Sök bland våra frågor


Fortnite, svärande och tjat

Hej! Jag har en son som är 11 år gammal. Han spelar fortnaite varje dag, jag försöker ha regler med honom, som att spela ca 1 timme, gör läxorna först, men ibland blir det svårt att håller sig till dessa regler med all tjat! Sistone börjar jag märka att han börja använda svärord i spelet och hemma ibland! Samt blir han ibland arg under spelet, när han tex. förlorar. Hur kan man hantera detta? Tack! Sara

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Fortnite är jättepopulärt just nu och jag kan förstå att det är viktigt för din son att spela. Men det är naturligtvis också viktigt att det sker på ett sätt som du som förälder tycker är ok. Du känner din son bäst och det är svårt att så här via några meningar ge bra råd, men jag föreslår att du, när det inte är speltid, sätter dig ner och talar med honom om just det du skriver om – till exempel att han har börjat svära och förklara varför du vill ha regler kring spelandet. Det kan vara enklare för honom att följa reglerna om hans förstår varför de finns och också fått vara med och diskutera dem.

Lycka till!

Jesper Hultqvist

Utloggad från Fortnite

Hej!
Min son, 11år, loggade in på sitt Fortnite-konto för många gånger i går och kommer nu inte in. Han hävdar att han har förlorat sitt konto med alla skins osv. Kan det verkligen vara så?
Han är orolig och ledsen för det.

Mvh Jenny

Se expertens svar

Hej Jenny och tack för din fråga!

Som jag tolkar din fråga så har han försökt logga in för många gånger, utan att lyckas, och kontot har låsts. Jag tror inte att man kan få kontot låst för att man loggar in för många gånger. Förutsatt att han inte har delat med sig av sina inloggningsuppgifter till någon annan så tror jag inte att han har blivit av med alla sina grejor. Jag föreslår att ni börjar med att byta lösenord. Fungerar inte det så kontakta Epic Games.

Jag hoppas det löser sig!

Mvh

Jesper Hultqvist

Bok om Fortnite

Finns det någon bok eller liknande som handlar om Fortnite?

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Jag har personligen inte läst några böcker om Fortnite men söker jag på ”Fortnite” på boksajter så dyker det upp många förslag.

Mvh

Jesper Hultqvist

Fortnite och köpa extra saker

Hej, vår åttaåring som går i andra klass spelar Fortnite då alla hans kompisar har äldre bröder som spelar. Alla kompisar får köpa battle pass, skins, danser etc men vi vill inte registrera kontonummer som man måste på iPad. Plus att vi är emot att ta sina veckopengar och slösa på detaljer i ett dataspel som man redan har och bara är artificiell kosmetika. Det är bråk om detta varenda dag och det börjar bli lite panik från min sons sida att alla har något han inte har. De jämför och pratar om detta i skolan hela tiden. Har ni några tips på hur man kan hantera det faktum att vi uppenbarligen har andra värderingar än de andra föräldrarna? Tack och mvh Rebecca

Se expertens svar

Hej Rebecca,

jag förstår att detta är en återkommande och jobbig diskussion som ni har i hemmet. Det är som du skriver en fråga om värderingar, och vad man anser att barnen ska och inte ska göra. Det är svårt när ”alla” andra gör nåt som ens eget barn inte vill, kan eller får. Det är svårt att få barnet att förstå varför andra får men inte han.

Jag tycker ni ska fortsätta att hålla er linje och förklara för sonen varför ni väljer detta. Men också prata om vad han kan göra istället för sin veckopeng, istället för saker i spelet. Ni skulle även kunna prata med skolan gällande hur det pratas om spelet, att ni upplever det som problematiskt när många andra lägger pengar i spelet, men ni har valt att inte göra det.

Men det är en svår diskussion att ta, ni kan också undersöka om det finns andra barn som har samma regler som er gällande spelet, och prata med dessa föräldrar om hur de pratat, och kanske få fler tips därifrån.

Med vänlig hälsning,

Johnny Lindqvist

Fortnitekonto stulet

Hej
Min 11åring ar fått sitt fortnite konton stulet… De spelades honom hela kvällen, addade honom på snap osv så att han skulle lita på dem, sen ville de ge honom en gubbe men behövde inlogg osv, Han litade på dem & gjorde som de sa & nu är hans konto taget.. de vägrar svara.. var kan vi göra? Finns där hjälp att få?

