Förutom att bete sig smart på och omkring internet (läs Surfa Lugnts tips här) så är det viktigt att ha koll de lite mer tekniska bitarna som lösenord och hur man skyddar sin dator. 

msb_logotyp Dessa råd presenteras i samarbete med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Mer information finns på MSB:s sida Dinsäkerhet.se.

Starka lösenord

Ett bra lösenord är viktigt för att skydda dina uppgifter. Ett starkt lösenord består av minst 12 tecken och innehåller stora och små bokstäver, siffror och specialtecken, till exempel %, & eller ! i slumpmässig följd. Du kan också skapa en lösenordsfras, alltså en mening, som innehåller minst 18 tecken.

Använd aldrig ord, tecken eller årtal som kan kopplas till dig som person. Att använda en rad av tecken efter varandra på tangentbordet som till exempel 12345 eller qwerty är inte heller bra.

Läs mer om starka lösenord (med testverktyg)
Faktablad för starka lösenord (pdf, öppnas i nytt fönster)

Skydda din dator

Vi använder datorn till väldigt mycket i dag. Till exempel sparar vi information på datorn, kommunicerar över internet med den och gör bankärenden. Därför är det viktigt att skydda datorn.

Håll alltid operativsystemet (Windows, OS X med flera) och programmen uppdaterade. Använd också antivirusprogram och brandvägg och se till att dessa är uppdaterade. Skydda datorn med lösenord och skydda en bärbar dator eller mobiltelefon från stöld.

Läs mer om att skydda datorn (inklusive checklista)

Säkerhetskopiera

Undvik att bli av med viktig information genom att säkerhetskopiera. Se till att spara värdefull information på minst två ställen. Metoder för backup är till exempel USB-minne, extern hårddisk, dvd-skivor, papperskopior eller säkerhetskopiering online.

Läs mer om säkerhetskopiering (inklusive checklista)

Skydda smartphones och surfplattor

En smartphone eller en surfplatta är i princip inget annat än en dator i mindre format och bör därför skyddas som en dator.

Använd skärmlås så inte vem som helst kan komma åt dina appar eller personliga uppgifter. Håll uppsikt över telefonen/surfplattan så ingen stjäl den och säkerhetskopiera viktig information. Via länkarna nedan finns fler bra tips.

Läs mer om hur man skydda smartphones och surfplattor (inklusive checklista)

Säkerhet med e-post och e-handel

E-post

E-post är ett enkelt, snabbt och billigt sätt att kommunicera men säkerheten är låg. Betrakta det som ett vanligt vykort: Det skickas helt öppet och kan komma att läsas av obehöriga. Skicka därför inte känslig eller hemlig information via e-post.

Om du får e-post som du är tveksam till ska du inte öppna det. Du riskerar att drabbas av skadlig kod, t.ex. datorvirus, om du öppnar okända bilagor eller klickar på länkar i mejl som verkar konstiga. Är du osäker om ett mejl, kontakta då avsändaren innan du öppnar det.

Handla säkrare på internet

Att handla via internet är ofta smidigt men det finns risker. Kolla alltid upp ett företag/webbplats innan du handlar från det. Detta gäller särskilt om du aldrig har handlat från företaget tidigare.

Skriv alltid ut en bekräftelse/kvitto på det du köper på internet eller ta en skärmdump på bekräftelsen av ditt köp.

Läs mer om e-postsäkerhet (inklusive checklista)
Läs mer mer säkerhet och e-handel (inklusive checklista)

Trådlösa nätverk (wifi)

Skydda ditt eget nätverk

Skydda ditt eget trådlösa nätverk med lösenord och kryptering. Ändra standardlösenordet för nätverket till ett eget starkt lösenord (se tips ovan om starka lösenord). Använder du inte lösenord kan vem som helst använda ditt nätverk och använda ditt internetabonnemang. Okända personer kan försöka komma åt lokala resurser, till exempel om du kopplat hårddiskar till nätverket.

Surfa på publika nätverk

Använder du någons annans trådlösa nätverk, till exempel på ett kafé eller en flygplats, har du den som äger nätverket möjlighet att se vad du gör på nätet om trafiken inte är krypterad. Var därför medveten om vilka sidor du besöker och vad du gör på dem när du är på ett publikt trådlöst nätverk. Logga bara in på sidor som erbjuder krypterad kommunikation (det ser man om adressen börjar med https:// istället för http://).

Surfar du med mobilen via mobiloperatörens nät är anslutningen krypterad.

Läs mer om trådlösa nätverk (inklusive checklista)

13/08 2015