Röstningen är avslutad!

Tävlingen pågick fram till den 20 januari 2014. De tre organisationer som fått flest röster kommer att gå vidare till final där en jury kommer att utse det vinnande bidraget som vinner 25 000 kronor för fortsatt utveckling av verksamheten. Vinnaren kommer att presenteras i samband med Safer Internet Day den 11 februari 2014.

Här kan du läsa mer om de som deltog i omröstningen till Surfa Lugnt-priset.

1. Storasyster på nätet, Tjejzonen 
På Tjejzonen kan unga tjejer få kontakt med en Storasyster att prata med live, via chatt eller via Skype. Storasystern är mellan 20-40 år och har gått en kortare volontärutbildning. Storasystern ska fungera som ett stöd för den yngre och prata om det som personen i fråga önskar prata om.

2. Lupp till handling, Halmstad Kommun
Ungdomsstyrelsens enkätundersökning, Lupp, visade i Halmstad att ungdomars kränkningar ofta sker på nätet. Till följd av det har kommunen infört åtgärder för att förebygga problemen och startat ett projekt för elever, föräldrar och lärare i kommunens grundskolor, Lupp till handling. Med hjälp av bland annat film, foto, teater, drama, bildkonst, författarbesök och digitala boksamtal har man fått elever att aktivt börja fundera på och samtala kring ett schysst nätbeteende. Elever har också fått ge förslag på vad man kan göra för att motverka mobbning och främja ett medvetet nätanvändande både på fritiden och i skolan. 

3. HBTQ-kojan 
HBTQ-kojan är ett mentorprogram som drivs av RFSL Stockholm och är en plats där hbtq-ungdomar kan hitta en äldre mentor att ha kontakt med över nätet. Genom att prata med en mentor som har erfarenhet av hbtq kan unga få stöttning och råd.

4. IKT-fritids på Sågtorpsskolan 
På Sågtorpsskolans IKT-fritids arbetar de med datorer och iPads i samband med ett värdegrundsarbete. Barn och pedagoger surfar på nätet tillsammans och tar upp frågor om hur man är en bra kompis på nätet och hur de hanterar problem som kan dyka upp. Bland annat har pedagogerna egna avatarer som de kommunicerar genom på de sidor som barnen spelar på.

5. Panda Planet
Världsnaturfonden (WWF) har en community för barn och ungdomar mellan 8-13 år. Sidan har en tydlig policy och trivselregler för hur medlemmarna ska behandla varandra. Den ansvariga redaktionen är närvarande på sidan och diskuterar frågor om djur, natur och andra ämnen som dyker upp tillsammans med medlemmarna.

6. UMO 
Ungdomsmottagningen på nätet har tagit fram material för att ge tips och råd till hur ungdomar kan använda nätet. Sidan innehåller texter och bildspel som visar vad du ska tänka på när du umgås och knyter kontakter med andra. Exempelvis om du ska träffa någon live för första gången som du tidigare bara har chattat med.

7. BRIS-chatten 
BRIS, Barnens rätt i samhället, har utvecklat sin tillgänglighet för barn genom att starta BRIS-chatten. Där kan barn få kontakt med kuratorer för att få stöd och hjälp. Chatten har bland annat öppet under högtider som julhelgen.

8. Närpolisen i Karlskrona
I Karlskrona har närpolisen arbetat för att göra elever och föräldrar medvetna om risker som unga kan råka ut för på nätet. Tillsammans med Surfa Lugnts experter har de sedan visat på vad man kan göra för att motverka problemen som kan uppstå och hur vuxna kan bli mer delaktiga och närvarande även på nätet.

Jag röstar på följande organisation till Surfa Lugnt-priset 2014:
[wpsqt name=”SurfaLugnt-priset 2014″ type=”poll”]

16/12 2013