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Det är jättetråkigt att höra av vissa beter sig så illa mot varandra online och jag förstår om din son är ledsen. Epic Games, som äger Fortnite, har en hjälpsida med en ”Kontakta oss”-knapp uppe till höger. Använd den för att kontakta supporten och be om hjälp.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

 

Får barn spela Fortnite?

Får barn spela Fortnite?

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!
Det är många som undrar om barn får spela Fortnite. Svaret är inte ja eller nej. Spelet har en rekommenderad åldersgräns på 12 år men det föräldrarna som bestämmer vad deras barn får eller inte får spela. Vi har skrivit en text om just detta som jag föreslår att du läser eller ber dina föräldrar att läsa (jag vet inte hur gammal du är): Vad är Fortnite och är det lämpligt för barn?

Vi har också svarat på denna fråga tidigare här: Fortnite för barn.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

 

Fortnite för barn?

Hej! Jag är mamma till en 8-åring som är nyfiken på Fortnight och vill börja spela, vilket han hävdar att en del jämnåriga barn gör. Jag försöker hitta vägledning på nätet, men när spelets lämplighet bedöms verkar oftast ingen hänsyn till vad som iscensätts i spelet. Jag har bara läst om det och förstår det som att du själv och dina vänner/andra är en avatar och målet är att döda övriga så att du blir ensam kvar på en ö. Att små barn ska introduceras till spelvärlden med denna ”saga” (som får mig att tänka på Breivik) gör mig förtvivlad. Mycket talas om hur beroendeframkallande spel är, men att okommenterat få detta spel i händerna av sina föräldrar som liten låter inte bra. Antagligen vet många inte vad det är. Vad säger ni om storyn, är det inte så farligt som det låter? Att låta sin 8-åring få roa sig med att döda sina vänner för att bli sist kvar. Skulle gärna höra mer om detta i er generalla rekommendation. Jag tror inte att 8-åringar är så olika i detta hänseende. Mvh, Susanna

Se expertens svar

Hej Susanna!

Tack för din fråga!

Det kan ibland kännas svårt att hjälpa sitt barn att navigera i vårt alltmer digitala värld och jag tycker det är jättebra att du reflekterar över de val/möjligheter/svårigheter som du och ditt barn ställs inför. Vi har skrivit en text om just Fortnite och dess lämplighet för barn där vi kortfattat berättar vad spelet går ut på och tar upp aspekter som kan påverka hur lämpligt det är för yngre barn. Men det sagt så kan en artikel på nätet aldrig belysa spelet ur alla synvinklar och kan inte heller ersätta en förälders bedömning, Vuxna, precis som barn, är olika; de har olika erfarenheter och värderingar. Det är också föräldrarna som känner sitt eget barn bäst och ska ta beslutet om Fortnite är lämpligt för det egna barnet. Spelet har en rekommenderad åldersgräns på 12 år, ett faktum som jag tycker att man bör väga in i sin egen bedömning som förälder. Jag tycker att du själv ska testa spelet så att du har alldeles egen uppfattning av spelet. Läs som sagt gärna också vår text om Fortnite.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Få tillbaka pengar från Fortnite

Hej, min son spelar Fortnite och nu har detta spel dragit pengar från mitt konto utan mitt medgivande eller något aktivt köp.
Detta är inte första gången och jag har fått spärra det kortet. Med det nya kortet har jag varit noggrann med att se till att det inte är sparat och ändå dras det pengar.
Vad kan/ ska jag göra?!
Sonen vill ju spela och köpa ”skins m.m” men jag måste nu spärra ytterligare ett kort.
Försökte kontakta Fortnite ang. detta förra gången men fick inget svar.
Vad gör jag? Hur får jag tillbaka mina pengar?
Med vänlig hälsning, Louise

Se expertens svar

Hej Louise!

Tack för din fråga!

