Förutom att bete sig smart på och omkring internet (läs Surfa Lugnts tips här) så är det viktigt att ha koll de lite mer tekniska bitarna som lösenord och hur man skyddar sin dator.
Dessa råd presenteras i samarbete med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Mer information finns på MSB:s sida Dinsäkerhet.se.
Starka lösenord
Ett bra lösenord är viktigt för att skydda dina uppgifter. Ett starkt lösenord är långt och innehåller stora och små bokstäver, siffror och specialtecken, till exempel %, & eller ! i slumpmässig följd. Du kan också skapa en lösenordsfras, alltså en hel mening som lösenord.
Använd aldrig ord, tecken eller årtal som kan kopplas till dig som person. Att använda en rad av tecken efter varandra på tangentbordet som till exempel 12345 eller qwerty är inte heller bra.
Läs mer om starka lösenord
Checklista för starka lösenord (pdf, öppnas i nytt fönster)
Skydda din dator
Vi använder datorn till väldigt mycket i dag. Till exempel sparar vi information på datorn, kommunicerar över internet med den och gör bankärenden. Därför är det viktigt att skydda datorn.
Håll alltid operativsystemet (Windows, OS X med flera) och programmen uppdaterade. Använd också antivirusprogram och brandvägg och se till att dessa är uppdaterade. Skydda datorn med lösenord och skydda en bärbar dator eller mobiltelefon från stöld.
Läs mer om att skydda datorn (inklusive checklista)
Säkerhetskopiera
Undvik att bli av med viktig information genom att säkerhetskopiera. Se till att spara värdefull information på minst två ställen. Metoder för backup är till exempel USB-minne, extern hårddisk, dvd-skivor, papperskopior eller säkerhetskopiering online (molnet).
Läs mer om säkerhetskopiering (en bit ner på sidan)
Skydda smartphones och surfplattor
En smartphone eller en surfplatta är i princip inget annat än en dator i mindre format och bör därför skyddas som en dator.
Använd skärmlås så inte vem som helst kan komma åt dina appar eller personliga uppgifter. Håll uppsikt över telefonen/surfplattan så ingen stjäl den och säkerhetskopiera viktig information.
Läs checklista om hur man skyddar smartphones och surfplattor
Säkerhet med kort och e-handel
Handla säkrare på internet
Att handla via internet är ofta smidigt men det finns risker. Kolla alltid upp ett företag/webbplats innan du handlar från det. Detta gäller särskilt om du aldrig har handlat från företaget tidigare.
Lämna aldrig ut dina koder eller kortuppgifter.
Läs mer mer kortsäkerhet och e-handel (inklusive checklista)
Trådlösa nätverk (wifi)
Surfa på publika nätverk
Använder du någons annans trådlösa nätverk, till exempel på ett kafé eller en flygplats, har du den som äger nätverket möjlighet att se vad du gör på nätet om trafiken inte är krypterad. Var därför medveten om vilka sidor du besöker och vad du gör på dem när du är på ett publikt trådlöst nätverk. Logga bara in på sidor som erbjuder krypterad kommunikation (det ser man om adressen börjar med https:// istället för http://).
Surfar du med mobilen via mobiloperatörens nät är anslutningen krypterad.