Helena Meyer

Ansvarig för Förebyggande arbete på Föreningen Tilia och expert på ungas nätanvändning.

Ängla Eklund

Driver organisationen Institutet för Juridik och Internet och är IT-jurist på Advokatfirman Delphi. Ängla är expert på frågor som rör juridik på internet.

Maria Munkesjö

Arbetar som operativ chef för Tjejzonens stödverksamhet och är expert på psykisk ohälsa och stödjande relationer online.

Johnny Lindqvist

Har arbetat för b.la. Friends, Statens medieråd, MUCF, skrivit böcker om unga och nätet och är en flitigt anlitad föreläsare.

Jesper Hultqvist

Lång erfarenhet av att informera om internetsäkerhet så att vanligt folk förstår. I dag är han bland annat webbansvarig på Surfa Lugnt.

Sök bland våra frågor


Vem försöker byta mitt Facebooklösenord?

Förra helgen fick jag ca 10 sms från Facebook om att jag ville byta lösenord. Men det var inte jag som ville byta. Hur mycket information kan man få reda på om vem det var? Eller från vilken enhet någon försökte byta?

Hej!

Nej, den informationen delar inte Facebook ut. Fortsätter detta kan du byta den e-postadress du har kopplad till Facebook för att slippa så sms:en.

Med vänlig hälsning

Jesper Hultqvist

Är det säkert på Kik, Snapchat osv?

Mitt barnbarn är 13 år och använder kik, snap chat och liknande ni skriver om. När jag frågar om hon får frågor från de hon inte känner, svarar hon att hon godkänner inga okända. Men hur är det egentligen. Kan ni svara mig. Hur kan annars okända män skicka olämpliga bilder på sig själv eller vilja bli bekant genom att låtsas de är unga eller tom låtsas de är tjejer som Alexandra mannen.
Med vänlig hälsning
Ulla

Hej och tack för din fråga!

Jag blir glad att se ditt engagemang för ditt barnbarns liv online. Fler vuxna borde tänka som du, och bara det att du frågar och är intresserad är en skyddsfaktor för ditt barnbarn.

Precis som hon säger kan man välja om man vill godkänna personer man inte känner. Då kan ingen okänd person skicka bilder eller ovälkomna förslag. Alla unga har däremot inte låsta profiler, och anledningen till det kan naturligtvis variera.

En anledning kan vara att den unge är nyfiken och vill lära känna nya människor, eller längtar efter bekräftelse. En del känner sig trygga i att de kan hantera konstiga kommentarer och bilder.

Det viktiga är egentligen inte låst profil eller inte, utan att barn och unga har en vuxen de kan vända sig till om de har frågor eller oro kring något som hänt online. Att ha en trygg vuxen att prata med är det bästa skyddet för att råka illa ut online.

Tänk på att inte bara prata om det negativa online, utan be ditt barnbarn visa vad som är roligt med de appar hon använder, kanske finns det något spel ni kan spela tillsammans eller skicka roliga bilder mellan er på Snap chat?

Jag tipsar gärna om en bra bok som är skriven av forskaren Elza Dunkels. Den heter Nätmobbning, Näthat och Nätkärlek – kunskap och strategier för en bättre vardag på nätet. Du kan beställa den på vanliga bokhandlar på nätet t.ex.

Varma hälsningar Helena Meyer

Begränsa mobilen för att undvika höga räkningar

Är dålig på det här med bra mobil/dataspel för yngre barn. För några år sen var det en familj vars son beställde saker i en spelapp och det blev mycket dyrt för dom. Finns den risken och vad ska jag tänka på om jag lånar ut mobilen till barnen så de kan spela lite. Ska man köpa appar eller funkar det okey med gratis appar?

Hej och tack för din fråga!

Det har varit några uppmärksammade fall då föräldrar fått höga räkningar eftersom barnen köpt saker i appar. Det handlar vanligtvis om så kallade ”köp i appar”, alltså att man handlar saker i själva appen/spelet. Det går att begränsa vad man kan göra i telefonerna. På iPhone, till exempel, kan man skapa begräsningar med pinkod för att hindra köp i app men också att ladda ner nya appar, handla i iTunes och så vidare. (Gå in i ”Inställningar/Allmänt/Begränsningar”.) Motsvarande funktioner finns i Androidtelefoner.