Det finns två olika sätt att begära att få tillbaka pengar i Fortnite. Det ena är att gå till Support Center-sidan, klicka på Kontakta oss och fylla i en begäran. Det andra sättet är i spelet gå till inställningar och kontoinformationen. Där kan man tre gånger (bara totalt tre gånger på konto) begära att få pengar tillbaka.

Det finns också olika sätt att förebygga att köpen överhuvudtaget sker. Ofta handlar det om att skapa ett särskilt konto för barnet – ett konto utan direkt tillgång till pengar. Hur man gör beror på vilken plattform man spelar på. Här finns en bra artikel om begränsningar på olika plattformai

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Fortnite och utanförskap

Hej! Det är tre av totalt 30 killar i 2:an som inte få spela Fortnite. Min son är en av dem. Vi upplever att han blir utanför i snacket i skolan eftersom alla spelar Fortnite. Jag har läst artikeln om spelet är lämpligt som ni har skrivit men den ger mig inga motargument. Är spelet ok för snart 9 åringar – svaga som starka och om inte varför och kan ni isf rekommendera ett spel som är lika roligt? :) Med vänlig hälsning Jessica

Se expertens svar

Hej Jessica!

Tack för dina frågor!

Vi kan inte svara på om Fortnite är lämpligt för en snart 9-åring. Den rekommenderade åldersgränsen är 12 år men barn är olika och klarar av/mår bra av olika saker. Jag föreslår att du själv testar spelet, pratar med sonen om Fortnite och sedan funderar på om du tycker att det är lämpligt för ditt barn.

Jag har tyvärr inte heller tips på andra spel. Vi på Surfa Lugnt är inte spelexperter, även om vi vid det här laget har ganska god koll på Fortnite. Kolla med andra föräldrar vad deras barn spelar, förutom Fortnite. Det finns ofta demoversioner (begränsade delar av spel) som man kan testa gratis. Kanske kan du tillsammans med din son ladda ner några sådana så att han kan få testa.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Bråk i Fortnite

Hej,
Jag upplever att det lätt blir konflikter då man spelar i sk. party i fortnte. Min son spelar ofta med sina kompisar. I stället för att stötta varandra i teamet blir det ofta att de retas tar varandras vapen har ett dåligt språk och ”hotar” varandra och blockerar varandra. Ofta slutar det med att flera gaddar ihop sig och blockar en som de ”tycker” haft fel. Det kan också sluta med att den som blivit blockad kan se att de andra startat ett nytt party där den blockade ej får vara med. Då griper vi föräldrar in och om någon dag spelar de igen. Tyvärr upprepas detta. Ett rätt så obehagligt scenario då jag också hört hur konflikterna startat och hur man bara stänger ute varandra. Barnen har en uppfattning om att det finns en regel att man i teamet aldrig tar varandras vapen ändå gör det och det är kring denna situation som det blir bråk. Finns det några ”regler” som vi som föräldrar kan prata med barnen om? Vill helst att de ska kunna fortsätta spela men på juste sätt. /Ulrika

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Jag tänker alltid att konflikter i spel och konflikter på skolgård/mellan kompisar inte är särskilt olika. Bra att ni vuxna ingriper när det blir utfrysning och konflikt.

En idé kring regler är att ta fram dem tillsammans med barnen. Ofta har de en ganska klar bild av vad som är schysst och inte – även om det sedan glöms bort när det hettar till. Det ni kan göra då är att påminna om de regler ni tog fram tillsammans och resonera kring varför det blev som det blev.  Det kan t.ex. handla om att konflikterna börjar med att de tar varandras vapen. Sen kan det vara bra att fundera över om det även dyker upp liknande konflikter mellan barnen utanför spelet – och hur agerar ni vuxna då? Ofta har vi strategier och tankar kring det som vi också kan använda vid konflikt i spelvärlden.

Du kan också vara tydlig med att du vill att de ska få spela – men att de då måste låta alla vara med och följa regler.

Hälsningar Helena Meyer

Kompisens Fortnitespelande kommer emellan

hej hej jag har ett stort problem här i livet. vi är 3 kompisar som vill vara men min kompis han sitter bara inne och kollar på sitt jävla fortnite men när han är med oss och ska cykla har han sitt jävla fortnite igång på twitch sen pratar han bara om det i skolan..

