Som en fortsättning på gårdagens inlägg kommer här några punker som man kan utgå ifrån.

1)Låt alltid de unga ta första steget till att lägga till dig som vän. Du ska inte fråga dem om de vill bli kompis med dig på ett community. Det det kan vara svårt för dem att säga nej beroende på vilken position du har i deras liv. Vill dom att du ska vara deras vän online så kommer de att fråga.

2)Bestäm innan du ger dig ut på Community om du är där i jobbet eller privat. Du kan inte göra båda. Känner du dig osäker så skapa ett konto där du är privat och ett där du är i tjänst. Då måste du komma ihåg att du är lika arbetsmässig på nätet som offline.

3)Om man på ett community är vän med elever eller andra ungdomar som man jobbar med måste man se till att inga bilder förekommer där man själv är berusad eller syns i samband med alkohol och/eller droger. Detta för att inte underminera ert förtroendekapital att agera om ni upptäcker att ungdomarna dricker och/eller använder droger. Tänk här på att även om du ser till att inte publicera bilder på dig, så kan andra göra det.

4)Ser du bilder eller texter som antingen är kränkande, eller beskriver ex alkoholintag, måste du som vuxen markera. Hur ska du annars kunna göra det utanför nätet?

5)Ha samma relation till de unga på jobbet som på nätet.

6)Var förebild även på nätet. Säg ifrån om du uppmärksammar beteende som är kränkande eller olämpligt. Även om det inte är du själv  eller unga i din närhet som blir kränkta kan du anmäla det du ser.

Jag hoppas att mina punkter kan hjälpa till att starta ett samtal om hur man är på nätet när man arbetar med barn och unga. Det är lätt att glömma att det man gör syns minst lika mycket på Internet. Det är lätt ibland att glömma att man är en förebild lika mycket i arbetet som på facebook, Messenger eller youtube. Vi måste vara goda förebilder, så att de unga ska känna sig trygga med oss. Då är det viktigt att småsaker som detta ibland kan vara inte förstör allt det fantastiska arbete som ni gör dagligen med våra barn och unga.

29/04 2011