Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Podcastavsnitt 4 – Halebop i samarbete med Surfa Lugnt: Skärmtid

28 oktober 2015

ungpanatetUng på nätet, vår podcast – Halebop i samarbete med Surfa Lugnt-  för föräldrar om ungas digitala liv, finns nu i fyra avsnitt. Denna gång är ämnet skärmtid. Artisten och pappan Martin Stenmarck är gäst.

Är det skadligt att tillbringa för mycket tid framför skärmen? Och vad är egentligen ”för mycket”? Hur kommer det sig att vi reagerar starkare om våra barn spelar tv-spel än om hen spelar gitarr? Tvåbarnspappan Martin Stenmarck har haft mängder av skärmdiskussioner hemma och delar med sig av sina bästa tips. Och så får vi expertsvaret ”20” av forskaren Elza Dunkels.

Programledare är Johnny Lindqvist, expert på Surfa Lugnt,  med Elza Dunkels som ständig bisittare.

Gå till samlingssidan för alla avsnitt.

Lyssna via iTunes.

Tags: , ,

Delta i No hate-dagen

28 oktober 2015

Den 4 november är det No hate-dagen, en digital manifestation mot hat och hot på nätet. No hate-dagen är en del av No Hate Speech Movement – en kampanj som syftar till att göra internet bättre. 

nohate2

Statens medieråds webbplats finns länkar och tips för hur skolor och bibliotek kan delta i No hate-dagen.

Bakom No Hate Speech Movement finns Europarådet. I Sverige är det Statens medieråd som driver arbetet.

Tags: ,

Vad är Twitter?

26 oktober 2015

Twitter_LogoTwitter är ett socialt nätverk där man kommunicerar genom inlägg som är maximalt 140 tecken. Det är gratis att använda tjänsten som bygger på att du följer de konton (personer, företag eller organisationer) som du tycker är intressanta. Det är fritt fram att följa vem du vill utan att be om lov (såvida inte kontot är skyddat, mer om det senare).

Twitter fungerar i realtid, vilket innebär att mottagaren kan se avsändarens inlägg precis när det skickats. Denna funktion gör Twitter väldigt lämpat för att informera och kommentera saker medan de sker. Det kan till exempel handla om en fotbollsmatch, ett politiskt val eller liknande.

Bild eller länk

Ett inlägg, kallat tweet, kan förutom vanlig text också innehålla länkar eller en bild. Det vanligaste är att skicka inlägg som alla kan läsa men det går också skicka meddelanden till enskilda Twitteranvändare. Det kallas direktmeddelande. Vill man ha full koll på vem som läser de inlägg man skriver kan man ställa in sitt konto på ”skyddade tweets”. Då måste man godkänna vem som kan se inläggen.

Genom att ”retweeta” vidarebefordrar man någon annans inlägg till sina egna följare. Det går att svara på tweets genom att lägga till ”@” före användarnamnet, till exempel @surfalugnt. Förutom ansändaren och mottagaren kan även de som följer både avsändaren och mottagaren se svaret.

Hashtags

Hashtags är vanliga på Twitter. Hashtags används oftast för att kategorisera ett inlägg. Till exempel används hashtaggen #melfest för tweets om Melodifestivalen. Genom att lägga till #melfest i sina inlägg om Melodifestivalen gör en Twitteranvändare sina inlägg i ämnet sökbara för andra. Den som vill läsa om Melodifestivalen kan då söka på #melfest och på så sätt få upp alla inlägg som handlar om Melodifestivalen.

Läs också:
Vad är Pokémon Go?
Vad är Periscope?
Vad är Kik?
Vad är Snapchat?
Vad är Pinterest?
Vad är Facebook?
Vad är Instagram?
Vad är internet meme?

Tags: ,

Podcastavsnitt 3 – Halebop i samarbete med Surfa Lugnt: Nyheter och källkritik

21 oktober 2015

ungpanatetUng på nätet, vår podcast – Halebop i samarbete med Surfa Lugnt – för föräldrar om ungas digitala liv, finns nu i tre avsnitt. Det senaste avsnittet handlar om nyheter och källkritik. 

Hur ska vi föräldrar göra för att hjälpa våra barn att bli medvetna konsumenter och producenter av innehåll på nätet när vi själva delar hej vilt? Är det klokt eller inte att förbjuda Wikipedia som källa i skolan? Och hur ger man egentligen sitt barn en bra och bred världsbild? I det här avsnittet pratar vi nyheter och källkritik. Gäst hos programledare Johnny Lindqvist och forskaren Elza Dunkels är Jack Werner, journalist och internetskröne-expert.

Programledare är Johnny Lindqvist, expert på Surfa Lugnt,  med Elza Dunkels som ständig bisittare.

