Årets vinnare av Surfa Lugnt-priset, som delades ut på Safer Internet Day, är Andreas Skog och UngHästen på Västerbottensteatern och deras teaterföreställning #nätkärlek. Men vad är #nätkärlek egentligen?

(Läs pressmeddelandet om vinnarna.)

andreas_skog_unghasten_prischeck_webbliten

 

Som gymnasielärare och IT-pedagog mötte Andreas Skog elever som erfarit näthat i olika skepnader. 2011 gick han en kurs i Ungdomsstyrelsens regi om Unga, sex och Internet och där väcktes idén om att skapa en temadag om livet på nätet. Rektor Anna Sundelin ville att eleverna skulle få uppleva och interagera, hon tog därför kontakt med UngHästen som arbetar med pedagogisk, interaktiv teater för ett gemensamt upplägg. Sedan dess har 50 föreställningar spelats för cirka 10 000 elever.

Se vinnarna berätta själva om #nätkärlek nedan.

Föreläsning och teater

Föreställningen ges i aulasittning, föreläsning blandas med improvisationsteater och frågor där eleverna får ta ställning och samtala med varandra. Den följs sedan upp i klassrummet med hjälp av ett efterarbetsmaterial där eleverna får diskutera olika situationer på nätet.

– Resultatet av denna värdegrundsdiskussion kan användas som underlag för arbetet med likabehandlingplanen, det är viktigt att även elevernas digitala lärmiljö präglas av trygghet och studiero, säger Andreas.

Varje föreställning kommer elever fram och bekräftar att de tycker att föreställningen har tagit upp frågor som är viktiga för dem. Många gånger vill också personal berätta om situationer som de får hantera.

Kompletterar med utbildning

Eftersom föreställningen berör frågor om internet, etik, genus, likabehandling och lärande finns många beröringspunkter till skolans läroplan. För att dessa frågor ska kunna integreras i skolans undervisning kompletterar vi ofta föreställningen med en föreläsning eller utbildning för lärare om medie- och informationskunnighet (MIK).

– När internet öppnar skolans dörrar mot omvärlden blir skolans demokratiska uppdrag viktigare än någonsin. Skolans uppdrag är förmedla och förankra respekt för de demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Om Sverige ska bli världsbäst på att utnyttja digitaliseringens möjligheter måste vi måste vi stärka elevernas integritet på nätet och ge dem redskap att skriva sin egen historia, säger Andreas.

Personerna bakom #nätkärlek

Andreas Skog, IT-pedagog på MediaCenter, Region Västerbotten.

Andreas arbetar med att höja den digitala kompetensen hos lärare och elever i Västerbotten. Han är utbildad lärare och föreläser ofta om hur internet kan användas i lärandet. Tillsammans med kollegor på MediaCenter, Region Västerbotten har han utbildat tusentals lärare att använda IT i undervisningen de senaste sex åren.

David Åkerlund, konstnärlig ledare, UngHästen, Västerbottensteatern

Konstnärlig ledare för UngHästen. Har jobbat som skådespelare och musiker i över 20 år. Jobbar mycket med improvisationsteater. Älskar att jobba med/spela för unga människor för att de inte alltid är artiga, man måste vara äkta varje gång.

Malin Lundqvist, Verksamhetschef för UngHästen, Västerbottensteatern

Pedagog i grunden som är en av grundarna till UngHästen. UngHästen har funnits i 16 år och jobbar med interaktiv teater i känsliga, aktuella och svåra ämnen för ungdomar. Att bli sedd, lyssnad på och känna att man är inte ensam om ens tankar och frågor är UngHästens röda tråd.

För bokningar av #nätkärlek kontakta producent Per Löfbom på Västerbottensteatern. per.lofbom@vasterbottensteatern.se, 070 22 70 452.

Läs om Surfa Lugnt-priset

Läs om UngHästen

Läs om Nätkärlek