Ifrån USA så kommer det rapport efter rapport om att det sociala nätverket Pinterset är på frammarsch.Det slår en del andra siter på fingrarna när det gäller att driva trafik. Pinterest är numera ett av de sociala nätverket i USA som driver mest trafik till hemsidor och fysiska butiker.

Och detta utan att många av oss här i Sverige ens vet vad det är. Så jag tänkte att jag skulle förklara lite vad Pinterest är och hur det fungerar.

Pinterest är som en anslagstavla, där du kan sätta upp de bilder som du gillar. Då sociala medier tenderar att mer och mer bli centrerade runt bild snarare än ord(förut bloggade vi mer, nu räcker det med en statusrad, eller då ännu hellre ett kort och en kort kommentar) så fyller Pinterest ett hål på den sociala mediekartan. Här kan du nämligen ”pinna” vilket kort som helst som du stöter på när du surfar. Du behöver inte ha tagit det själv. Det kan tex vara att du är inne på en blogg som handlar om inredning, så ser du en snygg lampa på en bild. Då kan du helt enkelt ”pinna” bilden till din anslagstavla på Pinterest.

Om du är inne på Pinterest och ser en bild du tycker om så kan du fästa den vid din egen anslagstavla genom att ”re-pinna” den. För att hålla reda på allt man ”pinnar” så kan man skapa olika anslagstavlor. Jag tex som älskar science fiction har skapat mig en anslagstavla enbart för sci-fi relaterade saker, så att jag kan samla alla fina bilder och affischer jag hittar online där. Men jag har även en annan som heter Möbler, där jag samlar inspiration för om man skulle vilja renovera eller möblera om hemma nångång.

På så sätt kan du hålla reda på fina bilder du ser, men du kan även på ett bra sätt sortera saker online, antingen för dig eller för din klass eller kollegor. Några företag har upptäckt Pinterest och ”pinnar” flitigt sina egna bilder.

I vissa webbläsare kan du dessutom ladda ner ett så kallat plug-in, ett litet instickprogram som gör att du alltid är inloggad på Pinterest när du surfar på nätet, så ser du en bild du vill ”pinna” så kan du göra det direkt på den sidan du befinner dig, utan att först gå till Pinterest och sedan lägga till bilden du gillar. På så sätt gör det att hela upplevelsen av att använda Pinterest känns väldigt smidig. Då man kan använda tjänsten utan att egentligen ”vara där”. Även om det inte blir just Pinterest som kanske håller i längden, så har det visat vägen för hur ett bildbaserat och webbbaserat (till skillnad från Instagram som är mobilbaserat) socialt nätverk kan fungera.

Läs också:

Vad är Roblox?
Vad är Fortnite?
Vad är Snapchat?
Vad är Kik?
Vad är Musical.ly?
Vad är Periscope?
Vad är Pokémon Go?
Vad är Twitter?
Vad är Facebook?
Vad är internet meme?

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.
  • För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.
    Läs hur Surfa Lugnt behandlar personuppgifter.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

29/12 2012