Ung kvinna sitter och surfar med en laptop

Facebook är världens största sociala nätverkstjänst med 1,49 miljarder aktiva användare (siffran från augusti 2015). Tjänsten har många olika funktioner. I denna artikel beskrivs de vanligaste.

Facebook är grunden en tjänst för att hålla kontakten med vänner och familj. Den har sedan utvecklats till att även göra det möjligt att följa och interagera med företag och organisationer.

Vänner och familj

Du ”kopplar ihop” dig med vänner och familjemedlemmar genom att söka efter dem på Facebook och sedan skicka en vänförfrågan. Svarar personen ja på förfrågan så kan ni hädanefter sedan se varandras inlägg på Facebook.

Facebook kommer att föreslå personer för dig att bli vän med. Det gör Facebook till exempel genom att dra slutsatser kring vilka vänner du har flest gemensamma vänner med (på Facebook) eller kolla vilka som gick samma skolor som du. (Du får möjlighet att skriva in de skolor du gått i när du skapar ditt konto.) Funktioner som dessa gör Facebook till ett bra verktyg för att återfinna gamla vänner man tappat kontakten med.

Statusuppdateringar och tidslinje

När du skriver något eller delar en bild eller video på Facebook kallas det statusuppdatering eller inlägg. Din statusuppdatering blir då synlig på din tidslinje (stället som samlar just inlägg och information som rör dig) och på din och dina Facebookvänners tidslinjer. Tidslinjen är det som du ser först när du öppnar Facebook. Här samlas statusuppdateringar från dina vänner och företag/organisationer du följer. Här syns även reklam ibland.

Du kan gilla och kommentera alla statusuppdateringar. Om någon gillar eller kommenterar en av dina uppdateringar får du ett meddelande från Facebook om det.

Företag och organisationer kan också vara på Facebook. De skapar då en så kallad ”sida” som fungerar lite annorlunda än ett vanligt Facebookkonto som är tänkt för personer. Den största skillnaden är att vem som helst kan följa (gilla) en företagssida (och därmed se statusuppdateringarna). Man behöver alltså inte be om lov, vilket krävs för att ta del en persons statusuppdateringar. När man följer ett företag eller organisation syns dess statusuppdateringar på din tidslinje. Du kan enkelt sluta följa ett företag genom att sluta att ”gilla” det.

Meddelande och grupper

Är det något du vill berätta men inte för alla din Facebookvänner så kan du använda Facebooks meddelandetjänst Messenger. Den fungerar ungefär som sms via telefonen.

Du kan också skapa grupper, till exempel för ett särskilt ämne eller en organisation. Gruppen blir en avgränsad del av Facebook där bara ni som är med i gruppen kan skriva och läsa. Det går att göra öppna grupper där vem som helst kan gå med eller stängda grupper där man får be om lov (av den som skapat gruppen) att få gå med.

Sekretess

Facebook har en mängd olika inställningar du kan göra gällande din sekretess. Du kan bland annat bestämma vilka som kan läsa dina statusuppdateringar (om du inte gillar standardurvalet ”vänner”) och vilka som ska få skicka dig vänförfrågningar.

Facebook fungerar på de flesta internetuppkopplade apparater. Många loggar in på Facebook.com via webbläsaren i datorn men det finns också särskilda appar för bland annat iPhone, iPad och Androidtelefoner.

Surfa Lugnt har tillsammans med Facebook tagit fram råd för hur man delar bilder och annan information på internet på ett respektfullt sätt.

Läs också:
Vad är Fortnite?
Vad är internet meme?
Vad är Instagram?
Vad är Kik?
Vad är Musical.ly (TikTok)?
Vad är Pinterest?
Vad är Periscope?
Vad är Pokémon Go?
Vad är Roblox?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Youtube?

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.

För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.

23/11 2022