Är du orolig för att ditt barn ska sitta för mycket med mobilen i sommar eller spela Fortnite timme efter timme, dagarna i ända? Vi har några tips som kanske kan hjälpa dig.
Nu är sommarlovet här och när skolan, fritidshem eller de vanliga fritidsaktiviteterna inte är igång styr många barn själva över sin tid. Är barnen dessutom hemma själva medan föräldrarna arbetar minskar möjligheterna att ha koll på vad de sysslar med. En del barn kommer att välja att sitta många timmar framför en skärm av någon typ; datorn, spelkonsollen, mobilen eller tv:n.
På denna sida har vi samlat tips för dig som vuxen som upplever att ditt barn sitter för mycket framför skärmen, vare sig det handlar om Fortnite, Musical.ly eller något annat.
Är det ett problem?
Många vuxna tycker att barn och unga sitter alldeles för mycket med mobilen eller framför datorn. I vissa fall kan det vara ett verkligt problem. Till exempel om spelandet går ut över barnens sociala liv, sömn eller om barnet blir aggressivt när det förlorar eller inte får spela så mycket som det vill.
Men det kan också vara positivt. Många unga har sina kompisar på nätet och att spela tillsammans kan vara både kul och socialt. Fundera en stund på om ditt barns spelande är ett problem. Det är lätt att vara kritisk till beteenden och intressen som man själv inte helt förstår eller delar. Kanske tyckte dina föräldrar att du kollade för mycket på videofilm eller läste för mycket serietidningar när du var barn..?
Tala med barnet
Vill du att skärmtiden/spelandet ska minska så sätt dig ner och tala med ditt barn. Att som vuxen helt själv och utan diskussion sätta regler för skärmtiden riskerar att inte fungera. Visserligen har du som vuxen rätt att sätta gränser men ju större förståelse barnet har för skälen bakom reglerna desto större är chansen att de funkar.
Våga vara nyfiken
Visa att du är intresserad av vad barnet gör vid skärmen, inte bara att du vill att skärmtiden ska minska. Låt barnet visa dig sitt favoritspel eller bästa mobilapp. Fråga hur saker fungerar – detta är en superchans att få en inblick i ditt barns liv och favoritsysselsättning.
Sätt gemensamma gränser
Sätt tillsammans med ditt barn upp regler för hur länge de får spela. Barnet har själv kanske tankar om hur lång tid som är okej. Tänk på att sätta regler som går att följa i praktiken. Två timmars skärmtid per dag låter kanske bra men hur sannolikt är det med en spelsugen 13-åring som är hemma själv hela dagen? Det är roligare för barnet och för dig att ha regler som de lyckas följa.
Beroende på barnets ålder kan du ställa krav på motprestationer för spelande/skärmtid. Kanske ska tonåringen klippa gräset och gå ut med hunden för att få spela. Det skapar avbrott i tiden framför skärmen och barnen kommer ”ut ur huset och rör på sig”, något som många av oss vuxna äääälskar att tjata på barnen om.
Om du som vuxen vet att det trots regler kommer att bli mycket spelande medan du är på jobbet så kan ni bestämma att helgen, när du är hemma, är helt spelfri. Det gäller att hitta fungerande kompromisser.
Är det så att ditt barn är mycket på sociala medier, till exempel Instagram eller Snapchat, är det också en god idé att prata om vad för slags information om sig själv som är ok att publicera och vilken ton man har mot andra.
Tekniska begränsningar
Fungerar gemensamma regler inte så finns det tekniska lösningar att använda sig av. Vi på Surfa Lugnt ser detta som en sista utväg eftersom gemensamma överenskommelser som bygger på kommunikation mellan barnet och dig ofta fungerar bäst i längden. Med det sagt så har de flesta plattformar (Playstation 4, Xbox One, pc, mac, mobiler) någon slags sätt att begränsa användningen. Googla på ”begränsa” eller ”föräldrakontroll” och namnet på plattformen för att se hur du kan göra. Vissa internetroutrar har också möjlighet att begränsa surf.
Hur har dagen varit?
Kom ihåg att fråga barnen om deras dag på nätet, i spelet och så vidare. Du behöver inte sitta och spela med tillsammans med dem för att vara närvarande. Ibland räcker det med att förstå vad de pratar om. Då är det lättare för dig att finnas där när de vill prata om sina upplevelser, positiva som negativa.
Åtta råd till vuxna
Här finns fler tips till vuxna om barns internetanvändande. (Tipsen finns på tolv språk om du känner någon som inte talar svenska.)