Medierådet kom tidigare i veckan med en undersökning som kartlade säkerheten på olika siter som svenska ungdomar hänger på. Av 17 undersökta sidor var det 5 som blev ”underkända”, 5 blev godkända och 7 lades i facket tveksamma. Av de som underkändes så är det ingen som är förvånad tror jag. De är sidor som heller inte lockar till sig en stor skara unga. Ta en sida som snyggast.se som faktiskt under det senaste halvåret gjorts om till en stängd betalsida. Mycket på grund av att folk lämnade sidan, och att människor blev mer benägna att anmäla olämpligt innehåll. De vill inte idag säga hur många betalande medlemmar de har, men jag skulle gissa att de inte är så många. Dock finns fortfarande olämpligt innehåll på sidan.

Jag tycker undersökningen är bra, och även om jag och andra som arbetar med unga och nätet på intet sätt är förvånade över resultatet, så kan de sätta press på vissa sidor att faktiskt börja genomföra förändringar i sitt sätt att hantera anmälningar och kränkningar på nätet. Och det är ALLTID bra att det blir bättre rutiner på sånt.

Det som är trist i sammanhanget är att det mediala genomslaget blev helt igenom negativt. Aftonbladet blåste upp det på sitt löp och skrek ut att man kunde se sidor som är FARLIGA för ditt barn. Vilket gör att osäkra vuxna kan bli än mer osäkra och otrygga när det gäller unga och nätet. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: oavsett vilka undersökningar man läser så har alltid majoriteten av de unga en positiv syn av nätet. Vi måste komma ihåg det när vi ska prata med barn och unga om nätet. Annars kan vårt budskap hamna snett.

Så läs inte om undersökningen i tidningar, läs undersökningen själv. Du kan hitta den gratis att ladda hem här.

25/03 2010