I veckan kom ett pressmeddelande från Malmö högskola om hur unga exponerar sig sexuellt online, men även hur de konsumerar pornografi. Att tala om unga om sex är väldigt känsligt. Många vuxna drar sig för det för att man är rädd att det ska bli fel, att man ska säga fel saker eller att det ska bli pinsamt. Att tala med unga om internet tycker många vuxna är svårt. Man är rädd att säga fel saker, att man ska verka okunnig eller att de unga ska tycka att man är dum i huvudet.

Så när man då lägger ihop dessa två känsliga och ibland svårdiskuterade ämnen så har man ett ännu svårare ämne att tala om: Sex OCH Internet!

För unga människor idag är det viktigt att synas. När de sociala nätverken mer och mer är bildfokuserade så blir det en naturlig ökning av antalet publicerade bilder. Visar du mycket hud så blir du oftast sedd. Och du får många kommentarer. Inte alltid så att du får positiva kommentarer. Men du kommer få kommentarer. Är du tjej så får du ibland tyvärr räkna med att ett antal av kommentarerna kommer att vara sexuellt kränkande. Och vet du med dig att det är ”fel” att från början lägga upp de där bilderna så blir det extra svårt att berätta om det.

Vi måste prata mer om unga och Internet i skolan. Och mer om Unga, sex och Internet. I alla fall tror jag att vuxna i ungas närhet behöver få bättre insikt i hur unga använder digitala kanaler för att uttrycka sig sexuellt. Både ur positiv och negativ aspekt.

Så jag tänkte lämna några länktips där ni kan läsa mer om detta.

Tjejjouren.se har en text om att vara utsatt på nätet. Inte bara sexuellt utsatt, utan på alla sätt. Men Tjejjouren tycker jag har ett bra sätt att förmedla detta. De har även många andra bra texter om nätet, som även lyfter det positiva, tex om att blogga och att vara på nätet.

Stiftelsen Allmänna barnhuset har en skrift som handlar om Internetrelaterade sexuella utnyttjande av barn och unga. Här är en lite ”tyngre” skrift än de inläggen som ex Tjejjouren har i ämnet.

Sedan tog jag och Josefin Grände fram ett arbetsmaterial om just Unga Sex och Internet som heter Ses Offline. Om du följer länken så hittar du hela materialet för gratis nedladdning, samt även länkar till de filmer som togs fram i samband med materialet. Materialet är uppbyggt kring 3 stycken temalektioner, och till varje lektion finns massor av olika övningar att välja mellan som man kan jobba med. Materialet är framtaget med tanke på årskurs 6 och uppåt, men jag vet att det med lite modifikation fungerar i årskurs 4 och 5.

Och vill man läsa väldigt mycket om detta så rekommenderar jag ungdomsstyrelsens stora rapport Se mig – om unga sex och Internet en gedigen rapport med mycket material att ta del av. Alla tipsen här är gratis att ladda ner. Så ladda ner ett ex och maila gärna länkarna vidare.

Om du stöter på en ung som är eller har blivit utsatta så finns bland annat dessa organisationer att kontakt: BRIS, Tjejjouren.se, atsub

12/01 2013