Se expertens svar

Hej,

verkar som din kompis verkligen gillar fortnite, men kanske lite för mycket, eller iaf mer än vad du gör. Jag tycker du och de andra kompisarna kan prata med honom, och säga att det är helt ok att han spelar och pratar om Fortnite, men att ni saknar att han är med er, och pratar om det ni gör, och gör det ni brukade göra. Ni behöver inte anklaga honom för att han tittar/pratar/spelar det för mycket, men säg att ni gärna skulle vilja att han var med er, och intresserade sig för det ni gör när ni är ute och cyklar. Så kanske han känner att han kan våga släppa pratet om fortnite, för att prata med er. Ibland blir det så att man tycker om nåt så mycket att det blir en del av ens personlighet, och att man tänker att man måste prata om intresset, för att vara nån. Vad ni kan visa är att ni gillar honom som person, och det spelar ingen roll om han gillar fortnite eller inte. NI vill vara med honom på det sättet som ni brukade vara.

Hoppas ni hittar tillbaka till varandra.

Johnny

Prata med sonen om Snapchat och Fortnite

Sonen är 10 år o har precis fått mobil med Snapchat. Han o vännerna kommunicerar där men jag tycker att han är för ung. Vi har tillgång t kontot o ibland läggs olämpliga saker upp i grupperna, vilket vi då tar tag i. Pappa tycker d är ok o jag tycker att vi bör bromsa utveckling. Hur göra?
Han spelar också fortnite, vilket jag önskar att han ej gjorde då det är 12 års gräns. Jag märker en personlighetsförändring till det sämre när han spelar och vet ej hur jag ska agera. Det blir mkt bråk kring detta.vad ska jag göra? Orolig mamma

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Det låter som att ni skulle behöva prata igenom detta ordentligt alla tre. Att det sker konflikter mellan barn är inte ovanligt, och nu händer det på Snapchat och inte på skolgården t.ex. Jättebra att ni ser och tar tag i det när det händer. Kanske kan det också vara en idé att prata med kompisars föräldrar – vilka riktlinjer och regler har de?

Det kan vara bra att samtala kring detta vid ett tillfälle då sonen inte sitter vid mobilen eller datorn, så att det inte blir en konflikt. Vad är det som gör att ni känner olika kring detta? Finns det något sätt att hantera spel och sociala medier så att det känns bra för er alla. Vad tänker sonen själv?

Fortnite har åldersgräns men i slutänden är det ni som föräldrar som bestämmer. Det behöver ni också prata om. Du behöver få gehör för din oro och din son kanske kan förklara vad som gör att han reagerar som han gör när han spelar (jag gissar att han blir på dåligt humör?). Kanske kan ni tillsammans komma överens om tidsgränser som fungerar bra?

Det är lätt att hamna i situationen ”få spela – inte få spela” och då blir det lätt konflikt. Försök att upp det i en neutral situation när ni har gott om tid.

Vänliga hälsningar Helena Meyer

24 träffar inom kategori ""

Elza Dunkels

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet och har forskat om unga och nätet i 20 år Hon är flitigt anlitad som föreläsare och expert inom sina forskningsområden och har skrivit ett flertal böcker. 

Jesper Hultqvist

Jesper är idag bland annat webbansvarig på Surfa Lugnt, och har lång erfarenhet av att informera om internetsäkerhet så att även oinsatta förstår.

Helena Meyer

Helena har en bakgrund från Fryshuset och Föreningen Tilia, och arbetar idag som utbildare på stiftelsen Friends som förebygger mobbning och diskriminering. Helena föreläser också om ungas internetanvändning.

Johnny Lindqvist

Har arbetat för b.la. Friends, Statens medieråd, MUCF, skrivit böcker om unga och nätet och är en flitigt anlitad föreläsare.

Ängla Eklund

Driver organisationen Institutet för Juridik och Internet och är IT-jurist på Advokatfirman Delphi. Ängla är expert på frågor som rör juridik på internet.

Maria Munkesjö

Arbetar som operativ chef för Tjejzonens stödverksamhet och är expert på psykisk ohälsa och stödjande relationer online.

Partners

Supporters