Många föräldrar känner sig ensamma i sin oro över sitt barns beteende online. Det behöver ni egentligen inte vara. För nästan alla föräldrar har samma oro och samma frågor. Ofta när jag är ute och föreläser på föräldramöten så kommer liknande frågor upp: Hur länge ska man surfa, vilka siter är bra resp dåliga, hur gammal ska man vara för att få vara på facebook, när ska jag köpa en mobil till mitt barn och så vidare.

Och jag har tyvärr inga bra svar på alla dessa frågor. Det brukar jag vara öppen med att säga. Jag kan ibland bli irriterad på alla dessa experter som står och uttalar sig hur andra ska behandla och uppfostra sina barn. Vi ”experter” kan vara ett bollplank och ge så mycket kunskapsunderlag så att man som förälder eller annan vuxen i barnets närhet kan ta bra och trygga beslut. Sen kommer jag alltid komma med råd och riktlinjer. Men att som expert bli för domderande, tror jag är väldigt farligt. Både för mig och för de som lyssnar på mina råd.

Men jag har faktiskt ett bra svar på alla dessa frågor! Fråga de andra föräldrarna. Prata om dessa saker på föräldramöten, när ni står på sidlinjen till fotbollsmatchen eller vid frysdisken i affären. Förmodligen går nästan alla andra föräldrar som har barn i samma ålder och på samma skola och grubblar på samma saker. Fråga varandra. Hur många timmar tycker ni är rimligt att de sitter vid datorn? För det spännande är att de förmodligen sitter och pratar med sina klasskompisar, fotbollskompisar eller de från samma gymnastikgrupp.

Internet är otroligt stort, men trots det så tenderar vi att prata med de människor som vi redan träffar varje dag. Vi behöver känna igen oss med de vi chattar med. Människor som vi har i vårt facebookflöden är inga främlingar, utan människor som följt med oss under livet hittills.

Så prata med varandra. Det är viktigt att vara digitalt mentalt närvarande, dvs att man tänker på den digitala världen. Så tänk tillsammans. Sätt gemensamma regler för hela klassen, eller iaf gemensamma riktlinjer. För det är inte dåligt eller skamfullt att vara orolig. För alla andra är det också.

Amerikanska Pew har en färsk rapport om föräldrars oro. Här kan du läsa en sammanfattning, och vill du läsa mer så finns en länk till hela rapporten.

 

23/11 2012