Hittade igår en banner med texten:

Pastor Erik till Lisa 14:

Du är jättesnygg. Får jag fotografera dig? Jag tar av mig så du ser min [Fult ord som är suddat]. Ska vi ses nu då?

Det är moderatkvinnorna som gör kampanj för nåt. jag förstår inte riktigt vad det är dom vill faktiskt. Dels verkar de inte ha läst på särskilt mycket när de i sitt pressmeddelande pratar om Groomare som äldre män. Men har man läst BRÅ´s rapport om just Groomare så skriver de bland annat:

En vanlig missuppfattning är föreställningen om den ”fula gubben”. /../ groomarna är otroligt duktiga på att skriva som de unga, att locka, lura, ljuga och bygga upp ett förtroende, långt ifrån det språk och den bild av ”den fula gubben” som vi vanligtvis föreställer oss honom.”

Jag tycker det är lite trist att de väljer att gå i det vanliga och enklaste spåret att skrämma folk lit extra. Eftersom den allra vanligaste bilden av det som är farlig med nätet är ”fula gubbar”. Att man kan plocka enkla poäng på detta sätt och få folk som saknar insikt och kunskap om ungas liv på nätet att gå igång och vilja skapa hårdare tag. Men att få till en konstruktiv debatt om vad som behövs (och för den delen inte behövs) för att göra det bättre och tryggare på nätet för alla, tror jag blir svårt med den där sortens annonser.

I förra veckan tyckte en moderat riksdagskvinna att man skulle starta polisstationer i Second Life för att komma närmare de unga. Second Life är en sida med mycket lite svenska aktiva användare, varav en bråkdel är unga.

Så JA till kampanjer som vill göra det bättre för unga. NEJ till ett tilltal som spär på den gängse bilden av det farliga Internet. Ingen nämd. Ingen Glömd.

15/12 2009