surfa Lugnt, tfn 070-570 57 25

För Dataspelsbranschen:

Per Strömbäck, talesperson, 070-84 36 214

Johanna Nylander, ansvarig Samhällsfrågor, 070-948 29 88

 

 

 

Tags:

Missa inte vår webbsändning!

29 september 2015

Imorgon onsdag 30 september sänder vi live från riksdagen. Ämnet är ”Ungas dataspelande – på gott och ont?” Det är riksdagsledamöterna Camilla Waltersson Grönvall (M) och Roza Güclü Hedin (S) som tillsammans med Surfa Lugnt bjuder in till frukostseminarium.

Mer information om seminariet.

Webbsändningen börjar 8.30 och den hittar du här.

Tags:

Filmen från lärarkvällen finns här!

28 september 2015

Nu finns filmen från den inspirerande lärarkvällen som Surfa Lugnt höll tillsammans med Webbstjärnan och Tekniska museet 2 september.

Hade du inte möjlighet att komma eller vill repetera så finns nu filmen med föredrag av bland andra Surfa Lugnts expert Johnny Lindqvist.

Surfa Lugnt talar om PISA-studie i tv

25 september 2015

Kristina Axén Olin, styrelseordförande i Surfa Lugnt med lärarbakgrund, medverkade i förra veckan i Västmanlands Television. Ämnet var den aktuella PISA-studien och användandet av datorer i skolan.

Se inslaget här. Det börjar 1m40s in in sändningen. Kristina Axén Olin dyker upp efter 5m24s.

Kristina-Axen-Olin-Vastmanlands-tv

 

 

Välkommen på seminarium: Ungas dataspelande – på gott och ont?

23 september 2015

Riksdagsledamöterna Camilla Waltersson Grönvall (M) och Roza Güclü Hedin (S) bjuder tillsammans med Surfa Lugnt in till frukostseminarium 30 september. Ämnet är Ungas dataspelande och seminariet webbsänds också på Surfalugnt.se.

Är ungas datorspelande bara till ondo eller kan datorspel snarare vara en del av pedagogiken i klassrummet och vad gör egentligen våra unga på nätet? På seminariet får du en möjlighet att öka din kunskap om vad unga gör i sitt dataspelande och hur de umgås via dataspel.

Föräldrar och lärare är välkomna att se seminariet här på Surfalugnt.se. En länk publiceras inför seminariets början.

Tid: Onsdagen den 30 september 2015 kl 08.30 – 10.00, med registrering och frukost från kl 08.00)
Plats: Sveriges Riksdag, lokal ”Partimatsalen”
Anmälan: Senast fredag 28 september till: info@surfalugnt.se
Kontakt: Ulrika Strömqvist, projektledare Surfa Lugnt, 070-570 57 25 eller Joachim Graetsch, Moderaterna, 070-318 28 45

Medverkande:

 • Johanna Nylander,
  ansvarig Samhällsfrågor Dataspelsbranschen
 • Johnny Lindqvist, expert Surfa Lugnt
 • Jenny Brusk,lektor Datavetenskap, Högskolan i Skövde
 • Jonas Lindahl, lärare Edda, Täby Kommun
 • Thomas Arnroth,
  speljournalist på Kit, spelkritiker SVT
 • Gymnasieelever från gymnasium med spelinriktning

Seminariet kommer att webbsändas via Surfalugnt.se. Använd gärna #nätrespekt och #surfalugnt i din kommunikation från seminariet.
Läs inbjudan som pdf.

Varmt välkommen!

Tags: ,

Hela säkerhetsskolan på ett ställe!

17 september 2015

Nu har vi samlat allt i vår säkerhetsskola på en sida. Här kan du lära dig om:

 • Säkra lösenord
 • Hur du skyddar datorn och backup
 • Smartphones och surfaplattor
 • E-post och e-handel

Till säkerhetsskolan.

Tags:

Surfa Lugnt-vinnare uppmärksammade i Aftonbladet

16 september 2015

Aftonbladet har intervjuat Isa Galvan och Linnea Holst (med både text och video!) om Polhemskolans elevkårs projekt mot näthat, ”Polare på Polhem” som vann årets Surfa Lugnt-pris. Jättekul tycker vi! Läs artikeln.

Skärmavbild 2015-09-16 kl. 10.52.07

Faksimil: Aftonbladet.

Tags: , ,

Dagens PISA-undersökning: Surfa Lugnt driver på att skolan kan bättre!

15 september 2015

ipadSenaste digitala PISA-undersökningen bekräftar det som vi i Surfa Lugnt möter dagligen. Tillgång till dator i Sveriges skolor är ganska god och ökar hela tiden. Dessvärre verkar allt färre skolor tala om hur man använder datorer pedagogiskt i undervisningen och hur vi alla visar nätrespekt mot varandra.

Ur IIS:s rapport Eleverna och Internet 2014 kan man läsa att 96% av eleverna på mellanstadiet har en smartphone. Ändå får bara 51% av eleverna uppgifter som kräver internet. Och mer än var femte elev använder inte internet i skolan dagligen trots att de gör det privat. Bland högstadieelever konstaterar IIS att endast 6 % av högstadieeleverna talar regelbundet i skolan om hur internet ska användas trots att eleverna tillbringar timmar privat dagligen på nätet.

– Det är beklagligt att vi i Sverige halkar efter när det gäller IT-utveckling och borde vara en väckarklocka för politiker och skolledare. Det behöver inte vara särskilt komplicerat utan det handlar om att alla lärare borde nyttja och tala om nätet med eleverna, säger Kristina Axén Olin, styrelseordförande Surfa Lugnt.

