Surfa Lugnts ordförande Karin Nygårds kommer att vara på plats under årets Almedalsvecka i Visby i nästa vecka, för att bland annat delta i två seminarier på torsdagen. Karin pratar mer än gärna om vad Surfa Lugnt gör och hur vi som vuxna kan bejaka det positiva som finns för barn och unga på nätet, och genom att skaffa oss kunskap bli bättre på att hantera de fallgropar som finns.

För nästan exakt tio år sedan – den 3 juli 2009 – tillkännagav dåvarande regeringen och Socialminister Göran Hägglund under ett Almedalsseminarium, ett stöd till Surfa Lugnt på 1 miljon kronor med uppdraget att informera, utbilda och uppmuntra vuxna att engagera sig mer i barns och ungas liv på nätet.

– För de allra flesta föräldrar är det självklart att barn behöver vuxna omkring sig. Det gäller förstås hemma, i skolan och på fotbollsträningen. Det borde vara lika självklart att vuxna behövs på nätet, sa dåvarande socialminister Göran Hägglund.

Sedan dess har mycket hänt, och många insatser har gjorts både av Surfa Lugnt och av ett numera ganska stort antal andra aktörer som arbetar med liknande frågor. Ändå är behovet av kunskap om barns- och ungas internetanvändning fortfarande stort, kanske till och med större än någonsin.

På Surfa Lugnt ser vi det i de många frågor vi får från föräldrar; kunskapen om hur internet faktiskt fungerar är ofta förvånansvärt liten, och oron för barnens säkerhet och välmående stor. Vi ser det dessvärre också i den offentliga debatten, som vi upplever alltför ofta bedrivs med polariserande, känslomässiga och inte sällan dåligt fakta-underbyggda argument.

Surfa Lugnt vill gärna bidra till att det offentliga samtalet om barns internetanvändning och internets för- och nackdelar i större utsträckning förs med fakta- och kunskapsunderbyggda argument, bland annat under Almedalsveckan. Vill du prata internet och hjälpa oss med den målsättningen? Stoppa gärna Karin om du är på plats i Visby och springer på henne i gränderna eller kontakta henne redan nu för att stämma träff!

Seminarier Karin Nygårds deltar i:

Du, demokratin och digitaliseringen

Datum och tid: 4/7 13:00 – 14:30

Plats: Krukmakarens hus, Frälsningsarmén, Mellangatan 21

Arrangör: Statens medieråd, Kommittén ”Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet”

Beskrivning: Just nu pågår en kraftsamling för ökad medie- och informationskunnighet, MIK. Det offentliga samtalet kännetecknas i dag av utmaningar som polarisering, desinformation och näthat. Vad är MIK och hur kan vi arbeta för att möta dessa utmaningar?

Medverkande:
Anette Novak, Direktör, Statens medieråd
Carl Heath, Särskild utredare, Kommittén ”Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet”
Rosaline Marbinah, Ordförande, LSU – Sveriges ungdomsorganisationer
Sofia Wadensjö Karén, VD, UR
David Samuelsson, Generalsekreterare, Studieförbunden
Torbjörn Sjöström, CEO, Novus
Maria Stockhaus, Riksdagsledamot, Moderaterna
Karin Nygårds, Moderator

Näthat – det får vara nog nu. Förstörs en hel generation om vi inte sätter stopp?

Datum och tid: 4/7 2019 15:15 – 16:00

Plats: Donnerska huset, trädgården, Hamngatan 5

Arrangör: Expressen, mySafety Försäkringar

Beskrivning: Dagens generation barn och ungdomar växer upp med näthat som en naturlig del av vardagen och bland dem finns både offer och förövare. mySafety Försäkringar ställer frågan om hur vuxenvärlden hanterar problemet, vem har ansvar och vilka tar ansvaret? Finns det en lösning eller har det gått för långt? En mängd initiativ har tagits, vad har de för effekt och vad behöver göras nu?

Medverkande:
Ängla Eklund, Ordförande, Institutet för Juridik & Internet
PA Prabert, vice Koncernchef, mySafety Försäkringar
Essi Alho, Projektledare, Prinsparets Stiftelse
Karin Nygårds, Lärare, Ordförande, Surfa Lugnt
Lisah Silfwer, Moderator, Expressen

27/06 2019