Den misstänkta terrorattacken i Stockholm i fredags eftermiddag satte hela Sverige i ett tillstånd av oro, chock och sorg. Inom ett fåtal minuter hade händelsen fått spridning på nätet både barn och vuxna nåddes av nyheten via sociala medier. För barn och unga kan det vara svårt att hantera, sålla och ställa sig kritisk till den information som sprids. Därför är det otroligt viktigt att som vuxen finnas där för barnen och prata med dem om det som har hänt, vilken information som sprids och hur man ska ställa sig till den.
Här kommer fem tips på hur du kan hjälpa barnen att tolka, hantera och sålla bland all information som sprids på nätet i tider av oro.
- Prata med barnen om vad som har hänt
Ta reda på vad de vet, om de är oroliga och vad de undrar över. Var noga med att vara konkret och behålla lugnet, det är viktigt att du inte överför din egen oro till barnen.
- Prata om källkritik och ryktesspridning i sociala medier
Prata om hur viktigt det är att vara källkritisk och inte vara med och delta i ryktesspridning. Uppmuntra barnen till att ta hjälp av vuxna i sin närhet för att bedöma den information de tar del av och avgöra om den är sann och hur de bör förhålla sig till den. Barnen måste också förstå att de inte ska fortsätta att sprida hemska och olämpliga bilder som florerar på nätet.
- Säg ifrån och sätt gränser
Barn ska inte besöka sidor med stötande eller grafiskt innehåll. Var tydlig med det och vilka sidor som det inte är okej att barnen besöker. Diskutera tillsammans med barnen varför det är viktigt. Var däremot beredd att prata med barnen om de ändå har sett något allvarligt. Och ser du någonting som strider mot policys eller regler, tveka inte att anmäla eller rapportera till lämplig instans.
- Var nyfiken och ställ frågor
Diskutera med barnen om vilka sidor på nätet de har varit inne på, vad de har sett och vad de tänker och undrar över. Uppmuntra till samtal, även kring känsliga och allvarliga frågor och de frågor du inte själv har svar på.
- Var en bra förebild
Tänk över ditt egna nätbeteende och hur du själv arbetar aktivt för att vara källkritisk. Som en närstående vuxen är den information du själv sprider till barn och unga kritisk och det är viktigt att du ser till att inte själv bidra till ryktesspridning och onödig oro.
Kom ihåg att alla barn reagerar olika och att de behöver olika typer av stöd och trygghet. Tänk också på att barn har tillgång till otroligt mycket information via internet och hör både vuxna och andra barns diskussioner; att inte prata om händelsen kan leda till att barn drar egna, felaktiga slutsatser. Försök att prata om händelsen med en hoppfull ton och berätta om alla fantastiska insatser som görs och hur ovanlig denna typ av händelser är i Sverige.