– Barn och unga använder datorer och mobiler flera timmar dagligen, framför allt för att kommunicera, spela spel, lyssna på musik och söka information. Men när det gäller att använda datorer i skolundervisningen är siffror skrämmande låga. Det är hög tid att Sverige beslutar om en digital strategi för skolan och följer upp läroplaner och förändrar lärarutbildningen så att Sverige anpassar utbildningen till 2000-talet! fortsätter Kristina Axén Olin.

Tags:

Vad är Facebook?

11 september 2015

Facebook är världens största sociala nätverkstjänst med 1,49 miljarder aktiva användare (siffran från augusti 2015). Tjänsten har många olika funktioner. I denna artikel beskrivs de vanligaste.

Facebook är grunden en tjänst för att hålla kontakten med vänner och familj. Den har sedan utvecklats till att även göra det möjligt att följa och interagera med företag och organisationer.

Vänner och familj

Du ”kopplar ihop” dig med vänner och familjemedlemmar genom att söka efter dem på Facebook och sedan skicka en vänförfrågan. Svarar personen ja på förfrågan så kan ni hädanefter sedan se varandras inlägg på Facebook.

Facebook kommer att föreslå personer för dig att bli vän med. Det gör Facebook till exempel genom att dra slutsatser kring vilka vänner du har flest gemensamma vänner med (på Facebook) eller kolla vilka som gick samma skolor som du. (Du får möjlighet att skriva in de skolor du gått i när du skapar ditt konto.) Funktioner som dessa gör Facebook till ett bra verktyg för att återfinna gamla vänner man tappat kontakten med.

Statusuppdateringar och tidslinje

När du skriver något eller delar en bild eller video på Facebook kallas det statusuppdatering eller inlägg. Din statusuppdatering blir då synlig på din tidslinje (stället som samlar just inlägg och information som rör dig) och på din och dina Facebookvänners tidslinjer. Tidslinjen är det som du ser först när du öppnar Facebook. Här samlas statusuppdateringar från dina vänner och företag/organisationer du följer. Här syns även reklam ibland.

Du kan gilla och kommentera alla statusuppdateringar. Om någon gillar eller kommenterar en av dina uppdateringar får du ett meddelande från Facebook om det.

Företag och organisationer kan också vara på Facebook. De skapar då en så kallad ”sida” som fungerar lite annorlunda än ett vanligt Facebookkonto som är tänkt för personer. Den största skillnaden är att vem som helst kan följa (gilla) en företagssida (och därmed se statusuppdateringarna). Man behöver alltså inte be om lov, vilket krävs för att ta del en persons statusuppdateringar. När man följer ett företag eller organisation syns dess statusuppdateringar på din tidslinje. Du kan enkelt sluta följa ett företag genom att sluta att ”gilla” det.

Meddelande och grupper

Är det något du vill berätta men inte för alla din Facebookvänner så kan du använda Facebooks meddelandetjänst Messenger. Den fungerar ungefär som sms via telefonen.

Du kan också skapa grupper, till exempel för ett särskilt ämne eller en organisation. Gruppen blir en avgränsad del av Facebook där bara ni som är med i gruppen kan skriva och läsa. Det går att göra öppna grupper där vem som helst kan gå med eller stängda grupper där man får be om lov (av den som skapat gruppen) att få gå med.

Sekretess

Facebook har en mängd olika inställningar du kan göra gällande din sekretess. Du kan bland annat bestämma vilka som kan läsa dina statusuppdateringar (om du inte gillar standardurvalet ”vänner”) och vilka som ska få skicka dig vänförfrågningar.

Facebook fungerar på de flesta internetuppkopplade apparater. Många loggar in på Facebook.com via webbläsaren i datorn men det finns också särskilda appar för bland annat iPhone, iPad och Androidtelefoner.

Surfa Lugnt har tillsammans med Facebook tagit fram råd för hur man delar bilder och annan information på internet på ett respektfullt sätt.

Läs också:
Vad är Pokémon Go?
Vad är Periscope?
Vad är Kik?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Instagram?
Vad är internet meme?
Vad är Pinterest?

Tags: ,

Säkerhetsskolan del 5: trådlösa nätverk (wifi)

09 september 2015

gratis_wifiDen femte och sista delen av säkerhetsskolan handlar om trådlösa nätverk (också kallade wifi-nätverk). Du kan också läsa våra råd om hur du beter dig smart på och kring nätet här.

Skydda ditt eget trådlösa nätverk

Skydda ditt eget trådlösa nätverk med lösenord och kryptering. Ändra standardlösenordet för nätverket till ett eget starkt lösenord. Använder du inte lösenord kan vem som helst använda ditt nätverk och ditt internetabonnemang. Okända personer kan försöka komma åt lokala resurser, till exempel om du kopplat hårddiskar till nätverket.

Surfa på publika nätverk

Använder du någons annans trådlösa nätverk, till exempel på ett kafé eller en flygplats, har den som äger nätverket möjlighet att se vad du gör på nätet om trafiken inte är krypterad. Var därför medveten om vilka sidor du besöker och vad du gör på dem när du är på ett publikt trådlöst nätverk. Logga bara in på sidor som erbjuder krypterad kommunikation (det ser man om adressen börjar med https:// istället för http://).

Surfar du med mobilen via mobiloperatörens nät är anslutningen krypterad.

Läs mer om trådlösa nätverk.
Checklista om trådlösa nätverk

Läs tidigare delar av säkerhetsskolan:

Del 1 om säkra lösenord.
Del 2 om att skydda datorn och backup.
Del 3 om smartphones och surfplattor
Del 4 om e-post och e-handel

msb_logotypRåden presenteras i samarbete med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Mer information finns på MSB:s sida Dinsäkerhet.se.

Tags: ,

 
Information om kakor / cookies