I en serie-strip i The New Yorker säger en hund till en annan hund: ”På internet vet ingen att du är hund.” Det är lite så man sett det med identiteter på internet. Att man gärna ljuger om vem man är. Visst verkar det som det var så. Förr. Men inte nu. Allting utvecklas, så även möjligheterna till presentationer på nätet.
Enligt en studie gjord i USA nyligen(på collegestudenter) visade det sig att man i princip var mer ärlig på facebook, än vad man var när man träffade någong ansikte mot ansikte för första gången. Hur är det möjligt kan man undra, det måste väl ALLTID vara bättre att träffas ansikte mot ansikte? I långa loppet är det nog det, men om vi tar facebook som exempel så kan presentationen där bli till ett destilat och en större presentation av dig själv än vad du skulle hinna(och för den delen våga göra) vid ett första möte.
Du skulle ju sällan visa bilder på dig själv, eller en historia över din status de senaste veckorna. På så sätt kan jag få veta lite om personen men även bakgrunden vid ett första möte på nätet på ett sätt som nog inte skulle gå offline. För er som använder facebook har kanske märkt att statusraderna kan ta bort en del frågor vid möten, eller att man går direkt på sak. Till exempel om någon skrivit att de ska ut och resa, så kan man direkt gå på och fråga vart de ska resa. Nu är ju vi vuxna, och har inte använt nätet så länge för att visa upp vår person. Så tänk på hur de unga idag kommer se på att umgås över nätet när de blir äldre.
Då kanske man hellre vill ha en första kontakt via nätet än ansikte mot ansikte. Men detta är ju nåt som framtiden får utvisa. Du kan läsa utdrag ur studien här.