Sök bland våra frågor


Försvinner info från Tik tok och Instagram vid ominstallation?

Hej, min dotters mobil har börjat krångla, jag var på luren i en timme med support och enda lösning är att säkerhetskopiera innehåll och nollställa, sen lägga tillbaka allt. Hon vägrar pga Tik Tok, han jag pratat med var osäker hur det blir just med innehåll på Tik Tok..
Min fråga är kommer den komma tillbaks eller raderas den? Eller är det bara som vanligt att logga in så finns allt inne.. Det är många video inne :).
Samma sak med Instagram, hon har flera konton men kan inte lösenord, inlogad hela tiden just nu. Men den första fråga kändes mer viktigt. Hoppas på svar.
Mvh Slavica

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Vad som försvinner och vad som finns kvar beror på var det ligger. Är filmen/fotot uppladdat så att andra kan se den så kommer den att finnas kvar även efter ominstallation eftersom den inte ligger på telefonen. Det som finns som utkast/draft på telefonen kommer däremot att raderas och inte komma tillbaka.

Ni behöver också se till att hitta/återställa lösenorden innan ni raderar något. Annars kommer ni inte att kunna logga in igen.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Instagram tar mycket plats

Hej, jag undrar varför min instagram tar så mkt plats på min tel. Appen tar ca 9gb i utrymme. Jag har inte mkt bilder där, så vad är det som gör att den tar så mkt plats?

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Det är känt att Instagram ofta använder mycket lagringsutrymme. Tydligen är detta för cachen, mellanlagringen, men några detaljer känner jag inte till. Ett ofta förekommande tips är att radera appen och installera om. Mer information finns här.

Mvh

Jesper Hultqvist

Ta bort följare från Instagram utan att blockera

Hej!
Hur tar jag bort följare på Instagram? Jag har (Android).På Istamgram och facebook hjälp står det att man ska klicka på ”följare” och sedan välja den person man vill ta bort och sedan klicka med 3 prickar bredvid den man vill ta bort. Problemet är att det inte syns tre prickar bredvid följaren och klickar man fram till följarens profil finns bara alternativet ”blockera”. jag villt a bort följare utan att blockera.
tacksam för svar
mvh
Jim

Se expertens svar

Hej Jim!

Tack för din fråga! Du kan bara ta bort följare utan att blockera dem om ditt konto är inställt på privat. Läs mer på Instagrams hjälpsidor.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Instagram kräver foto med kod

Hej!
Vaknade imorse och insåg att mitt instagramkonto blivit inaktiverat på grund av att jag brutit mot reglerna, men när jag läser deras regler kan jag inte förstå på vilken grund det blev inaktiverat. Därför kontaktade jag dem via ett formulär på deras hemsida och fick sedan ett mejl från Facebook där det står att de vill ha ett foto på mig när jag håller upp en kod som de skickade med och annars kan de inte hjälpa mig. Brukar de göra så? Vad händer med bilden? Vad är syftet? Tack för svar!

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Jag kan tyvärr inte svara på hur vanligt det är att Facebook/Instagram gör så, men en Googlesökning på ”photo with code facebook” visar att det inte verkar helt ovanligt. Jag gissar att syftet är att få bevis på att just du är du.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Försvinner Instagrammeddelanden när kontot raderas?

Jag undrar om skickade meddelanden på Instagram försvinner när jag raderat mitt konto? mvh Kamilla

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Din fråga är inte helt lätt att ge ett säkert svar på. Instagram skriver så här på sina supportsidor om vad som händer när man raderar sitt konto ”När du tar bort ditt konto så försvinner dina foton, videoklipp, kommentarer, gilla-markeringar och följare permanent.”  Observera att det inte står något om meddelanden. Den meningen i kombination med detta svar jag hittade på Quora får mig att tro att svaret är nej, dina meddelanden försvinner inte. Däremot står det inte längre vem som skickat dem. Men, som sagt, helt säker är jag inte.

Hoppas svaret gav någon hjälp.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Konstig följarförfrågan på Instagram

Jag fick idag en förfrågan från Ricard R Rawlings (rrrwalings1). Detta har hänt den jag vet 15 April. Jag följer på instagram den riktiga R Ricard Rawling och jag ser att denna person har förvrängt stavelsen rrrawlings till rrrwalings, vem är det kan ni kolla som gör så? är det någon av rikard rawlings följare?

Se expertens svar

Hej,
Tack för din fråga. Sociala medier bygger ju på att man följer andra och att andra kan följa dig. Om du har ett privat konto så måste du godkänna dem som vill följa dig och kan alltså avvisa dem du inte vill ha bland dina följare.

