Under hösten har ett flertal artiklar i media och ett stort antal inlägg i sociala medier handlat om fenomenet ”Momo Challenge” som påstås driva barn till skadliga handlingar. Också vi på Surfa Lugnt får frågor om Momo, och vårt grundläggande råd är som alltid: börja med att prata med barnen om det du undrar över och oroar dig för. Att själv dras med av rädslan och sprida varningar och obekräftade uppgifter gör mycket större skada än nytta!
Det här vet vi:
- Momo Challenge är en sorts spökhistoria eller modern vandringssägen, lik tidigare fenomen som Talking Angela och Blue whale challenge. I korthet handlar det om att barn och unga uppmanas att ta kontakt med ett eller flera anonyma konton på till exempel Facebook, Instagram och Whatsapp och av dem övertalas att genomföra olika utmaningar som först är enkla men snabbt övergår till kränkande och skadliga handlingar.
- Momo challenge dök enligt Expressen först upp i juli 2018, och har sedan spridits över världen och under september fått spridning genom sociala medier i Sverige. Några skolor, i Värmdö och Sandviken, har gått ut med varningar till föräldrar.
- Det finns inga belagda eller dokumenterade exempel på hackade telefoner, dataintrång, skador eller självmord någonstans i världen som kan kopplas till Momo.
- Experter på sociala medier, internet och källkritik avråder skarpt vuxna från att dela varningar för Momo i sociala medier.
- Det enda som forskning visat har en effekt när det gäller att skydda barn från faror på nätet är att prata med dem.
Varna inte, och andra goda råd
”Rätt sätt att hantera barn som är rädda för Momo på, som vuxen, förälder eller lärare, är att vara trygg och säker, lugn och förstående, kort sagt: vuxen. Fel sätt är att själv bli rädd för Momo, skrika om den och försöka anmäla och hota bort den som om spökhistorien faktiskt var sann.”
Så skriver Jack Werner, som är frilansjournalist och föreläser om källkritik på sociala medier och skriver om felaktigheter på internet, på sin blogg. Läs och lär dig mer i hans blogginlägg Spökhistorien Momo Challenge ännu en svarta madame på sociala medier och Till dig som delar Momo-varningen på rosatraktor.com.
Också Elza Dunkels, internetforskare, docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet och vinnare av Surfa Lugnt-priset 2017, avråder starkt ifrån att sprida varningar om Momo och liknande fenomen. Läs gärna hennes blogginlägg Varning: varna inte!.
Eller lyssna på när hon gästar podcasten Digitalsamtal och pratar om bland annat Momo Challenge, mediepaniker, det otydliga begreppet skärmtid och vad vuxenvärlden kan göra för att hjälpa barn och ungdomar.
Och ta gärna del av Surfa Lugnts råd till vuxna om ungas vardag på internet – åtta tips som hjälper dig att bli mer delaktig – de är en bra utgångspunkt oavsett ämne!