Igår släppte amerikanska Pew en studie om tonåringar och sociala medier. De har fokuserat på vad man delar med sig av och hur man ser på och använder säkerhetsinställningarna. De jämför med siffror från 2006 och ser (föga förvånande) att det är betydligt fler som delar med sig av foton på sig själv idag än då. Och att andelen som har sitt riktiga namn och skriver ut vilken skola har ökat markant. Detta anser jag har att göra med att sociala medier har, sedan 2006, blivit en mer självklar del av ditt liv, inget du gör vid sidan om utan nåt som är centralt i ditt sociala liv. Då blir det naturligt att vara ärlig där, och dela med sig mycket, för att man vill att ens vänner ska veta vem man är.

Dock säger samtidigt 26% av de tillfrågade att de skriver ut felaktiga uppgifter om sig själv för att skydda sig. En siffra som överraskade mig var att hela 60% av de tillfrågade hade ställt in sin facebook sida så att endast vänner kunde se innehållet, alltså en begränsad profil, så att inte vem som helst kan se vad man skriver och gör. Här kan ni se en infographic över en del av statistiken.

Får ofta frågan på mina föreläsningar vad som är en bra och dålig site, och jag vill inte svara på den frågan, för att det inte går att svara på den frågan på ett bra sätt. Förutom att det uppenbart finns sidor med innehåll som inte är lämpligt för barn, så är det svårt att kategirosera sidor som dåliga. För jag tycker det handlar om hur man själv och sina vänner använder sidan, som gör om det är en bra eller dålig sida. Till exempel är nog facebook en typiskt dålig sida för någon som är utsatt för mobbning, då facebook är en arena där man kan möta sin utsättare på samma sätt som i skolan. Men facebook klassas samtidigt som en ganska bra site för många. Samma med Instagram, för någon som fått en bils spridd där mot sin vilja ser instagram som en dålig app/site, medan nån som delar med sig av sina bilder och får stor uppskattning för dom ser Instagram som något stärkande.

På samma sätt kan hanteringen av säkerhetsinställningar bestämma om det är en bra eller dålig site. Har en koll på sina saker så begränsas möjligheten att någon ska ge en kränkande kommentarer, eller mot sin vilja få sina bilder/texter spridda.

22/05 2013