”Vaddå? Finns det mobiler utan kamera!” För 3-4 år sen så hade jag den repliken som punchline i ett av mina föreläsarskämt. Hela historien handlade om att en mamma var och skulle köpa en mobil tillsammans med sin tonåriga dotter. Och mamman frågade sin dotter om hon ville ha en med eller utan kamera. Ja. Det var en relevant historia då, men helt omöjlig att berätta nu, eller i alla fall att få med poängen i den.

Eller vänta nu, det kanske är så att jag verkligen kan få fram poängen med den om jag berättar den! För poängen är nämligen den gamla godingen: tänk så fort allt går. Och tänk så FORT allt går! För ca 3-4 år sen så introducerade Apple sin iPhone. Och efter det såg mobilmarknaden inte ut som förut. Alla som satt och utvecklade sina WAP-motorer kunde släcka lamporna och gå hem, för det fanns inget mer att hämta där. I och med att iPhone kom, så kom det som idag betecknas som ”smarta” telefoner. I och med utbredningen av smarta telefoner så flyttade internet in i mobilen. För oss på Surfa Lugnt, som ska arbeta med ungas nätvardag så gäller det att hänga med.

För vad som händer nu är att internet delas upp på en mängd olika enheter. Man borde istället för att mäta hur länge folk sitter framför datorn, mäta hur mycket skärmtid man har. Allt i vårt hem blir uppkopplat på nätet. I mitt förra inlägg så berättade jag om några som hade kopplat upp sina plantor till twitter. En liten tankevurpa när man läser varför de gjorde det experimentet.

Men om allt i framtiden kommer att bli uppkopplat till internet så kanske det kan bli lite lättare för oss vuxna att hänga med i vad barnen gör på nätet.  Man märker att antalet stora medlemssiter på internet blir färre och färre, alltså kommer vi på nåt sätt närmare och närmare varandra på nätet.

Tänkte lämna er med en liten film från Microsoft som handlar om ett uppkopplat samhälle. Man kan bli både skrämd och nyfiken av en sån här film. Själv blir jag mest nyfiken, och skulle verkligen vilja prova en del av sakerna som de visar.

Och ni som arbetar i skolan: tänk hur detta skulle kunna användas där! Skicka uppgifterna direkt hem till barnens matbord, eller samtala med föräldrarna direkt på kylskåpet.

25/11 2011