Fråga:

Hej! Vår son på 13 år har hamnat i en härva där han fått ta emot hot via snapchat men även själv misskött sig. Vi känner att det inte är en bra för honom att använda snapchat och vill begränsa mobilen så han inte kan ladda ner den appen. Går det att göra på mobilen utan att man begränsar exempelvis Facebook.

Mvh

Jessica


Expertens svar:

Hej Jessica!

Det beror lite på vilken typ av mobil ni har. På Iphone kan ni tex dela på AppleID så du som förälder kan se vilka appar som laddas ner på alla enheter som är kopplade till samma appleID.

Dock skulle jag förespråka en icke teknisk lösning, och det är att skapa en överenskommelse med er son om att inte ladda ner och/eller använda snapchat om han inte kan hantera det sociala nätverket, samt att det är för hans eget bästa att inte råka ut för hat och hot.

Om ni även vet vilka andra som utsatta er son för hot så är det alltid bra att försöka inleda en dialog med det barnets föräldrar, detta kan ni starta på egen hand, eller göra skolan uppmärksammad på problemen så kan ex skolhälsovården hjälpa till.

Johnny Lindqvist

19/10 2017