Nu är jullovet snart här och när skola, fritids och de vanliga fritidsaktiviteterna inte är igång styr många barn själva över mer av sin tid. Många barn kommer att välja att spendera stora delar av sina lediga dagar framför datorn, spelkonsollen, mobilen eller tv:n. Många är också ensamma hemma större delen av dagarna då föräldrarna arbetar. Tycker du som vuxen att det känns oroande? Ta del av Surfa Lugnts tips kring hur du kan tänka och agera! 

Är surfandet eller spelandet ett problem?

Många vuxna tycker att barn och unga sitter alldeles för mycket med mobilen eller framför datorn, och att det är dåligt oavsett vad det är de gör. Här gäller det att tänka till lite, och fundera en stund på om det ditt barn gör på nätet verkligen är ett problem.

Det är lätt att vara kritisk till beteenden och intressen som man själv inte helt förstår eller delar. Kanske tyckte dina föräldrar att du kollade för mycket på videofilm eller läste för mycket serietidningar när du var barn..?

Väldigt mycket av det som finns på nätet är positivt! Många unga har sina kompisar på nätet och att exempelvis spela tillsammans kan vara både kul, lärorikt och socialt.

I vissa fall kan det naturligtvis vara ett verkligt problem att spendera för mycket tid framför en skärm, och läge att agera som förälder eller vuxen. Problematiskt är till exempel om spelandet går ut över barnens sociala liv, sömn och måltider, eller om barnet blir orimligt ledsen eller argt när hen förlorar eller inte får spela så mycket som hen vill.

Våga vara nyfiken

Visa att du är intresserad av vad barnet gör vid skärmen, och varför hen tycker att det är kul, och fokusera inte bara på att du vill att skärmtiden ska minska. Låt barnet visa dig sitt favoritspel eller bästa mobilapp. Fråga hur saker fungerar – det är en superchans att få en inblick i ditt barns liv och intressen!

Prata med barnet

Tycker du att skärmtiden är problematisk och behöver minska så börja med att ta dig tid att prata med ditt barn om det. Att som vuxen ta ett eget beslut, utan diskussion med barnet, och sätta regler för skärmtiden är sällan framgångsrikt. Visserligen har du som vuxen rätt att sätta gränser och bestämma, men ju större förståelse barnet har för dina skäl till att vilja sätta regler desto större är chansen att de faktiskt funkar.

Barnet har dessutom själv kanske tankar om hur lång tid som är okej. Prata om det och försök komma fram till en gemensam uppfattning. Mest troligt är chansen då också större att reglerna följs även när du inte är i närheten och kan kontrollera exakt vad barnet gör, som under lovet till exempel.

Sätt gemensamma gränser

Tänk på att sätta regler som går att följa i praktiken, och försök att hitta fungerande kompromisser. Två timmars skärmtid per dag låter kanske bra i teorin men är det lagom för en spelsugen 13-åring som är hemma själv hela dagen och har sett fram emot att få göra just det på jullovet?

Det kan också vara klokt att fundera över och diskutera vad ni menar med skärmtid. Idag är det ju jättemånga olika typer av aktiviteter som görs framför en skärm av något slag; spela, se på film, läsa, prata med vänner, skapa och lära sig saker, göra skolarbeten osv osv. Fundera på och diskutera vad av detta det är som behöver begränsas eller sättas gränser för. Kanske är det inte så relevant att prata om skärmtid alls längre?

Ett tips för att få regler att följas kan också vara att ställa krav på motprestationer för exempelvis spelande, anpassade efter barnets ålder och kapacitet. Kanske ska tonåringen skotta snö och gå ut med hunden för att få spela?

Hur var det på nätet idag?

Till sist: kom ihåg att fråga barnen om deras dag på nätet, i spelet och så vidare. Du behöver inte sitta och spela eller surfa tillsammans med dem för att vara närvarande. Ibland räcker det med att förstå vad de pratar om. Det gör det också enklare för dig att finnas där när de vill och behöver prata om sina upplevelser, positiva som negativa.

Åtta råd till vuxna

Här finns fler tips till vuxna om barns internetanvändande. (Tipsen finns på tolv språk om du känner någon som inte talar svenska.)

18/12 2018