Blogg Vardagen på nätet Om Surfa Lugnt

Länkar och läromaterial

På denna sida samlar vi länkar till information för såväl föräldrar som lärare. Materialet kommer både från Surfa Lugnt och andra organisationer.

Uppdaterat material för användning i skolan

För vem: Skolan
Vem ligger bakom: Surfa Lugnt

Här finns material för fri användning i skolan. Materialet är framtaget av Surfa Lugnts experter.

Ett föreläsningsmaterial vuxna till vuxna:
Presentation (Powerpoint)
Talmanus (Pdf)

Ett förslag till lektion och samtalsguide vuxna och unga:
Presentation (Powerpoint)
Talmanus (Pdf)

Banner_metodmaterial
Ett filter i huvet – för unga (Presentation Powerpoint)
Ett filter i huvet – för unga (Presentation PDF)
Ett filter i huvet – för unga (Talarmanus PDF)

Ett filter i huvet – för vuxna (Presentation Powerpoint)
Ett filter i huvet – för vuxna (Presentation PDF)
Ett filter i huvet – för vuxna (Talarmanus PDF)

#Nätprat – Telenors projekt mot otrygghet på nätet

För vem: Föräldrar och barn
Vem ligger bakom: Telenor

natprat

Telenors projekt #nätprat fokuserar på samtalet mellan föräldrar och barn om nätet. Här finns bland annat en guide för hur man tala med sitt barn om nätet och ett nätpratsquiz. Läs mer på #Nätprat.

Snabbkurs för vuxna: att stötta ditt barn till en trygg skola

Organisationen Friends har skapat en kurs, eller simulering som den också kallas, för är att erbjuda dig som vuxen nya perspektiv, kunskap och verktyg. Man vill inspirera till handlingskraft för att vi tillsammans ska kunna skapa en trygg och jämlik uppväxt för barn och unga.

Expert på medier – digital kompetens i Lgr 11

För vem: Skolan
Vem ligger bakom: Statens medieråd

Expert på medier – digital kompetens i Lgr 11 är en handbok som med utgångspunkt i den nya läroplanen ger förslag på hur lärare kan använda medier i undervisningen – och samtidigt stärka elevernas digitala kompetens. Läs mer här!

Lär om medier

För vem: Skolan
Vem ligger bakom: Statens medieråd

På sidan ”Lär om medier” har Statens medieråd samlat information för dig som vill öka kompetensen kring medie- och informationskunnighet (MIK) – under rubrikerna Människan online, Källkritik – vem vad varför, Juridik – vad gäller online? samt Medier nu och då. Varje faktatext har koppling till läroplanen och tillhandahåller arbets- och diskussionsmaterial för målgruppen.

Jag <3 internet

För vem: Skolan
Vem ligger bakom: Statens medieråd

”Jag <3 internet” – ett material om ens rättigheter och skyldigheter på nätet. Det finns i två versioner, en för mellanstadiet och en för högstadiet/gymnasiet. 

Jag <3 internet för mellanstadiet: I materialet diskuteras komplexa frågor som många unga måste hantera i sin nätvardag.

Jag <3 internet för högstadiet/gymnasiet: Materialet innehåller praktiska övningar och lektionsupplägg och handlar om allt från bilder, upphovsrätt, internetsäkerhet, hat och mobbning till sex och porr på internet.

Nosa på nätet

För vem: Skolan
Vem ligger bakom: Statens medieråd

För förskolan upp till årskurs 3: ”Nosa på nätet” – ska användas ihop med en sagobok. Handledningen innehåller fakta om barnens datoranvändning blandat med praktiska övningar och förslag på samtal, lekar och aktiviteter. Materialet i lärarhandledningen kopplas tydligt till skrivningar i Lgr 11.

MIK för mig

För vem: Skolan och biblioteken
Vem ligger bakom: Statens medieråd

”MIK för mig” är digital onlineutbildning i medie- och informationskunnighet. Den finns i tre versioner: en för lärarlaget, en för undervisning i klassrummet och en för folkbiblioteken.

Till den digitala utbildningen finns även ett lärarmaterial för högstadiet & gymnasiet, främst i samhällskunskap, svenska, historia och medierelaterade ämnen. Lärarhandledningen består av fyra kapitel som vardera innehåller övningar för en till fyra 60-minuters-lektioner. 