Vi vet tyvärr inte vem rrrwalings1 är, och om du känner dig osäker så rekommenderar vi att du är försiktig. Om det är en följarförfrågan kan du avvisa den.

Instagram har bra supportsidor. Här kan du läsa om hur godkänner, avvisar och blockerar följare.

Hälsningar
Jesper

Är det ok att dela andra inlägg (repost) på Instagram?

Hej! Jag undrar vad får man reposta och vad man inte får. Jag har repostat någon artist där det verkar vara ok. Men ibland går det inte. Vad är det som gäller? Ville bara dela med mig av en fredagslåt till mina vänner. Men måste ju veta att det är ok. Med vänlig hälsning Ramona

Se expertens svar

Hej!

Tack för din fråga! Svaret är tyvärr inte så enkelt som ja eller nej.

Först och främst är det viktigt att veta att du inte får ”publicera privat eller konfidentiell information eller göra något som gör intrång i någon annans rättigheter, inklusive immateriella rättigheter”. Så står det i Instagrams användarvillkor som man måste godkänna för att kunna använda Instagram. Det innebär, bland annat, att du inte får lägga upp innehåll som inte tillhör dig.

Men med det sagt så kan vi konstatera att många på Instagram ändå delar andras material. Om du vill göra samma sak, och inte riskera att någon person (eller företag) blir arg för att du använder deras innehåll så bör du fråga dem om det är ok. Det finns ett par olika sätt att fråga om lov:

Ställ en fråga i kommentarerna

Gå till inlägget du vill dela och fråga om det är ok. Skriv på det språk som inlägget är på. Är det engelska funkar frasen ”Do you mind if I repost?”. Om svaret blir ”ja” så kan du dela.

Skicka ett direktmeddelande

Gå till inlägget du vill dela och tryck på meddelandeknappen som ser ut som ett pappersflygplan. Skriv sedan in namnet på kontot du vill kontakta och fråga om lov. Vänta på tillåtelse.

Får du tillåtelse så glöm inte att berätta i inlägget var innehållet kommer ifrån.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Hur anmäler jag ett hackat konto på Instagram?

Jag tror jag blivit kontaktad av en falsk bild och ett hackat konto, hur går jag tillväga?

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Om du tror att ett konto blivit hackat så bör du anmäla detta till Instagram. Det kan du göra i Instagramappen. Instagram har bra instruktioner på sina hjälpsidor. När du klickat på länken, gå då till ”Hur anmäler jag ett inlägg eller en profil som missbruk av tjänsten eller skräppost?” och följ instruktionerna.

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

 

Ta bort företagsfunktionen på instagram

Jag gjorde en gång ett företagskonto på instagram. Nu vill jag ta bort funktionen för jag vill ha privat konto. Hur gör jag?

Se expertens svar

Hej!

Tack för din fråga!

Du ändrar tillbaka till privat konto under Inställningar. Instagram har en bra förklaring av hur du ska göra.

Med vänlig hälsning,
Jesper Hultqvist

Hur pratar jag bäst med min dotter om det hon lägger upp på Instagram?

Hej,

Min dotter (11 år) lägger ut mycket selfies på insta med citat som känns väldigt svårmodiga (vilket hon inte är annars) och tonåriga. (Sannolikt med någon vuxen influencer som förebild.)

Jag tror inte att hon menar något särskilt med det hon skriver, men i kombination med alla selfies tycker jag att det känns osunt, särskilt med fokuset på utseende. Det känns inte som att hennes inlägg motsvarar hennes ålder liksom.

Detta har eskalerat de senaste månaderna och jag inser att jag har alltför dålig koll på vad hon inspireras av på t ex Youtube. Hon lyssnar på Alice & Biancas podd (handlar om sex bl a), det gör hon öppet så att jag kan höra. Bra med öppenhet, men kanske har jag varit för soft?

Har ni tips på hur jag kan prata med henne om allt detta? Och hur jag kan inspirera henne att dela annat på insta än just selfies? Funkar det att sätta upp riktlinjer tillsammans (insta, Youtube och poddar)?

Bästa,
Josefin

Se expertens svar

Hej Josefin!

