Fråga:

En på min Snapchat har lakt till mig och sprider falska rykten om mig och mina kompisar som går i samma skola som oss . Jag undrar om man på något sätt kan leta upp personens email eller telefon nummer eller något som jag kan ta reda på vem det är


Expertens svar:

Hej och tack för din fråga! Vad tråkigt att ni har råkat ut för det här. Det finns saker att göra när det händer.

Det viktigaste att göra först av allt, är att berätta det här för någon vuxen som ni litar på. (Om ni inte redan har gjort det). Det är vuxna som måste ta ansvar för att hjälpa er med detta. Tillsammans kan ni sedan försöka reda ut vad det är som händer. Ni behöver också kontakta skolan, de har ett stort ansvar för att hjälpa er att reda ut vad som händer. Om det är allvarliga saker som personen skriver kan ni till och med behöva anmäla det till polisen – men det är något som vuxna ska hjälpa er med!

Spara ner allt som det här kontot skriver och lägger ut om er. Ta skärmdumpar. Anmäl också kontot till Snapchats support.

Ta hand om er, och jag hoppas att det löser sig! Ni är inte ensamma om att råka ut för det här, och det är absolut inte ert fel.

Varm hälsning – Helena från Tilia

12/10 2017