Lyssna via iTunes.

Länk till samlingssida för alla avsnitt.

Tags: , ,

Podcastavsnitt del 2 – Halebop i samarbete med Surfa Lugnt: Kär på nätet

20 oktober 2015

Nu har vi publicerat avsnitt två av fem i vår podcastserie Ung på nätet – av Halebop i samarbete med Surfa Lugnt. Gäst är sexualupplysare Sandra Dahlén.

Att bli kär på nätet är ju inget nytt. Inte för oss vuxna i alla fall. Inga höjda ögonbryn om nätdejting eller chattflirtar. Men som sagt, det gäller ju oss vuxna. När våra barn berättar att de pratar med någon på nätet kan det kännas annorlunda. Är det verkligen någon i samma ålder de pratar med? Och vad skickar de för bilder till varandra? Och hur ska jag få min egen uppfattning om den nya flick- eller pojkvännen på nätet?  

Gäst i studion är sexualupplysare Sandra Dahlén. Programledare är Johnny Lindqvist, expert på Surfa Lugnt, och Elza Dunkels är ständig bisittare.


Lyssna via iTunes.

Länk till samlingssida för alla avsnitt.

Tags: , ,

Vi lanserar podcast om ungas digitala liv

07 oktober 2015

ungpanatetTillsammans med mobiloperatören Halebop startar nu Surfa Lugnt podcasten Ung på nätet för att hjälpa föräldrar att få insikt i hur unga använder internet.

För barn och ungdomar är mobilen och nätet en naturlig och viktig del av livet. Samtidigt upplever många föräldrar att det är svårt att förhålla sig till barnens digitala liv. Därför startas nu denna podcastserie med fem avsnitt. 

Programledare i podcasten är Surfa Lugnts expert Johnny Lindqvist med författaren Elza Dunkels, som skrivit boken Vad gör unga på nätet?, som ständig bisittare.

I poddarna dyker också kända föräldrar upp för att diskutera sina egna erfarenheter och för att ställa sina frågor till experterna. I första avsnittet kommer tv-profilen och journalisten Ann Söderlund att diskutera föräldrafritt på nätet. Andra ämnen som kommer att behandlas är kär på nätet, unga och nyheter och näthat. Artisten Martin Stenmarck kommer att dyka upp i avsnitt 4 som ska diskutera den knepiga frågan om skärmtid.

Med start i dag kommer ett avsnitt i veckan att publiceras.

Vad gör barn och unga egentligen framför sina skärmar då vi inte är med? Är det farligt? Och i så fall, är det okej att tvinga sina barn att acceptera en på Instagram? Hur snackar man med sitt barn om eventuella faror utan att använda förbud eller varningar? Ann Söderlund oroar sig över att hon kanske är en för tillåtande förälder, men blir lugnad av forskaren Elza Dunkels.

Lyssna via iTunes.

Länk till samlingssida för alla avsnitt.

Tags: ,

Vi deltar i Digidels eMedborgarvecka

05 oktober 2015

eMedborgarvecka_logo-300x253Surfa Lugnt är en del av Digidels eMedborgarvecka. Veckan har till syfte att

  • öka den digitala delaktigheten
  • öka användningen av och kunskapen om e-tjänster, med särskilt fokus på de offentliga
  • skapa ett tillfälle för dialog mellan e-tjänsteutvecklare och de som möter användarna.

Vi vill därför gärna slå ett slag för de tjänster och resurser som Surfa Lugnt helt kostnadsfritt erbjuder:

Vi delar dessutom ut Surfa Lugnt-priset varje år till en organisation som inspirerar till kommunikation, engagemang och kunskapsutbyte mellan unga och vuxna på nätet. I år vann Polhemskolans elevkår i Lund.

Tags: ,

Kolla in highlights från seminariet om dataspel och unga

05 oktober 2015

30 september arrangerade Surfa Lugnt ett seminarie i riksdagen på ämnet ”Ungas dataspelande – på gott och ont?”.

Nu finns filmen med utvalda delar av seminariet.

Tags: , ,

Lär dig mer under informationssäkerhetsmånaden

02 oktober 2015

start-bgOktober är Europas informationssäkerhets-månad. Inom hela EU fokuseras nu på skyddet av din, min och vår gemensamma information. Och det är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om vad informationssäkerhet är och hur man skyddar sig.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har skapat en webbplats med tips, råd och utbildningsmaterial för den som vill veta mer. Här finns också ett kalendarium där olika aktiviteter inom informationssäkerhetsområdet under oktober listas.

Sajten rekommenderas varmt för den som vill lära sig mer om detta allt viktigare ämne.

Tags: , , ,

 
Information om kakor / cookies