Det är framförallt de sociala mediekanalernas ansvar att sätta stopp för kränkande kommentarer och trakasserier på nätet. Det tycker unga som svarat på undersökningen Ungdomsfokus, som Rasmussen Analys och Nyheter24-gruppen står bakom.

Ungdomsfokus, som genomfördes för tredje året i rad, har samlat in svar från 2588 personer, varav 1401 i målgruppen 16-29 år, om några av de mest aktuella samhällsfrågorna i dag. Bland annat handlade det om livet på sociala medier och mobbning på internet.

Många utsatta och utsätter

Sofia Rasmussen

Enligt undersökningen har 40 procent av 16-29-åringarna någon gång varit utsatta för näthat/nättrakasserier. Samtidigt erkänner 28% av personerna i åldersgruppen att de någon gång skrivit något elakt till en annan person på nätet som de inte skulle ha sagt till personen “i verkliga livet”. Bland unga män, 16-19 år, har 43 procent skrivit något elakt under sitt eget namn/känt alias eller anonymt.

– Många erkänner att de varit elaka på nätet vilket kan tyda på att man accepterat läget – att elaka kommentarer på nätet blivit normaliserat, vilket är tråkigt, säger Sofia Rasmussen som genomfört undersökningen. Samtidigt är det ju bra att man kan erkänna vad man gjort, konstaterar hon.

Har ungdomar ett ansvar?

På frågan om alla har eget ansvar för att sätta stopp för kränkande kommentarer och trakasserier på nätet, svarar de unga att det framförallt är andras ansvar att sätta stopp för näthatet.
Sju av tio menar att det är de sociala medierna, exempelvis Facebook och Instagram, som har det största ansvaret. Även sajtägare och publicister har ett stort ansvar att plocka bort hatfulla kommentarer, enligt unga. Därefter hamnar politiker som bör skärpa lagstiftningen och polisen som bör spåra upp folk som hatar på nätet. Först därefter kommer det personliga ansvaret – bara fyra av tio 16-29-åringar anser att alla personer som ser hatfulla kommentarer på nätet har ett ansvar att skriva en motkommentar.

– Unga tycker inte att de själva borde behöva göra så mycket mot näthatet, men samtidigt är det faktiskt relativt vanligt att de agerar. 41 procent av 16-29-åringarna som stött på hatfulla kommentarer har anmält det, säger Sofia Rasmussen.

– Ungdomsfokus är en intressant och lärorik undersökning. Den visar tyvärr också på en ganska tråkig inställning hos unga kring att det är tjänsteaktörerna, t ex Instagram och Facebook, som har det största ansvaret för att motverka kränkningar på nätet. Detta är naturligtvis omöjligt i praktiken även om mer kan göras av leverantörerna men framför allt är det vi vuxna som måste prata, informera och diskutera nätet, nätkultur och nätetik, varje dag med våra unga, både hemma vid köksbordet och i skolan, säger Kristina Axén Olin, ordförande i Surfa Lugnt.

Mobbning och näthat engagerar

I undersökningen ställdes också frågor om vilka samhällsfrågor som engagerar mest. Bland personer i åldern 16-29 år engagerade Jämställdhet och feminism, Skola och utbildning samt Mobbning/näthat mest.

– Mobbning och näthat engagerar betydligt fler av de unga än de äldre. Det beror sannolikt på att de yngre är betydligt mer utsatta, säger Sofia Rasmussen.