Årets vinnare av Surfa Lugnt-priset har utsetts. Det är Klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge som får prisvinsten på 25 000 kronor. Tillsammans kämpar de för att få vuxna att förstå att dålig ton på nätet inte bara är ett ungdomsproblem.

För sjunde året i rad har Surfa Lugnt-priset delats ut till den organisation eller person som bäst främjat kommunikation mellan unga och vuxna på nätet under det gångna året. Efter omröstning och jurybedömning korades idag Klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge till vinnare med motiveringen:

”Klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge debatterar inte bara i klassrummet, utan i krönikor och med politiker på högsta ort, för att vuxna ska förstå att dålig ton på nätet inte bara är ett ungdomsproblem. Genom att våga ta fighten mot näthat inspirerar de jämnåriga, lärare, föräldrar, politiker och allmänheten till reflektion och dialog kring hur vi alla bidrar till en trygg nättillvaro.”

 – Vi tackar så sjuuuuuuuukt mycket. Av alla fina tävlanden så var vi de som vann? Heeelt sjukt. Wow, en dröm! säger Pamela och Hannah i Klass 8F.

Klassen har under det gångna året fått en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter och arbetat tillsammans med frågan om näthat. Bland annat har de genom en digital enkät tagit reda på hur pass utbrett näthat är, även bland vuxna. De fick utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att engagera sig i frågan som, efter att ha besökt klassen, meddelade på Instagram att han fått lära sig mycket nytt om digital källkritik. Just nu utformar klassen broschyren ”Är det bara unga som hatar”, för att ytterligare lyfta problematiken.

– Budskapet eleverna kämpar för att förmedla är så otroligt viktigt. Nämligen att vi vuxna inte heller beter oss särskilt bra på nätet och vi borde verkligen föregå med gott exempel, säger Kristina Axén Olin, ordförande i Surfa Lugnt.

Övriga finalister till Surfa Lugnt-priset 2018

INTE TILL SALU / Caroline Engvall

Caroline Engvall är journalisten som 2008 gav ut boken ”14 år till salu”, den sanna historien om en flicka som efter en våldtäkt börjar sälja sex. Den sålde över 200 000 exemplar och Engvall har sedan dess föreläst för både unga och vuxna om problematiken kring barns utsatthet på nätet. Hon är också grundare av sajten intetillsalu.se som hjälper unga med sex som självskadebeteende, både genom att ge stöd till drabbade och förmedla kunskap om ämnet till vuxna. ”Caroline tar upp svåra ämnen som få vill prata om och lär oss hur vi som vuxna kan agera för att trygga nätet för våra barn och ungdomar.”

Bakom Skärmen UF

Det unga företaget består av Emma Wretman, Cecilia Sahlén och Sonja Otteklint från Viktor Rydbergs Gymnasium, Odenplan. Tillsammans brinner de för att minska kunskapsgapet mellan barn och vuxna när det kommer till internet. De föreläser för föräldrar om sociala medier och ger tips och råd kring internetanvändning. Under 2018 vill de inspirera fler vuxna att använda sociala medier och menar att om vuxna är trygga med vardagen på nätet så kan de unga lättare få hjälp när det uppstår problem. ”Denna föreläsning kommer att hjälpa barn och föräldrar att kommunicera mera med varandra.”

06/02 2018