Fråga:

Hej!

Vi har fått ett växande problem i vår årskurs 6:a. Eleverna har börjat använda Sarahah på felaktigt sätt och skriver extremt nedlåtande kommentarer etc om varandra. Detta sker givetvis på fritiden men drabbar oss inom skolvärlden i allra högsta grad.

Hur kan vi på bästa sätt hjälpa föräldrar och elever? Kan man komma åt de som lägger upp saker via Saraha eller är det verkligen lika anonymt som Ask.Fm.

Vi hoppas på lite råd och hjälp!

Med vänlig hälsning
Bernard, Katarina och Maria


Expertens svar:

Hej och tack för er fråga!

Vad bra att ni reagerar när det händer saker som det här. Det viktigaste är att de unga inte lämnas ensamma med detta, utan att vuxna agerar.

Det handlar inte om mediet i sig, även om vissa sociala sajter är lättare att använda för mobbning än andra. Jag tänker att ett första steg är att kartlägga vad ni har för beredskap när det sker mobbning i skolan. Hur agerar ni om det händer i korridoren eller i matsalen? Där är jag säker på att ni redan har kompetens för att agera.

Samtal med elever och föräldrar är mycket viktigt, och fokusera då på samtal kring respekt och vänskap – inte nätet eller sociala medier i sig. Det kan t.ex. vara bra att ta upp att elaka kommentarer gör lika ont på nätet som utanför. Antagligen har eleverna själva massor med tankar och lösningar på hur det kan bli bättre. Använd de verktyg ni redan har för antimobbningsarbete.

Det ni också bör göra är att anmäla de elakheter som skrivs till supporten på Sarahah, vilket tyvärr inte verkar vara det lättaste. Men försök att kontakta dem via de kanaler som erbjuds på deras hemsida.

Lycka till och skriv igen om ni undrar något mer.

Vänliga hälsningar – Helena Meyer

16/10 2017