Vilja veta!

För vem: Skolan och föräldrar
Vem ligger bakom: Statens medieråd

”Vilja veta!”  – två lektionsförslag: ett för mellanstadiet och ett för högstadiet. De består av en en-timmeslektion om vår medievardag. Syftet med lektionen är att barn och vuxna ska lära sig mer om varandras liv på nätet, så att fler vuxna – lärare, föräldrar samt övrig skolpersonal – talar med och möter barn och unga kring vardagen på nätet. 

Duckface/Stoneface

För vem: Skolan
Vem ligger bakom: Statens medieråd

Duckface/Stoneface – en lärarhandledning kring bilder, sociala medier och genusskillnader. Om hur ungas syn på sig själva och andra påverkas av bildkommunikationen i sociala medier. Materialet finns i två versioner – en för högstadiet och en för gymnasiet. 

Pedagogiskt paket kring näthat

För vem: Skolan
Vem ligger bakom: Statens medieråd

Pedagogiskt paket kring näthat: Här har Statens medieeråd samlat en rad övningar både från vårt och andras material för att lärare ska kunna väck diskussion och medvetenhet i klassrummet.

Nätvandra! En instruktion i samtal med unga online

Motala kommun har i samarbete med Fryshusets Nätvandrare skrivit en metodbok i nätvandring: Nätvandra! En instruktion i samtal med unga online.

Bra länkar för unga:

Ungas integritet på nätet

Ungas-integrite-pa-natet

För vem: Skolan och föräldrar
Vem ligger bakom: IIS och Barnens rätt i samhället
Utgivningsår: 2016

Integritet handlar till stor del om att känna efter var ens egna gränser går. Vad är jag beredd att dela med mig? Var går just min gräns? Att prata med barn och unga om integritet och gränser handlar inte om att sätta upp de här gränserna åt dem, utan om att vägleda dem så att de kan fatta mer medvetna beslut.

Guiden vänder sig till föräldrar, syskon, lärare eller fritidspedagoger. Vuxna som vill kunna stötta barn och unga i att ta hand om sig själva – både offline och online.

Ladda ner Ungas integritet på nätet

Motverka nätmobbning! Råd till dig som är vuxen

 

Motverka-natmobbning

För vem: Skolan och föräldrar
Vem ligger bakom: IIS och Barnens rätt i samhället
Utgivningsår: 2016

Att använda internet är lika självklart för barn och unga som att kliva upp ur sängen på morgonen. Och nätet är fantastiskt. Men när internet blir en plattform för kränkningar och mobbning är det lätt att som vuxen känna sig bortkollrad bland alla webbsidor och sociala appar.

Den här guiden vänder sig till dig som undrar vad du ska tänka på när du pratar med barn och unga om nätet, vad du kan göra om du får reda på att någon råkat illa ut, eller om någon behandlar andra illa på internet. Guiden, som är ett samarbete med Bris, riktar sig till vuxna i barns närhet och handlar i huvudsak om barn i åldrarna 10 till 16 år.

Ladda ner Motverka nätmobbning

Vuxenvärlden – hallå! Ett diskussionsmaterial

Vuxenvärlden – hallå! Ett diskussionsmaterial kopplat till ”Ungas integritet på nätet”. Klicka här

Se mig – Unga om sex och internet

Se mig – Unga om sex och internet från Ungdomsstyrelsen. Läs mer

Men fråga mig bara!

Men fråga mig bara! – tips om hur du kan prata med barn om sexuell exploatering, från Ungdomsstyrelsen Läs mer

 

Stiftelsen Friends har tillsammans med Telia gett ut boken Schysst på nätet – en pedagogisk handbok om e-mobbning. Boken kan beställas på Friends hemsida. Mer info hittar du här: Schysst på nätet

 

 

Superundersökarna. Nosa på nätet – De första stegen mot ett vaket nätanvändande är ett högläsningsmaterial som vänder sig till lärare och pedagoger som jobbar med lite yngre barn. Syftet med berättelsen om Emma och Snytkorven är att väcka nyfikenhet till nätet och dess möjligheter, men också lära barnen ett kritiskt förhållningssätt. Läs mer

 

 
Information om kakor / cookies