När det gäller gratis- eller betalappar så är det nog ofta en smakfråga. Gratisappar innehåller ofta mindre material/spelnivåer och har reklam i sig medan man slipper reklam om man betalar för appen. Tala med dina barn och var med när de spelar för att skapa dig en uppfattning.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Begränsa Snapchat?

Hej! Vår son på 13 år har hamnat i en härva där han fått ta emot hot via snapchat men även själv misskött sig. Vi känner att det inte är en bra för honom att använda snapchat och vill begränsa mobilen så han inte kan ladda ner den appen. Går det att göra på mobilen utan att man begränsar exempelvis Facebook.

Mvh

Jessica

Hej Jessica!

Det beror lite på vilken typ av mobil ni har. På Iphone kan ni tex dela på AppleID så du som förälder kan se vilka appar som laddas ner på alla enheter som är kopplade till samma appleID.

Dock skulle jag förespråka en icke teknisk lösning, och det är att skapa en överenskommelse med er son om att inte ladda ner och/eller använda snapchat om han inte kan hantera det sociala nätverket, samt att det är för hans eget bästa att inte råka ut för hat och hot.

Om ni även vet vilka andra som utsatta er son för hot så är det alltid bra att försöka inleda en dialog med det barnets föräldrar, detta kan ni starta på egen hand, eller göra skolan uppmärksammad på problemen så kan ex skolhälsovården hjälpa till.

Johnny Lindqvist

Elever som fotograferar varandra

Vi har elever som fotograferar varandra och andra i omklädningsrum på skolan. Detta har nyss uppdagats och en elev har berättat en hel del för oss lärare och rektor.

Vi är dock oense om hur vi smartast går vidare. Kurator är inkopplad och på måndag ska samtliga klassföreståndare återigen ta upp att vi har absolut fotoförbud i såväl omklädningsrum som i övriga lokaler på skolan.

Det är steget härefter vi är osäkra på. Har ni några lyckade exempel eller förslag?

Tack på förhand.

Daniel

Hej Daniel, 

Det är ett bra första steg som ni tar där alla pedagoger ska påminna om fotoförbudet, ni kanske behöver ha extra uppsikt över omklädningsrummen ett kort tag där efter. Jag skulle tycka det vore lämpligt att i samband med att pedagogerna informerar eleverna så ser ni även till att informera alla förläldrar om vad som hänt och att det är förbud att fota, och att de behöver påminna sina barn om det, så att alla kan känna sig trygga i skolan.

Ett nästa steg skulle kunna vara att jobba i klasserna med material som handlar om vad man får och inte får göra. Ett sådant heter Ses offline och handlar om att förebygga sexuellt utsatthet på nätet. En nakenbild som sprids är att bli sexuellt utsatt. Läs igenom och välj ut de avsnitt som passar bäst. Ett annat material att arbeta med är No Hate, från Statens medieråd. 

Men ett bra första steg med information till alla pedagoger, elever och föräldrar och extra uppsikt i omklädninsgrummen under en tid därefter.

Hoppas mina tips kan hjälpa er på vägen.

Johnny Lindqvist

Logga ut från Instagram på alla enheter

Hej,

Jag undrar om det går att logga ut sig från alla enheter på instagram som man kan göra på andra sociala medier? Dvs om en person fått åtkomst till ens konto och lagt till kontot där lösenordet inte behövs för att logga in eftersom man endast behöver ”växla konton”. Hur loggar jag ut mitt konto från personens telefon?

Hej och tack för din fråga!

Det enklaste sättet att logga ut från alla enheter är att ändra ditt lösenord. Då loggas du automatiskt ut från alla enheter som du är inloggad på.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Problem med appen Sarahah

Hej!

Vi har fått ett växande problem i vår årskurs 6:a. Eleverna har börjat använda Sarahah på felaktigt sätt och skriver extremt nedlåtande kommentarer etc om varandra. Detta sker givetvis på fritiden men drabbar oss inom skolvärlden i allra högsta grad.

