De senaste dagarna har man kunnat läsa artiklar i några av våra stora kvällstidningar om Instagram. Givetvis finns det inget positivt att hämta i de artiklarna överhuvudtaget. Det står inget om skiftet inom digital kommunikation, att först så skrev vi långa blogginlägg, sen blev det statusuppdateringar, sen blev det tweets på max 140 tecken. Men nu skriver vi knappt nåt alls. En bild räcker.

Det står heller ingenting om att fler unga människor i Sverige nu får chansen att uttrycka sig i bild. Att alla som har en smartphone nu går omkring med en ganska så avancerad kamera i fickan och kan dokumentera sin vardag.

Men vad är då Instagram kanske en del undrar. Instagram är helt enkelt en tjänst, som är helt mobilbaserad, där du kan dela dina bilder. Du kan använda olika färdiginställda filters för att förbättra dina bilder. Du kan även geopositionera bilden på en sk ”photomap”. Så att man kan se exakt var bilderna är tagna.

Du kan även koppla ditt Instagramkonto till andra tjänster, tex Facebook, twitter eller din blogg. Så att du kan med ett kommando dela ut din bild på flera ställen samtidigt. Detta gör att man snabbt kommer ut med sina bilder. Man kan även sätta oliak ord och benämningar bakom ett sk hashtag: # för att kategorisera sina bilder. Tex kan man skriva #sweden för att visa att bilderna är från Sverige, så alla som säker på Sweden får se bilder med #Sweden. Vissa skriver väldigt många # efter sina bilder, för att på så sätt hamna i så många sökningar som möjligt, och på det viset få så många som det går att se sina bilder. Att komma ihåg här, om man som vuxen tänker ”varför gör man så”. Man lägger ut bilder på Instagram för att de ska synas. Och då kommer man göra det man kan för att folk ska se ens bilder.

För ett tag sen så köpte Facebook Instagram, detta kan man se som ett strategiskt köp för att behålla den yngre publiken. Som jag skrivit om tidigare så ser man i USA att de unga väljer Instagram framför Facebook. Dock skall tilläggas att Instagram, precis som facebook har en 13årsgräns. Men många, inklusive vi själva ha talat om Instagram som om det inte skulle finnas. Jag tror att vi kommer se en liknande utveckling här i Sverige, att Instagram kommer växa i de yngre åldrarna och facebook växer lite till bland 30år och uppåt.

Man kan göra sitt Instagramkonto stängt, så att man måste få ett godkännande för att kunna se vilka bilder man tar. Vill du läsa mer om Instagram, så kan du läsa deras blogg här eller så kan du titta på en presentation på Slideshare som heter Instagram 101.

Vad är din erfarenhet och uppfattning om Instagramavnändandet bland unga? Dela gärna med dig i kommentatorsfältet.

Läs också:
Vad är Snapchat?
Vad är Pokémon Go?
Vad är Kik?
Vad är Musical.ly?
Vad är Periscope?
Vad är Pinterest?
Vad är Twitter?
Vad är Facebook?
Vad är internet meme?

04/12 2012

,