Arkiv för ‘Blogg’ Kategorin

Lär som vuxen av poddar Ung på nätet!

18 november 2015

Halebop har i samarbete med Surfa Lugnt tagit fram podcastserien Ung på nätet. Genom att lyssna på poddarna kan du som förälder förstå vad unga gör på internet. Och ta klivet, våga vara där och prata i vardagen med ditt barn och din ungdom om just deras nätvardag. 

Serien har fem avsnitt och på nedan sida finner du dem alla. Ta dig tid att lyssna!

Programledare i podcasten är Surfa Lugnts expert Johnny Lindqvist med författaren Elza Dunkels, som skrivit boken Vad gör unga på nätet?, som ständig bisittare.

Ta del av alla poddarna här!

Surfa Lugnt-vinnarna blev årets näthjältar

10 november 2015

Isa Galvan och Linnea Holst på elevkåren vid Polhemskolan i Lund startade kampanjen ”Polare på Polhem” och stoppade näthatet. De vann senare Surfa Lugnt-priset 2015. Nu är de utsedda till ”Årets näthjältar” av Aftonbladet.

Så här kommentar Linnea och Isa utmärkelsen:

– Vi är såå glada över att vara näthjältar 2015, känns fantastiskt! Att dessutom vara de första som får ta emot detta pris känns extra härligt då nätet nu får den uppmärksamhet det förtjänar! Tänk att allt detta började med uppmärksamhet från Surfa lugnt-priset i våras tillsammans med vår dåvarande elevkår och nu ska vi få ta emot ännu ett fint pris!! Ofattbart! 🎉

elevkaren-polhem3

Häftigt! Stort grattis från oss på Surfa Lugnt! Läs Aftonbladets artikel.

Läs om hur de vann Surfa Lugnt-priset.

 

Tags:

Surfa Lugnt–priset 2016: nominera din kandidat!

09 november 2015

Nu bjuder Surfa Lugnt in alla att nominera kandidater till Surfa Lugnt-priset 2016. Kandidaten kan vara ett projekt, en organisation eller en individ som tydligt inspirerat till kommunikation, engagemang och kunskapsutbyte mellan unga och vuxna kring ungas vardag på nätet. Vinnaren av Surfa Lugnt-priset får 25 000 kr.

Nomineringen är öppen fram till den 11 december. Kandidaterna presenteras sedan på Surfa Lugnts hemsida under december. Då kan man rösta på den organisation som man vill ska vinna Surfa Lugnt-priset. Från de tre nominerade som fått flest röster väljer sedan Surfa lugnts styrelse ut årets Surfa Lugnt-pristagare.

Tidigare pristagare är Ängdala Skolor (2013), Tjejzonens Storasystrar på nätet (2014) Och elevkåren vid Polhemskolan i Lund (2015).

– Med Surfa Lugntpriset vill vi uppmärksamma bra verksamheter och initiativ men också sprida goda exempel så att andra kan få inspiration och ta efter, säger Surfa Lugnts styrelseordförande Kristina Axen Olin.

Vinnaren av Surfa Lugnt-priset presenteras under Safer Internet Day tisdagen den 9 februari 2016.

Nominera här!

För mer information kontakta:
Kristina Axén Olin, styrelseordförande Surfa Lugnt
Tfn 072-200 02 25
Ulrika Strömqvist, projektledare Surfa Lugnt
Tfn 070-570 57 25

Tags:

Näthat – podcastavsnitt 5 – Halebop i samarbete med Surfa Lugnt

04 november 2015

ungpanatetKuratorn Jonas Söderlund från Bris är gäst i detta avsnitt som handlar om näthat.

Det har gjorts många bra insatser mot näthat och mobbning av myndigheter, media och organisationer. Men vad kan vi föräldrar göra om vårt barn blir utsatt? Eller utsätter någon annan? Är internet vilda västern eller finns det lagar? Gäst i studion är Jonas Söderlund från BRIS. Tillsammans med forskaren Elza Dunkels och programledare Johnny Lindqvist diskuterar han om vad man kan göra som förälder.

Ung på nätet är en podcast – av Halebop i samarbete med Surfa Lugnt –  i fem avsnitt för föräldrar om ungas digitala liv. Programledare är Johnny Lindqvist, expert på Surfa Lugnt,  med Elza Dunkels som bisittare.

Gå till samlingssidan för alla avsnitt.

Lyssna via iTunes.

Tags: ,

Telenor och Surfa Lugnt lanserar nätpratsguide för vuxna

03 november 2015

natpratFöräldrar tror att de vet vad barnen gör på nätet. Men det stämmer inte, visar en ny undersökning som operatören och Surfa Lugnt-medlemmen Telenor låtit ta fram.

Till exempel känner bara var tredje förälder till exempel till Kik, endast var tionde vet vad Ask.fm är och inte ens fyra av tio känner till Snapchat. Fyra av tio föräldrar pratar aldrig eller sällan med barnen om deras liv online

För att hjälpa föräldrar startar därför Telenor och Surfa Lugnt kampanjen #nätprat som bland annat innehåller en konkret guide för hur du som förälder kan tala med ditt barn om nätet. Med hjälp av åldersanpassade ”nätpratskort” kan du enkelt börja samtalet. Läs mer om kampanjen och ta del av nätpratsguiden.

– Man behöver inte vara datatekniker för att som förälder prata med sina barn om vad som händer på nätet. Det räcker långt att bara vara intresserad och fråga kring vad som händer, precis som vi gör när det gäller skolan eller fotbollsmatchen, säger Kristina Axén Olin, styrelseordförande för Surfa Lugnt.

Läs mer om undersökningen.

Tags: ,

 
Information om kakor / cookies