Hur kan vi på bästa sätt hjälpa föräldrar och elever? Kan man komma åt de som lägger upp saker via Saraha eller är det verkligen lika anonymt som Ask.Fm.

Vi hoppas på lite råd och hjälp!

Med vänlig hälsning
Bernard, Katarina och Maria

Hej och tack för er fråga!

Vad bra att ni reagerar när det händer saker som det här. Det viktigaste är att de unga inte lämnas ensamma med detta, utan att vuxna agerar.

Det handlar inte om mediet i sig, även om vissa sociala sajter är lättare att använda för mobbning än andra. Jag tänker att ett första steg är att kartlägga vad ni har för beredskap när det sker mobbning i skolan. Hur agerar ni om det händer i korridoren eller i matsalen? Där är jag säker på att ni redan har kompetens för att agera.

Samtal med elever och föräldrar är mycket viktigt, och fokusera då på samtal kring respekt och vänskap – inte nätet eller sociala medier i sig. Det kan t.ex. vara bra att ta upp att elaka kommentarer gör lika ont på nätet som utanför. Antagligen har eleverna själva massor med tankar och lösningar på hur det kan bli bättre. Använd de verktyg ni redan har för antimobbningsarbete.

Det ni också bör göra är att anmäla de elakheter som skrivs till supporten på Sarahah, vilket tyvärr inte verkar vara det lättaste. Men försök att kontakta dem via de kanaler som erbjuds på deras hemsida.

Lycka till och skriv igen om ni undrar något mer.

Vänliga hälsningar – Helena Meyer

Falska rykten på Snapchat

En på min Snapchat har lakt till mig och sprider falska rykten om mig och mina kompisar som går i samma skola som oss . Jag undrar om man på något sätt kan leta upp personens email eller telefon nummer eller något som jag kan ta reda på vem det är

Hej och tack för din fråga! Vad tråkigt att ni har råkat ut för det här. Det finns saker att göra när det händer.

Det viktigaste att göra först av allt, är att berätta det här för någon vuxen som ni litar på. (Om ni inte redan har gjort det). Det är vuxna som måste ta ansvar för att hjälpa er med detta. Tillsammans kan ni sedan försöka reda ut vad det är som händer. Ni behöver också kontakta skolan, de har ett stort ansvar för att hjälpa er att reda ut vad som händer. Om det är allvarliga saker som personen skriver kan ni till och med behöva anmäla det till polisen – men det är något som vuxna ska hjälpa er med!

Spara ner allt som det här kontot skriver och lägger ut om er. Ta skärmdumpar. Anmäl också kontot till Snapchats support.

Ta hand om er, och jag hoppas att det löser sig! Ni är inte ensamma om att råka ut för det här, och det är absolut inte ert fel.

Varm hälsning – Helena från Tilia

Anmäla Snapchatkonto

Någon har skapat snapkonto och utger för att vara min dotter. Skickar kränkande meddelanden. Nu är hon hotad. Hur anmäler man så snapkontot stängs?

Hej!

Gå till Snapchats supportsidor och välj ”Rapportera ett säkerhetsproblem”, ”Mitt Snapchat-konto” och ”Ett annat Snapchat-konto utger sig för att vara jag”. Följ instruktionerna och fyll i formuläret.

Med vänlig hälsning

Jesper Hultqvist

Fejkat Snapchatkonto

Hej! Min dotter nekar att hon skickat ett (hemskt) snapchatmeddelande. Kan någon fejka på ett trovärdigt sätt någon annans konto. Flera ska ha fått detta meddelande. Min dotter bedyrar sin oskuld, jag vet inte vad jag ska tro. Finns det något sätt att ta reda om det är hon som skickat det?

Hej, 

det går att skapa ett liknande konto, dvs med ex ett liknande namn och profilbild. Men en mer trolig orsak skulle kunna vara att någon annan haft tillgång till din dotters konto och kunnat skicka meddelandet.

Jag skulle då rekommendera er att byta lösenord på kontot, så den som ev har inlogg inte längre kan använda sig av det.

Johnny Lindqvist

Ställ en fråga till experterna

Din fråga hanteras anonymt - när vi svarar hittar du den på den här sidan och får en notis via e-post.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.