Och tack för din fråga, jag förstår din oro kring både utseendefixering och svårmodiga citat. Det jag skulle tipsa om är att ha ett så öppet samtal som möjligt med din dotter om detta, kanske tänker ni inte på samma sätt om det? Eller så är det något hon behöver prata mer om, men kanske inte riktigt vet hur hon ska ta upp med dig. Ett sätt att börja tänker jag kan vara att du sett någon av hennes bilder på insta och frågar lite mer om det, som vad citatet betyder för henne. Då kan du också dela vad det betyder för dig, och om du blir orolig för något, till exempel att hon inte mår bra.

Så fint tycker jag att du vill inspirera henne att dela andra saker på insta, kanske kan du berätta vad du (om du också har det) delar och följer, så det blir mer av en dialog, som öppnar upp för vidare samtal. På det spåret tänker jag också om poddar och youtube, det som din dotter lyssnar öppet på inbjuder ju också till att ni kan prata om just detta. Vad är det hon tycker om med podden? Har hon frågor? Lyssnar ”alla” på den? Och du kan också dela vad du tänker om den, från ett vuxenperspektiv.

Om det behövs kan ni också sätta upp riktlinjer tillsammans om vad som är okej, men ”förbud” kan ju också bli en extra trigger att vilja titta/lyssna ännu mer på just det. Så går det med att ha ett öppet samtal, och fortsätta prata om det, kanske lyssna tillsammans, skulle jag förespråka det. Och att din dotter öppet delar på insta och öppet lyssnar på poddar när du är i närheten tänker jag till och med kan vara en inbjudan till att du ska fråga henne om det.

Lycka till!

Lovisa på Tjejzonen

Bildcensur på Instagram?

Jag la ut bilder på mitt lillfinger då jag tatuerat det. På bara några minuter försvann hela inlägget. Asså vad händer? Det ligger bilder ute på nakna människor, jätteäckliga. Men mitt lillfinger?! Och ingen förklaring?

Se expertens svar

Hej,
Tack för ditt mejl. Instagram följer sin egen policy när det gäller bilder, och vi har inte möjlighet att svara för hur de gör sina bedömningar. Läs gärna mer på deras egna sidor, t.ex. här: https://help.instagram.com/477434105621119?helpref=page_content

Med vänlig hälsning
Jesper Hultqvist

Logga in i Instagram utan rätt e-post

Hej jag kan inte verifiera mitt instagramkonto på grund av att jag har ett nytt nummer och när jag startade mitt instagramkonto så gjorde jag misstaget att skriva ”hotmoil.com” istället för ”hotmail.com” så jag kommer ej in. Mitt Instagramkonto är ej bundet till Facebook så kommer ingenstans därifrån heller. Jag har tagit kontakt med operatörer men dom råder mig till att kontakta Instagram. Vad kan jag göra? Tack på förhand H.

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Det låter tyvärr som att du hamnat i en krånglig sits. Instagram har en del tips på sina hjälpsidor. Funkar inte de kan du prova att kontakta dem. I övrigt har jag inte bra idéer, tyvärr.

Mvh

Jesper Hultqvist

 

126 träffar inom kategori ""

Ställ en fråga till experterna

Din fråga hanteras anonymt - när vi svarar hittar du den på den här sidan och får en notis via e-post.

OBS 1: Vi kan inte svara på frågor om glömda lösenord eller hackade konton. Läs på supportsidorna för det sociala medie/spel det handlar om.
  • För att kunna svara på din fråga måste vi behandla dina personuppgifter.
    Läs hur Surfa Lugnt behandlar personuppgifter.
    Genom att klicka på "Skicka" ger du oss samtycke att behandla dina personuppgifter.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Elza Dunkels

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet och har forskat om unga och nätet i 20 år Hon är flitigt anlitad som föreläsare och expert inom sina forskningsområden och har skrivit ett flertal böcker. 

Jesper Hultqvist

Jesper är idag bland annat webbansvarig på Surfa Lugnt, och har lång erfarenhet av att informera om internetsäkerhet så att även oinsatta förstår.

Helena Meyer

Helena har en bakgrund från Fryshuset och Föreningen Tilia, och arbetar idag som utbildare på stiftelsen Friends som förebygger mobbning och diskriminering. Helena föreläser också om ungas internetanvändning.

Johnny Lindqvist

Har arbetat för b.la. Friends, Statens medieråd, MUCF, skrivit böcker om unga och nätet och är en flitigt anlitad föreläsare.

Ängla Eklund

Driver organisationen Institutet för Juridik och Internet och är IT-jurist på Advokatfirman Delphi. Ängla är expert på frågor som rör juridik på internet.

Maria Munkesjö

Arbetar som operativ chef för Tjejzonens stödverksamhet och är expert på psykisk ohälsa och stödjande relationer online.

Partners

Supporters