Den 15 februari bjöd Surfa Lugnt in ett antal politiker, organisationer och företag för att träffa Antigone Davis, Global Head of Safety på Facebook, i riksdagen. Surfa Lugnt och några av dess medlemmar var på plats för att lyssna, lära och diskutera barns säkerhet på plattformen som i dag har över två miljarder månatliga aktiva användare.
Antigone Davis är chef för den globala säkerheten på Facebook, där hon arbetar med interna team på Facebook och med externa säkerhetsorganisationer och myndigheter för att se till att Facebook är ledande inom online-säkerhet och att intressenter förstår de steg som Facebook tar för att främja säkerheten online.
Antigone leder även Facebooks säkerhetsråd, bestående av ett team av ledande säkerhetsorganisationer från hela världen, som ger Facebook nyskapande forskning och råd om bästa praxis, liksom dess globala säkerhetsnätverk. Hon sitter även med i International Advisory Board för WePROTECT samt styrelserna i National Cybersecurity Alliance, Family Online Safety Institute och National Network to End Domestic Violence.
Torsdagen 15 februari var Antigone Davis inbjuden av Surfa Lugnt och politikerna Maria Stockhaus och Anna Maria Corazza Bildt att tala i riksdagen. Det blev ett öppet samtal mellan henne och de närvarande om hur Facebook arbetar proaktivt och reaktivt för att skapa en säker plats för barn och ungdomar. Davis budskap till de på plats var att Facebook arbetar under devisen ”safe to connect” och driver ett antal projekt mot bland annat mobbing, självmord, grooming och spridandet av pornografiskt innehåll.
Vi intervjuade PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Försäkringar och styrelsemedlem i Surfa Lugnt, efteråt.
Vad är ditt starkaste intryck från mötet i riksdagen?
– Att vi är många som kämpar för barns rätt till en säker och trygg uppväxt. Oavsett om man representerar en ideell organisation, Polisen, ett parti eller ett företag och kanske har olika åsikter om hur vi ska lyckas nå dit finns det en trygghet och styrka i att veta att alla har samma mål. Jag gick därifrån stärkt i vetskapen om att vi tillsammans kommer att göra mycket gott för de som växer upp på nätet i dag.
Davis berättade att det just nu pågår en rad olika testprojekt i syfte att göra Facebook säkrare. Vilka tror du mest på?
– Vi fick veta att det bland annat pågår ett projekt i USA som heter Messenger Kids. Appen är till för barn mellan 8-12 år och bygger på att den är samkopplad till föräldrarnas Facebook och att enbart de kan godkänna vilka barnen får prata med, till exempel betrodda vänner och släktingar. Det ska bli spännande att följa utvecklingen och utvärderingen av den. Personligen var det intressant att lyssna på deras tankar och arbete mot mobbing. De har lanserat ett antimobbningscenter, som utvecklats i samarbete med Yale Center for Emotional Intelligence. Centret ska vara en resurs för tonåringar, föräldrar och pedagoger som vill ha stöd och hjälp för problem som rör mobbning och andra konflikter. Den innehåller steg för steg-anvisningar och vägledning om hur man inleder viktiga samtal för personer som blir mobbade, föräldrar som har ett barn som blir mobbat eller anklagas för mobbning och pedagoger med elever som har kommit i kontakt med mobbning.
Vad tar du med dig från mötet med Facebook?
– Att Facebook tar frågan på högsta allvar. Och att de i mångt och mycket tänker precis som vi i Surfa Lugnt och på mySafety Försäkringar. Det vill säga att teknologi aldrig kan ersätta viktiga samtal och föräldrars engagemang. De problem som finns och florerar på Facebook är inga nya företeelser utan det är snarare gamla problem som hittat en ny plattform att vara på. Nätet kan vara, och är, en fantastisk plats där vi alla, barn som vuxna får möjlighet att jobba med och troligtvis även lösa många av samhällets problem.